Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: η υποψήφια Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού μιλά για όλους και για όλα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Συνέντευξη στην Όλγα Μενεμενόγλου

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, υποψήφια Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού και επικεφαλής της παράταξης ΠΡΑΞΗ δίνει την πρώτη της συνέντευξη στα Τοπικά Νέα, σε μία εκ βαθέων χειμαρρώδη εξομολόγηση και μιλάει για όλα και για όλους, χωρίς φόβο μα με πολύ πάθος.


Υποψήφια Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού λοιπόν. Τι σας ώθησε στην απόφαση της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου;

Παράλληλα πάντα με την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στον οικογενειακό επιχειρηματικό χώρο αλλά και στον νομικό, υπηρέτησα διάφορες θέσεις, είτε πολιτικές, είτε στην διοίκηση Οργανισμών, είτε ως Πρόεδρος σε διάφορους φορείς.

Η συμμετοχή στα κοινά, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η προσφορά σε κοινωνικές ομάδες που είναι ευάλωτες ήταν πάντα μια εσωτερική πρόκληση. Σε όλη μου τη ζωή ακολούθησα μια πορεία με σκληρή δουλειά και με προσήλωση στο στόχο, πάντα για να γίνεται κάτι καλό, κάτι που θα βοηθήσει ανθρώπους ή θα εμπνεύσει άλλους, θα τους επηρεάσει προς το καλύτερο. Η απόφαση διεκδίκησης της δημαρχίας έρχεται, θα έλεγα, ως φυσικό επακόλουθο της μέχρι σήμερα πορείας μου, αλλά κυρίως προέρχεται από την αδήριτη ανάγκη αλλαγής των δημοτικών δρώμενων. Το έναυσμα το έδωσε η απαξίωση που βιώνουμε τόσο ως δημότες, όσο και ως μέλη αυτής της Δημοτικής Αρχής. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτήν την Δημοτική Αρχή την στηρίξαμε, δουλέψαμε γι’ αυτήν, αλλά μας απογοήτευσε. Δεν υπήρχε όχι μόνον πνεύμα συνεργασίας, αλλά ούτε καν ευήκοα ώτα για τα προβλήματα των πολιτών που μεταφέραμε, αλλά και για τα δικά μας, για να ανταποκριθούμε στα όσα υποσχεθήκαμε στους δημότες για την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Πολύ νωρίς μετά την εγκαθίδρυση της άρχισε να  διαφαίνεται ότι δεν υπήρχε όρεξη ούτε για τα μεγάλα έργα, ούτε για τα μικρά καθημερινά. Το όραμα που μοιραστήκαμε έμεινε να το κοιτάμε στα χαρτιά και στις προγραμματικές δηλώσεις. Αποφάσεις εν κρυπτώ, κλειστές πόρτες και καμία πρόθεση διαβούλευσης. Ήταν η διοίκηση μιας πολύ στενής ομάδας των πέντε έξι ατόμων και όχι των 50-60, που μοιραστήκαμε το ίδιο όραμα ούτε καν των 25 εκλεγμένων συμβούλων.

Αναφέρεστε συχνά σε 180 αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψυχικού που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ποιες θεωρείτε εσείς σημαντικότερες και τι αφορούσαν;

Όλες οι αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψυχικού, στη διάρκεια της προεδρίας μου, είναι εξ ίσου σημαντικές. Αφορούσαν λύσεις σε προβλήματα καθημερινά που ζητούσαν οι κάτοικοι του Ψυχικού. Ήταν δίκαιες για αυτό και πέρασαν σχεδόν όλες ομόφωνα. Όσες μπορούσαμε να υλοποιήσουμε, ανεξάρτητα από την Δημοτική Αρχή, τις προχωρήσαμε. Χαρακτηριστικά να αναφέρω: δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις από την Βιοϊατρική στην περίοδο της πανδημίας, διαδικτυακές ημερίδες για καίρια θέματα με εξειδικευμένους ομιλητές, ουσιαστικές δράσεις για την Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως δεντροφύτευση με τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Ψυχικού και τους προσκόπους, ίδρυση ομάδας εθελοντών, δωρεάν μαθήματα pilates, δωρεάν συνεδρίες με ψυχολόγους κατά την περίοδο του κορονοϊού, εσπερίδα για τα αδέσποτα στη μνήμη της Λώρας Βεροιοπούλου, που διετέλεσε μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψυχικού. Αυτές, αλλά και πολλές άλλες.

Να σημειώσουμε ότι δεν δόθηκαν ποτέ τα κονδύλια προς τις Κοινότητες που δικαιούμασταν. Όλα όσα κάναμε έγιναν χωρίς τα χρήματα από το ταμείο του δήμου.

