Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ξεκινά η υλοποίηση του Βόρειου Άξονα Αττικής

Της Λυδίας Λέκκα

Η υλοποίηση του Βόρειου Άξονα του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Υφυπουργός Ν. Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γεώργιος Βλάχος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δημήτριος Δρόσης.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν με  στόχο την άμεση έναρξη της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας για τη δημιουργία του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα Αττικής και επιβεβαιώθηκε η υψηλή ωριμότητα του έργου, ενώ εξετάστηκαν επίσης οι αναγκαίες επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων μελετών, αλλά και ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ενεργειών για την άμεση εκκίνηση δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου, προκειμένου στο αμέσως προσεχές διάστημα να εκδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής, η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο Ποδηλατικός Άξονας, που θεσμοθετήθηκε το 2014 με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας βάσει σχετικής μελέτης του Ε.Μ.Π., συνδέει το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας στο Δέλτα Φαλήρου με την Κηφισιά και αναπτύσσεται σε δύο επιμέρους άξονες.

O Νότιος άξονας, μήκους περίπου 9 χλμ., που έχει ήδη ολοκληρωθεί και χρησιμοποιείται, εκτείνεται από το Δέλτα Φαλήρου μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου. Περνά από τα Πετράλωνα, την Καλλιθέα, τον Ταύρο και το Μοσχάτο και εξυπηρετεί καθημερινά μετακινήσεις  κατοίκων και τουριστών.

Ο Βόρειος άξονας, μήκους περίπου 18 χλμ., θα συνδέσει το Γκάζι με την Κηφισιά. Διασχίζει συνολικά πέντε δήμους (Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς), περνώντας μέσα από πυκνοδομημένες περιοχές όπως την Κυψέλη, τα Πατήσια, την Λαμπρινή και τον Περισσό και ακολουθώντας εν συνεχεία την γραμμή του ΗΣΑΠ, φτάνει μέχρι την Κηφισιά. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα βόρεια προάστια, ο ποδηλατόδρομος θα συνδέσει το κέντρο της Κηφισιάς με το κέντρο του Αμαρουσίου, το Mall στην περιοχή της Νερατζιώτισσας, το ΟΑΚΑ, το κέντρο του Ηρακλείου και το εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας, εξυπηρετώντας καταναλωτές αλλά και αθλητές. Στην Κηφισιά υπάρχει ήδη υλοποιημένο δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα ενώσουν το βόρειο άξονα με το Κεφαλάρι και τη Νέα Ερυθραία.

Όπως μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Βασίλειος Γιαννακόπουλος, η υλοποίηση του Βόρειου άξονα θα δώσει την δυνατότητα αναψυχής στους κατοίκους των εξαιρετικά πυκνοδομημένων περιοχών του κέντρου της πόλης, ενώ παράλληλα θα συνδέσει και τα σημαντικά πολεοδομικά κέντρα των βόρειων περιοχών με τους σταθμούς του μετρό, προσφέροντας μία αξιόπιστη, ποιοτική, οικονομική και περιβαλλοντικά ορθή λύση και διευκολύνοντας την συνδυασμένη χρήση του ποδηλάτου με μέσα σταθερής τροχιάς για καθημερινές μετακινήσεις από και προς την εργασία. Ο κύριος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο και υπενθύμισε ότι στόχος της παρούσας Διοίκησης της Περιφέρειας είναι να εφαρμοσθούν στην Αττική όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκές πρακτικές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ούτως ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αττικής να μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικές, ασφαλείς και το κυριότερο, φιλικές προς το περιβάλλον αστικές μετακινήσεις, ενώ τόνισε ότι σε όλο τον κόσμο η δημιουργία μεγάλου μήκους ποδηλατικών αξόνων κατά μήκος ιστορικών διαδρομών συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, καθώς οι πολυάριθμοι νέοι επισκέπτες κάνουν στάσεις στους οικισμούς από τους οποίους περνούν.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το έργο του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου, διασταυρώνεται με τους ποδηλατικούς άξονες Κατεχάκη – Πάρκο Γουδί- Ζωγράφου – Αθήνα και προοπτικά με τους άλλους σχεδιαζόμενους άξονες όπως Ακρόπολη – Αρχαιολογικό Μουσείο, Ακαδημία Πλάτωνος – Λύκειο Αριστοτέλους, Άγιοι Ανάργυροι – Λαύριο (που διασταυρώνεται με το Βόρειο άξονα στο Ηράκλειο) και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας – Βάρη.

Στην ολοκληρωμένη του μορφή, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων θα διατρέχει ολόκληρη την Αττική, με αστικά και υπεραστικά τμήματα που συνδέουν την Αθήνα με τα Μεσόγεια και καταλήγουν στο Σούνιο, διασχίζοντας Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Καλύβια Θορικού, Κερατέα και Λαύριο και δημιουργώντας μία μοναδική διαδρομή, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για τους τουρίστες που αγαπούν την ποδηλατική περιήγηση.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις