Τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΜΕΟ με θέμα:  Γυναίκες στην τέχνη

«Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε λέω γυναίκα αμέσως», Κική Δημουλά.

 

Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, Γιοχάνες Βερμέερ (1665)

Γυναίκες που ξεχώρισαν στην τέχνη, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στη λογοτεχνία κ.α. είναι τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην εκδήλωση του Μ.Ε.Ο. Νέου Ψυχικού (25ης Μαρτίου 19 – 2106714603) για την ημέρα της Γυναίκας. Μια αναδρομή σε σπουδαία έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν από γυναίκες καλλιτέχνιδες, καθώς και σε σημαντικές προσωπικότητες γένους θηλυκού στην τέχνη παρουσιάζονται την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα: 18:30.

 Mary Cassatt, Reading Le Figaro, 1878

Άλλοτε ως μούσα και πηγή έμπνευσης και άλλοτε ως δημιουργός η γυναίκα ενέχει πολλούς διαφορετικούς ρόλους στην ιστορία της τέχνης. Πώς απεικονίζεται αλήθεια, η γυναίκα στην παγκόσμια Τέχνη από την αρχαιότητα και την Αφροδίτη του Willendorf στα 25.000 χρόνια π.Χ. μέχρι σήμερα; Στη διάλεξη αυτή, θ’ ανακαλύψουμε τον τρόπο που αντανακλάται η γυναίκα και το γυναικείο σώμα στις εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, περφόρμανς κ.ά.) και στην ποίηση, ενώ θα διερευνήσουμε πρωτοπορίες γυναικών και πρόσωπα γυναικών που ξεχώρισαν ανά τους αιώνες.

Από τις Γαλάζιες Κυρίες της Μινωικής Κρήτης, στη ρομαντική ζωγράφο Ρόζα Μπονέρ, στα αγάλματα της θεάς Ήρας στην Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, στην Ολυμπία του Ε. Μανέ και στο περιβόητο χαμόγελο της Μόνα Λίζα, στη Γυναίκα Μετανάστη της Ντοροθέα Λανγκ, η βραδιά «Γυναίκα στην τέχνη» θα μας εμπνεύσει με αισιοδοξία και ποιητική διάθεση αρώματος θηλυκού!

Η εκδήλωση θα είναι διαδραστική με συμμετοχή του κοινού και θα υπάρχουν μουσικά διαλείμματα. Με το πέρας της εκδήλωσης ο ΜΕΟ θα προσφέρει κέρασμα.

Την διοργάνωση έχει αναλάβει η Δήμητρα Νικολοπούλου θεωρητικός τέχνης, υποψήφια διδακτόρισσα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., συντονίστρια εργαστηρίων Performance Μ.Ε.Ο και στο πιάνο θα απολαύσουμε την Βασιλική Τσιμπούκη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το topnea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις