«Αντλώντας έμπνευση από τα ίχνη του γεωπάρκου Λέσβου»
Είκοσι εννέα (29) μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου Ν. Ψυχικού επισκέφτηκαν στις 14 Μαρτίου 2023 το όμορφο νησί της Λέσβου, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του Σχολείου «Αντλώντας έμπνευση από τα ίχνη του γεωπάρκου Λέσβου».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κούφαλος, υποδέχτηκε θερμά την Τρίτη 14 Μαρτίου μαθητές και καθηγητές, καθώς και την Υποδιευθύντρια του Λυκείου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές τις τρεις μέρες που παρέμειναν στο νησί της Λέσβου ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και συμπεριλάμβανε ξεναγήσεις σε αξιόλογα μουσεία και ιστορικά μνημεία, περιηγήσεις στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ξεναγήσεις στα γεωλογικά μνημεία και τους υδροβιότοπους του νησιού, επισκέψεις σε μεγάλες ποτοποιίες ούζου και χώρους βιομηχανικής ελαιουργίας, συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια και προσκύνημα σε Ιερές Μονές. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού της Λέσβου και επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εικόνες και ιδέες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, όπου οι μαθητές έμαθαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα και σύγχρονα φυτά της Λέσβου, το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και τα στάδια ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων. Στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην αίθουσα «Παλαιοβοτανικής – Απολιθωμένου Δάσους», γνώρισαν φυτά και ζώα του Απολιθωμένου Δάσους και έμαθαν για το φαινόμενο της απολίθωσης. Στην αίθουσα «Εξέλιξη του Αιγαίου», ενημερώθηκαν για τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά ρήγματα και την εξελικτική ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο.
Οι μαθητές κλήθηκαν να γίνουν οι ίδιοι συντηρητές απολιθωμάτων. Συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση ειδικά επιλεγμένων φυτικών απολιθωμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και των μνημείων της φύσης.
Οι υπεύθυνοι Καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ψυχικού που υλοποίησαν το αξιόλογο αυτό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα ήταν η Υποδιευθύντρια Π. Πλέσσα και οι καθηγητές Ν. Αλεξάκη και Κ. Ευαγγελινός.