Τρεις μόνο αποφάσεις έγιναν δεκτές από την Διοίκηση και ήταν και οι τρεις, προσωπικές μου ιδέες που υλοποιήθηκαν με δικές μου πρωτοβουλίες. Η μία αφορούσε την δωρεά της προτομής του Παύλου Μπακογιάννη στο ομώνυμο άλσος, όπου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τα οποία ασχολήθηκε ο πανελλήνιος τύπος. Η δεύτερη αφορούσε την δωρεά συστήματος πυρανίχνευσης από την εταιρεία Ζαριφόπουλου για το Άλσος Μπακογιάννη και η τρίτη αφορούσε την απαγόρευση χρήσης των φυσητήρων, που πλέον μαστίζουν τις περιοχές μας προκαλώντας τεράστια ηχορύπανση, απόφαση που μάλιστα ενώ πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θέλησαν τελικά να την υλοποιήσουν.

Με ρωτάτε ποιες είναι οι σημαντικότερες αποφάσεις που λάβαμε και αγνοήθηκαν; Μα ποια να πρωτοξεχωρίσω; Την δημιουργία ραμπών; Θα σας θυμίσω ότι  το 2021 βγήκαμε και είπαμε στον κόσμο ότι θα είναι έτος ΑΜΕΑ. Ούτε μια ράμπα δεν κατασκευάστηκε. Σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανένα δημοτικό κτίριο, σε κανένα πεζοδρόμιο. Οι άνθρωποι με κινητικές ανάγκες στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού δυστυχώς είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

Ο ρόλος των Κοινοτικών Συμβουλίων ήταν να προτείνει και να εισηγείται. Η ευθύνη όμως της εφαρμογής των εισηγήσεών τους στην πράξη, που είναι και το δυσκολότερο, πέφτει στις πλάτες των υπηρεσιών του Δήμου και στους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Ποιοι πιστεύετε ότι ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι δικές σας προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν;

Καθαρά σε αμέλεια ή σε αδυναμία θα έλεγα. Γιατί πώς να εξηγήσει κανείς ότι η τετραετία αυτή πέρασε με πλήθος χρηματοδοτήσεων για πολλούς δήμους και εμείς δεν πήραμε τίποτα; Όλη η Ελλάδα έχει πεζοδρόμια για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, για τυφλούς, εμείς δεν έχουμε ούτε τα απλά. Περπατάς και κινδυνεύεις. Το όμορο Χαλάνδρι έχει σχεδόν όλο ασφαλτοστρωθεί και εμείς ασφαλτοστρώσαμε μόλις οκτώ δρόμους, έργο που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Διοίκηση. Περιστέρι, Νίκαια, Παπάγου-Χολαργού, το Ν.Ηράκλειο, δεν υπάρχει δήμος που να μην έχει Πάρκο σκύλων. Το εισηγηθήκαμε, παλέψαμε για να γίνει, δώσαμε όλες τις λύσεις, βρήκαμε χρηματοδότες, μα δυστυχώς δεν ήθελαν. Δεν μιλάμε για αμέλεια μιλάμε για άρνηση και για προσωπική αδυναμία λήψης ευθύνης.

Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου μας;

Οι κάτοικοι του Δήμου μας σήμερα νιώθουν να ζουν σε μια ανοχύρωτη πόλη. Νιώθουν ανασφάλεια. Τα ζητήματα διαχρονικά είναι τα ίδια. Ασφάλεια, κυκλοφοριακό, στάθμευση, φωτισμός, καθαριότητα, πεζοδρόμια, προσβασιμότητα, κακή διαχείριση του πρασίνου, αδέσποτα ζώα κτλ. Προβλήματα για τα οποία υπάρχει πλήρης αδιαφορία και ελλιπέστατη προσέγγιση ώστε να λυθούν.

Και το πιο πρόσφατο; Η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Κηπουπόλεων μας Φιλοθέης και Ψυχικού, αλλά και του Νέου Ψυχικού που έχει γεμίσει αυτά τα τέσσερα χρόνια με πολυόροφα κτίρια, κτίρια μαμούθ. Υπάρχει πολιτικό κενό στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Εάν εκλεγείτε Δήμαρχος, πώς σκοπεύετε να επιλύσετε τα προβλήματα αυτά που ιεραρχήσατε ως πιο σημαντικά;

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 που θα αναλάβουμε τον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, θα θέσουμε σε άμεση ισχύ το Πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα δομημένο πάνω στα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και με συγκεκριμένες προτάσεις και παραμέτρους, οι οποίες θα ενταχθούν στο συνολικό στρατηγικό μας σχεδιασμό. Για κάθε πρόβλημα θα θέσουμε στόχους επίλυσης και θα παρακολουθούμε την πορεία του. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Ήδη έχουμε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία όπου όλοι μέσα από την ιστοσελίδα της δημοτικής παράταξης ΠΡΑΞΗ, στο www.praksi.eu , μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους για την καθημερινότητά μας και για κάθε τομέα ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε τα αυτιά μας και ακούμε την ανάγκη του πολίτη.

Είναι γεγονός ότι το προσωπικό στους Δήμους έχει μειωθεί αισθητά. Από το 2009 δεν γίνονται προσλήψεις και εν τω μεταξύ, ο αριθμός των υπαλλήλων συνεχώς μειώνεται (συνταξιοδότηση, κινητικότητα). Με αυτά τα δεδομένα, πώς θα εξασφαλίσετε την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας;

Είναι αλήθεια ότι έχουν φύγει πολλοί υπάλληλοι, οι πληροφορίες μας λένε για 25 υπαλλήλους. Έφυγαν, λένε, εξαιτίας ασυνεννοησίας! Έχουμε κάνει ήδη ένα αίτημα στον Δήμο για να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου ανά τομέα. Ζητάμε ενημέρωση, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση. Θέλουμε να ξέρουμε και εμείς πώς θα λειτουργήσουμε. Σίγουρα θα διεκδικήσουμε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και θα αξιοποιήσουμε όλο το προσωπικό του Δήμου, που είναι και η πραγματική δύναμή μας. Αν δεν διεκδικήσεις δεν μπορείς να πας πουθενά. Δεν είμαι υπέρ της παθητικής πολιτικής. Είμαι ένας άνθρωπος που πάντα βγαίνω μπροστά, μάχομαι, αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις.

Μέχρι σήμερα έχετε ανακοινώσει 31 υποψήφιους. Κανείς τους όμως δεν έχει αυτοδιοικητική εμπειρία. Πώς θα καταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν και να υλοποιήσουν το όραμά σας;

Δεν έχει ολοκληρωθεί η ομάδα που απαρτίζει την δημοτική παράταξη ΠΡΑΞΗ, που ίδρυσα και είμαι επικεφαλής. Τα ψηφοδέλτια κλείνουν 31 Αυγούστου και σκοπεύουμε αυτό το νούμερο να διπλασιαστεί. Μήπως όμως η λέξη εμπειρία ανήκει σε μια κατηγορία πολιτικού διαλόγου που επιλέγουν όσοι ψάχνουν αποκούμπι να κρατηθούν, διότι δεν έχουν κάτι άλλο να πράξουν; Ο εν ενεργεία Δήμαρχος ή οι εν ενεργεία Αντιδήμαρχοι που έχουν πρότερη αυτοδιοικητική εμπειρία είναι αποτελεσματικοί; Όλοι όσοι έχουν περάσει από πολιτικές θέσεις σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης ήταν αποτελεσματικοί;  Για να ασκείς ορθή διοίκηση χρειάζεσαι όραμα, θάρρος, σχέδιο και πάθος για αυτό που κάνεις. Οι υποψήφιοι που έχω ανακοινώσει μέχρι σήμερα διαθέτουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι άνθρωποι που ο καθένας ξεχωριστά έχουν διαπρέψει και διακριθεί στον χώρο τους. Όταν π.χ. είσαι επιχειρηματίας και ανοίγεις καταστήματα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, έχεις δώσει τις εξετάσεις σου στην ίδια την ζωή και την αγορά και δεν περιμένεις να ζυγίσουν την αξία σου σε ένα μικρό κομμάτι διοίκησης. Να θυμίσω ότι ο Αντώνης Τρίτσης δεν είχε καμία εμπειρία αυτοδιοίκησης και όμως έμεινε στην ιστορία ως ο Δήμαρχος – σύμβολο στην συνείδηση των Αθηναίων. Ο Γιώργος Παπανικολάου δεν είχε καμιά αυτοδιοικητική εμπειρία πριν και γράφει ιστορία στον Δήμο Γλυφάδας. Και να σας πάω και λίγο πιο μακριά, στην ακριτική Χάλκη που σήμερα είναι το νησί πρότυπο για την ενεργειακή αυτονομία του. Ο Δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης δεν είχε καμία σχέση με την αυτοδιοίκηση και σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει επισκεφτεί δύο φορές και για αυτό το Δήμαρχο, κάνει συνεχώς δημόσιες αναφορές. Γεμάτα από τέτοια παραδείγματα η Χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις