Οριστική και ισορροπημένη λύση
Το χρόνιο πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων της πλατείας Ελευθερίας φαίνεται να οδεύει προς οριστική λύση, με καταστηματάρχες και κατοίκους να αποδέχονται το νέο σχέδιο που εισηγήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Ψυχικού.
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο Δημοτικό κτήριο της οδού Τερτσέτη στο Νέο Ψυχικό, το 3ο θέμα της συνεδρίασης, που αφορούσε τη «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό επιφάνειας κατάληψης κοινοχρήστου δημοτικού χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων επί της Πλατείας Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό», υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Παρών ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαχρόνης, ο οποίος μας θύμισε ότι έχουν περάσει 17 χρόνια από την τελευταία φορά που καθορίστηκαν από Δημοτικό Συμβούλιο, οι θέσεις για τα μαγαζιά. Και συνέχισε λέγοντας: «τα τραπεζοκαθίσματα, χρόνο με το χρόνο στον Καλλικρατικό Δήμο, η αλήθεια είναι ότι επεκτάθηκαν καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο από την πλατεία. Μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων λόγω της πανδημίας, η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη ζημιά των καταστημάτων εστίασης, έδωσε το πράσινο φως για την επέκτασή τους. Απόφαση η οποία δημιούργησε και σε εμάς μία καθυστέρηση στην τάξη που είχαμε προαποφασίσει να βάλουμε. Το μότο του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη για την Πλατεία Ελευθερίας είναι: Δίνουμε την πλατεία στον κόσμο και όχι στα μαγαζιά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κυνηγάμε τα μαγαζιά. Άλλωστε η συγκεκριμένη πλατεία αποτελεί και τον μοναδικό τόπο συνάθροισης των κατοίκων».
Όπως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος, το σχέδιο έχει την αποδοχή όλων των καταστηματαρχών αλλά και των κατοίκων πέριξ της πλατείας. Διότι πριν το θέμα φτάσει στο Κοινοτικό Συμβούλιο ο Δημήτρης Γαλάνης συναντήθηκε ξεχωριστά και με τις δύο πλευρές -κατοίκους και καταστηματάρχες- και αμφότερες συναίνεσαν στην συγκεκριμένη πρόταση.
Άλλωστε, η σημαντική αυτή μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, συμμορφώνεται με τα προβλεπόμενα από τον σχετικό Νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 13 του Β. Δ. 24.09/20.10.1958, που ορίζει ότι τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα να καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο επιφάνειας μέχρι το 70% της πρόσοψής τους. Ο ίδιος μάλιστα μας δήλωσε ότι μετά την δημιουργία της Πρότυπης Παιδικής Χαράς, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος της πλατείας να ενταχθεί στην καθημερινότητα κατοίκων και των παιδιών, η επόμενη κίνηση ήταν το συμμάζεμα των τραπεζιών με στόχο να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση, ενώ απομένει πλέον και η επιλογή ενός νέου σιντριβανιού.
Στο σχεδιάγραμμα, οι χώροι που θα καταλαμβάνουν τα τραπέζια εμφανίζονται σκιαγραφημένοι. Πρόκειται δε και να οριοθετηθούν με κίτρινη διαγράμμιση. Βάσει αυτού του σχεδιαγράμματος, στους διαδρόμους της πλατείας θα υπάρχουν συνολικά μόλις έξι τραπέζια, εξασφαλίζοντας έτσι και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ τόσο στον χώρο της πλατείας όσο και της παιδικής χαράς.
Η οριστική έγκριση του σχεδίου αναμένεται να δοθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.