Άμεσα δημιουργούνται 64 νέες Μονάδες και προκηρύσσονται άλλες 40
Παγκόσμια προτεραιότητα για την υγεία, την ευεξία και την ευζωία αποτελεί η ψυχική υγεία, γεγονός που αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο στην αβέβαιη εποχή μας.
Αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο του 1ο Διεθνούς Forum για το Wellbeing, (1st Wellbeingr forum) το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, που υπογράμμισε πως δεν νοείται Υγεία δίχως την Ψυχική Υγεία και πως η ευεξία δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.
Όπως επεσήμανε η Υφυπουργός Υγείας, η προώθηση της κοινωνικής ευημερίας συμβάλλει στη δημιουργία ενεργών, ανθεκτικών και βιώσιμων κοινωνιών σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία μας ώθησε ως κοινωνία, παγκοσμίως, να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία του αγαθού της υγείας, η οποία καταλάβαμε, περισσότερο από ποτέ, πόσο πολύτιμη είναι. Μετά την εμπειρία της πανδημίας και μπροστά στις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς την Ψυχική Υγεία.
Την απόλυτη ανάγκη να ενδυναμωθεί άμεσα η ψυχική υγεία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που επέτεινε η πανδημία, αλλά και όλες εκείνες οι ψυχικές διαταραχές που για χρόνια παρέμεναν στο περιθώριο, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κλείσιμο των εργασιών του πρώτου Wellbeingr Forum στο Ζάππειο.
Για τον Πρωθυπουργό, η ψυχική υγεία βρίσκεται ως προτεραιότητα πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τον ίδιο να εστιάζει στην αποκατάστασή της στις ευάλωτες ομάδες, στους έφηβους, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, τις οικογένειες και τους μετανάστες.
Γι’ αυτό άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και μετά το πέρας αυτής.
Νέες δομές με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το πλάνο της πλήρους αναδιάρθρωσης της Ψυχικής Υγείας με την δημιουργία 104 Δομών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί για τη δημιουργία των πρώτων 64 νέων Μονάδων.
Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στους προσεχείς μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου αφορούν καταρχάς 12 οικοτροφεία και 1 ξενώνα για την υποστήριξη ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές στην Αττική, τον Πειραιά, το Ρέθυμνο Κρήτης, τη Μεσσηνία, τη Θεσπρωτία και την Μακεδονία.
Επίσης, επίκειται η λειτουργία 8 Μονάδων για την Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση στην Αττική, τον Πειραιά, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Τρίπολη και το Ηράκλειο Κρήτης.
Σειρά θα πάρουν τα 6 Κέντρα Ημέρας και οι 5 Κινητές Μονάδες υποστήριξης ενηλίκων για την κάλυψη των αναγκών σε Αττική και Μακεδονία και τα 4 Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων στη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται για τα παιδιά και τους εφήβους. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα η ανάθεση 12 νέων Μονάδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται 6 Κέντρα Ημέρας και 1 Κινητή Μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική και τα Τρίκαλα. Από τα παραπάνω, τα 2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης, 3 Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία και 2 Κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται 8 οικοτροφεία σε Αττική, Αθήνα, Καστοριά, Φθιώτιδα, Λάρισα, Ηλεία, Κέρκυρα και Ρόδο, 6 Κέντρα Ημέρας και 4 Κινητές Μονάδες για ασθενείς με άνοια και Αlzheimer’s, σε Αττική, Πειραιά, Άρτα, Ηράκλειο Κρήτης, Πιερία και Εύβοια.
Αναλύοντας τις δράσεις για την αναδιάρθρωση της Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου forum για το Wellbeing, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ανέδειξε την αξία της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις κινητές Μονάδες που σπεύδουν επιτόπου σε απομονωμένες ή πληγείσες περιοχές και τις τοπικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε: «στις φυσικές καταστροφές, στην Κρήτη, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς παρείχαμε άμεση και επί τόπου ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες, με κινητά κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε στενή συνεργασία με τα Τοπικά Κέντρα Υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Για να πλαισιώσουμε τους στόχους και τις πολιτικές μας, δημιουργήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα δεκαετίας, με έμφαση στη φωνή και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών».
Κλείνοντας την ομιλία της στο πρώτο Wellbeingr forum, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ανέφερε: «είναι χρέος μας να προσδώσουμε ιδιαίτερη αξία στην ψυχική υγεία ως άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις.
Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η Ψυχική Υγεία εκτιμάται και προστατεύεται, με ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, με μηδενική ανοχή στο στίγμα και τις διακρίσεις.
Γι’ αυτό προχωράμε όλοι μαζί προς την επόμενη ημέρα που θα είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια, μια μέρα πιο ελπιδοφόρα, πιο «φωτεινή».
Όταν εμείς είμαστε καλά μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον μας, να ομορφύνουμε τον κόσμο γύρω μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι για μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω».
Άλλωστε, η διασφάλιση της καλής υγεία για όλους, και η προώθηση της ψυχικής υγείας αποτελεί τον 3ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και «διαβατήριο» ευημερίας για κάθε λαό.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.