Παρουσίαση Βιβλίων

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

200 χρόνια από την Επανάσταση: η Κόρινθος, καρδιά του Κράτους της Ελλάδας

Της Λυδίας Λέκκα

Η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων και η Ένωση των εν Αθήναις Κορινθίων σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Σωτήρη Κοκκωνάκη, Αντιπροέδρου της Ένωσης Κορινθίων Συγγραφέων «Κόρινθος, πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων» και «Κορινθία 1493-1850, χάρτες και χαρακτικά», την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και ώρα 7μμ, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών (Ψυχάρη 10, Νέο Ψυχικό).

Το βιβλίο «Κόρινθος, Πρώτη πρωτεύουσα των Έλλήνων» γεννήθηκε από μια ιδέα του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου και εκδόθηκε επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821. Ο τίτλος αρκεί για να προβληματίζει όλους εμάς που δεν είμαστε ιστορικοί, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες, ακόμα και Κορίνθιοι, αγνοούμε το ότι η Κόρινθος, η Αρχαία Κόρινθος συγκεκριμένα, υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα και έδρα της Προσωρινής Διοικήσεως, ενώ στον Ακροκόρινθο υψώθηκε για πρώτη φορά η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας με τον σταυρό που το 1823, όπως είχε εγκριθεί από την Συνέλευση της Επιδαύρου.

Το βιβλίο καταγράφει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και αναφέρεται ειδικότερα στον ρόλο της Κορίνθου στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Στις σελίδες του παρουσιάζονται πολλές αποφάσεις που έλαβαν τα Μινιστέρια (Υπουργεία) στους πέντε μήνες που έδρευαν στην Κόρινθο, μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου που οδήγησε στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

 

«Κορινθία 1493 – 1850, Χάρτες και Χαρακτικά»: Το δεύτερο βιβλίο είναι ένα πόνημα για την ιστορία της Κορινθίας, που καλύπτει τα προϊστορικά χρόνια, την άνθιση κατά την αρχαιότητα, με την Κόρινθο, τη Σικυώνα και τη Νεμέα να αποτελούν κομβικά σημεία της εποχής. Στην περιοχή διοργανώνονταν δύο από τους σημαντικότερους αθλητικούς και θρησκευτικούς αγώνες, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, που προσέλκυαν το ενδιαφέρον όλης της Αρχαίας Ελλάδας. Η στρατηγική της θέση στη μοναδική χερσαία είσοδο της Πελοποννήσου και η εύφορη γη της συνετέλεσαν να αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο, οι τέχνες και ο πολιτισμός. Στα χαρακτικά του παρόντος βιβλίου-λευκώματος βλέπουμε, μέσα από τα μάτια των περιηγητών της εποχής, πώς ήταν η Κορινθία -στα σημερινά διοικητικά όριά της- και κυρίως η περιοχή της Κορίνθου από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Βασίλειος Νανόπουλος, Δήμαρχος Κορινθίων και ο Thomas Weber-Καρυωτάκης, επ. Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Mainz και του Γερμανικού Ιορδανικού Πανεπιστημίου Αμμάν

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κυρία Νέλλη Λάβδα, Φιλόλογος, τ. Πρόεδρος ΟΚΑΠΑ του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το 2021, μπορεί λόγω της πανδημίας να μην συμμετείχαμε σε γιορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, όμως απολαύσαμε σπουδαία βιβλία και μάθαμε πολλά καινούργια στοιχεία που ήρθαν στο φως. Ας θυμηθούμε ότι στις αρχές του 1822, μετά την επικράτηση της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο, στο Μοριά, σε μια παλάμη ελληνικού εδάφους, μια χούφτα επαναστατημένων Ρωμιών στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου κηρύσσουν το «Προσωρινό Πολίτευμα» και ορίζουν την Κόρινθο ως τόπο κατοικίας της «Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος. Έτσι, από το τον Ιανουάριο ως τα τέλη Μαΐου του 1822, η Κόρινθος θα είναι η ΠΡΩΤΗ πρωτεύουσα των Ελλήνων…».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις