Λύκειο Φιλοθέης: φάρος πρωτοπορίας και δημιουργικότητας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

“Χειμερινό Καταφύγιο”

Ο 3d εκτυπωτής επί το έργον

Η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και για μία ακόμη φορά, το Λύκειο Φιλοθέης “Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης” έχει να παρουσιάσει ένα σύνολο αξιοθαύμαστων πρωτοβουλιών και έργων, εκτός του πλαισίου της τυπικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Πρόκειται για τρία έργα (projects) που εμπνεύσθηκαν και υλοποίησαν οι ίδιοι οι μαθητές στις αρχές του σχολικού έτους, δουλεύτηκαν στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και εκτός ωραρίου διδασκαλίας των καθηγητών και αποτελούν προϊόντα συστηματικής έρευνας και εργασίας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

 

Το καταφύγιο ολοκληρωμένο από 3d εκτυπωτή

 

Στο Λύκειο Φιλοθέης στην αρχή κάθε χρονιάς, ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών σχεδιάζει δράσεις, διδακτικές επισκέψεις και δρώμενα, που υλοποιούνται σε απογευματινούς ομίλους και πρωινά Σαββάτου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης.

Στις αρχικές συναντήσεις συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας είτε για λόγους οικονομικούς, στις περιπτώσεις που ζουν στα όρια της φτώχειας, είτε για λόγους υγείας, στις περιπτώσεις των ΑΜΕΑ που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια, ενώ τους μαθητές απασχόλησαν και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων της Φιλοθέης και την εμπειρία των επισκεπτών του προαστίου. Οι συζητήσεις αυτές έδωσαν υλικό για σκέψη και προβληματισμό, που μετουσιώθηκε σε καινοτόμες και τεχνολογικά επαρκείς προτάσεις και λύσεις.

 

“Χειμερινό Καταφύγιο”

Η αναφορά σε περιστατικά θανάτων αστέγων από το κρύο, έκανε τους μαθητές να αναζητήσουν λύσεις που θα μπορούσαν να προφυλάξουν, να ανακουφίσουν και να σώσουν ζωές. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την κατασκευή ενός χειμερινού καταφυγίου (shelter), που θα παρέχει προστασία από συνθήκες ακραίου ψύχους. Η ομάδα που ανέλαβε το έργο ονομάστηκε Δ.Ε.Σ. (Δρω Ευαισθητοποιούμαι Σκέφτομαι) και χωρίστηκε σε δύο επιμέρους ομάδες, την ομάδα τεχνολογίας, με αντικείμενο την κατασκευή του Καταφυγίου και την ομάδα επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, σχολεία όμορων Δήμων), ιδιωτικών επιχειρήσεων, Δήμων και εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για την ανάγκη κινητοποίησης, ώστε να μην υπάρξει ξανά νεκρός από το κρύο.

Οι μαθητές επικοινώνησαν ή συναντήθηκαν κατά περίπτωση με τον Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, με αρμοδίους του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, με στόχο την ενημέρωση τους για τις πρακτικές ανάγκες και την ψυχολογία των αστέγων, την απόκτηση τεχνογνωσίας αλλά και την εύρεση υποστηρικτών, χορηγών και συμβούλων. Έγινε κατανοητό ότι το Χειμερινό Καταφύγιο θα έπρεπε να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να μην δημιουργεί την αίσθηση της μονιμότητας ή της ιδιοκτησίας. Λόγω δε του υψηλού κόστους ενός Καταφυγίου σε πλήρες μέγεθος, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός λεπτομερούς προτύπου σε μικρογραφία.

Η ομάδα τεχνολογίας συνεργάστηκε με τμήμα της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), για να αποκτήσει την τεχνογνωσία που θα βοηθούσε στην κατασκευή του Χειμερινού Καταφυγίου. Παράλληλα η ομάδα συνεργάστηκε με το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για τον σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων υλικών και χρωμάτων, ώστε η κατασκευή να γίνει με το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα, ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας.

Το δεύτερο μοντέλο του χειμερινού καταφυγίου.

