Παρασκευή βράδυ μαζευτήκαμε στο φιλόξενο ΜΕΟ
Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Όμιλος Νέου Ψυχικού ήταν, αν δεν κάνω λάθος, ο μοναδικός χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων που λειτούργησε κατά τα χρόνια της πανδημίας και πρόσφερε στους κατοίκους περιορισμένες μεν, αλλά ζωογόνες εκδηλώσεις.
Τα τελευταίο καιρό, χάρη στο ικανό Διοικητικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο Μπάμπη Μπονάτσο και την αεικίνητη Σοφία Μαστρογιωργάκη, ο ΜΕΟ έχει γίνει πόλος έλξης των φιλομαθών κατοίκων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και των φίλων που προσέρχονται για να παρακολουθήσουν διαλέξεις, να συζητήσουν επίκαιρα θέματα, να δουν εκθέσεις, να γλεντήσουν, να πάνε εκδρομές, ν’ ακούσουν μουσική, ή, όπως απόψε, να μάθουν για έναν τον κουρέα που ξεκίνησε από το Αίγιο, άνοιξε στην Ομόνοια το κουρείο «Άψε-σβήσε» και που η φίλη Χριστίνα Φίλιππα έγραψε ένα ωραίο βιβλίο για τον βίο και την πολιτεία του.
Μα ποιος στ’ αλήθεια ήταν εκείνος ο Αιγιώτης που άγγιξε το ενδιαφέρον της Χριστίνας;
Πριν ξεκινήσουν οι εκλεκτοί ομιλητές, ο Πρόεδρος του ΜΕΟ Μπάμπης Μπονάτσος καλωσόρισε το κοινό, τη συγγραφέα Χριστίνα Φίλιππα και το σπουδαίο πάνελ οι οποίοι μας γνώρισαν τον ξεχωριστό Πανάγο Μελισσιώτη. Τον κουρέα, ηθοποιό, μουσικό, χορευτή και τέλος τον θεατρικό συγγραφέα του οποίου το έργο και η προσωπικότητα δεν είχε μέχρι σήμερα επαρκώς φωτιστεί.
Πρώτη ομιλήτρια η εκδότρια Μαρία Παναγιωτακοπούλου η οποία είναι φιλόλογος, σεναριογράφος και μας μίλησε για το… τόλμημα που ανέλαβε. Πράγματι, η έκδοση του βιβλίου για τον Πανάγο Μελησιώτη που περιλαμβάνει το πόνημα της Χριστίνας Φίλιππα, ολοκληρώνεται με την ανατύπωση των θεατρικών έργων του Μελησιώτη: Χάιδω η λυγερή (1892), Θυμιούλα η Γαλαξιδιώτισσα (1893), Η Καλαματιανή (1895).
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ζήσιμος Συνοδινός. Νομικός, ιστορικός, έχει ασχοληθεί με θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και αρχειονομίας. Ο Ζήσιμος Συνοδινός μας μίλησε για την Αθήνα στα τέλη του 19ου αι. τις συνήθειες του κόσμου, τον πολιτιστικό περίγυρο, τα θέατρα, τις τάσεις καθώς και την ανέλπιστη επιτυχία των έργων του Πανάγου Μελισσιώτη.
Όταν ο κορυφαίος της διανόησης Παντελής Μπουκάλας πήρε τον λόγο, ξεκίνησε λέγοντας ότι αισθάνεται με τον κουρέα -συγγραφέα να συνδέεται επαγγελματκά. Πρώτον γιατί τον καιρό που έζησε ο Πανάγος Μελησσιώτης ήταν σύνηθες οι κουρείς να είναι ολίγον…. οδοντίατροι και δεύτερον, ο Παντελής Μπουκάλας σπούδασε μεν οδοντιατρική αλλά, όπως έχει πει ο ίδιος, άμα αποτύχει κανείς σαν οδοντίατρος, το κενό που ανοίγεται στην ψυχή του είναι τόσο μεγάλο που θέλει να το καλύψει με πολλούς τρόπους κι έτσι, στράφηκε κι αυτός στις λέξεις και μας έδωσε εξαιρετικές μελέτες για το δημοτικό τραγούδι.
Στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Πανάγο Μελησιώτη, ανάδειξε τις επιρροές που άσκησαν τα δημοτικά τραγούδια στα δραματικά ειδύλλια που ανέβηκαν στη σκηνή των θεάτρων του 19ου αιώνα.
Οι ηθοποιοί Πέρος Αποστολόπουλος και Θανάσης Θεολόγης διάβασαν χαριτωμένα στιγμιότυπα από το ελκυστικό βιβλίο της Χριστίνας Φίλιππα η οποία στο τέλος της παρουσίασης ευχαρίστησε το κοινό και τους παρουσιαστές και βέβαια μας εξήγησε πώς αυτή η ανήσυχη ερευνήτρια και πολυτάλαντη γυναίκα από την Φιλοθέη, ενδιαφέρθηκε για τη ζωή και το έργο ενός φουστανελά ατίθασου, ημιμαθούς παιδιού από το Αίγιο που αναστάτωσε τα πολιτιστικά δρώμενα στα τέλη του προ-περασμένου αιώνα.
Την παρουσίαση συντόνισε ο, δημοσιογράφος Πέτρος Τσαγκάρης. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, διάβασαν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Θεολόγης και ο ηθοποιός Πέτρος Αποστολόπουλος.
Σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς έβλεπα με συγκίνηση την Χριστίνα Φίλιππα να απολαμβάνει τους κόπους της και χαιρόμουν για την παρουσίαση ενός σημαντικού βιβλίου.
Νέλλη Λάβδα