 

Κατασκευάστηκαν μοντέλα σε μικρογραφία από χαρτί, από ξύλο, αλλά και σε τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D printer). Στην πραγματική του μορφή, το Χειμερινό Καταφύγιο θα είναι κατασκευασμένο από χαρτοπολτό και πριονίδι, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση υλικών και όλα του τα μέρη θα είναι βαμμένα με φωτοκαταλυτικά χρώματα που απορροφούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στερεοποιώντας τους στην επιφάνειά τους, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και προσφέρουν στεγανοποίηση. Στην σκεπή θα εγκατασταθούν ηλιακά πάνελ, που θα το καθιστούν ενεργειακά αυτόνομο, καλύπτοντας τις ανάγκες φωτισμού και θέρμανσης. Θα υπάρχει μηχανισμός για εξ αποστάσεως έλεγχο, ώστε σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων να είναι δυνατή άμεσα η θέση τους σε λειτουργία και θα διαθέτουν σύστημα εντοπισμού για τις περιπτώσεις χρήσης από ορειβάτες ή αθλητές βουνού. Στο Καταφύγιο έχει προβλεφθεί χώρος για την φιλοξενία ζώου συντροφιάς, που συχνά έχουν οι άστεγοι, ενώ θα είναι εγκατεστημένο επάνω σε ρόδες για την εύκολη μετακίνηση του. Το Χειμερινό Καταφύγιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Δήμους, κοινωνικές υπηρεσίες, ΜΚΟ και φορείς που προσφέρουν κοινωνικό ή φιλανθρωπικό έργο.

Ήδη για το Χειμερινό Καταφύγιο έχουν εκδηλώσει με επιστολές τους ενδιαφέρον οι Δήμοι Αχαρνών, Ηλιούπολης, Τρικάλων και Φιλοθέης – Ψυχικού, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αττικής, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Υπουργείο Ανάπτυξης για να το εντάξει στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις (Γερμανός, Creta Farms, Angelplast) που δίνουν έμφαση σε θέματα κοινωνικής ευθύνης.

 

Η πρόταση της κατασκευαστικής εταιρίας, για την υλοποίηση των σχεδίων των μαθητών.

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι ο Διευθυντής του Λυκείου Φιλοθέης Πέτρος Ματζάκος και οι εκπαιδευτικοί, που ο καθένας με τον τρόπο του συνδράμει στις προσπάθειες των μαθητών. Το βάρος της προσπάθειας σήκωσαν κυρίως οι Μαθηματικοί, Αθανασία Μπετιχαβά και Ηλίας Τόλιας. Τα θερμότερα συγχαρητήρια ανήκουν βεβαίως στους ίδιους τους μαθητές, για την επιμέλεια, την φιλομάθεια και την εργατικότητα που επέδειξαν, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στο σημαντικό αυτό έργο.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στις ομάδες:

Όμιλος Τεχνολογίας:

             ΒΕΡΓΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

             ΒΗΧΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ

             ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

             ΓΙΑΛΑΜΑ ΖΩΗ

             ΓΚΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ

             ΖΗΔΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

             ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

             ΜΑΡΣΑΛΛ ΙΣΜΗΝΗ

             ΜΗΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

             ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Όμιλος Επιχειρηματικότητας:

             ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΜΥΡΤΩ

             ΙΑΤΡΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

             ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

             ΚΑΣΟΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

             ΚΑΣΣΙΜΑΤΗ ΝΕΦΕΛΗ

             ΚΟΥΚΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

             ΚΤΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

             ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΦΩΤΗΣ

             ΛΥΤΡΑ ΜΙΚΑΕΛΑ

             ΠΥΡΟΜΑΛΗ ΕΛΕΝΗ

             ΣΠΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού στο πλευρό των μαθητών

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης αγκάλιασε την προσπάθεια των μαθητών του Λυκείου Φιλοθέης και στάθηκε αρωγός όπως κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους. Παράλληλα η Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου έδωσε στους μαθητές την πολύτιμη βοήθειά της για την αποδοχή του Χειμερινού Καταφυγίου.

Στο επόμενο τεύχος θα παρουσιάσουμε δύο εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων: το ένα αφορά χαρτογράφηση προσβασιμότητας και το άλλο σημεία ενδιαφέροντος στην Φιλοθέη.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις