72η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ευρώπης
Της Νέλλης Λάβδα
Πριν λίγες μέρες στο Ισραήλ συνήλθε η 72η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ευρώπης. Στο συνέδριο των 53 ευρωπαϊκών χωρών του ΠΟΥ, έλαβε μέρος διαδικτυακά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ τίμησαν με την φυσική τους παρουσία οι δύο Ψυχικιώτισσες, σιδηρές κυρίες του Υπουργείου Υγείας: Η αναπληρωτής Υπουργός Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη με την σπουδαία δράση στον τομέα της.
Δύο μέρες πριν, στις 8-9 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος φιλοξένησε στην πόλη του την ιδρυτική πράξη του Δικτύου Πόλεων Ισραήλ-Ελλάδος για τον Πολιτισμό και την Υγεία.
Το νεοϊδρυθέν δίκτυο των 17 Πόλεων-Δήμων, στοχεύει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον Πολιτισμό και την Υγεία.
Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες όταν ο δρ. Φώτης Παπαθανασίου πρότεινε στον τότε πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Dr.Yossi Amrani, την δημιουργία ενός Δικτύου Πόλεων που θα συμβάλλει στη διεύρυνση και εμβάθυνση των αμοιβαίων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ήξερε ο έμπειρος γιατρός και εκλεκτό μέλος στον τομέα του Πολιτισμού, ο παρασημοφορημένος από την Γαλλία Φώτης Παπαθανασίου, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει θαύματα και να παίξει σπουδαίο ρόλο ασκώντας την διπλωματία των πόλεων γιατί αυτό ακριβώς είχε εισηγηθεί πριν από 30 χρόνια ως Αντιδήμαρχος Αθηναίων στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον ιδρυτή του «Παγκόσμιου Ινστιτούτου για τη Διπλωματία των Πόλεων».
Επίσης, ο καλός φίλος Φώτης Παπαθανασίου γνώριζε ότι ο άνθρωπος που μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα του είναι η Νταίζη Παπαθανασοπούλου, η εθνική μας συντονίστρια στο δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την οποία έχει μια πολυετή συνεργασία.
Σε αυτήν την εκδήλωση έλαβα μέρος με τιμητική πρόσκληση επειδή, ο Δήμος Νέου Ψυχικού από την εποχή του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη, ο Δήμος Ψυχικού επί δημαρχίας Κρίτου Νεόφυτου, Ειρήνης Κατσαρού και κατόπιν ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού συμμετέχουν στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και, ας σημειωθεί ότι επί δημαρχίας Παντελή Ξυριδάκη ήμασταν ανάμεσα στις 100 Project City του δικτύου και τον Οκτώβριο του 2014 συνδιοργανώσαμε με το Μαρούσι το διεθνές Συνέδριο του ΠΟΥ στην Αθήνα με τίτλο «city of the 21st century» .
Σήμερα που το μέλλον της «Πόλης του 21ου αι.» απαιτεί εξωστρέφεια, συνεργασίες και ανοιχτό μυαλό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αξιοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία άλλων προηγμένων λαών. Οι ελληνικές πόλεις με τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων, το δίκτυο των Smart Cities και άλλων δικτύων, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν διεθνή δραστηριότητα και να μην εξαρτώνται για χρηματοδότηση και οδηγίες αποκλειστικά από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2022, ο αγαπητός Δήμαρχος Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος φιλοξένησε στην πόλη του εννέα (9) Δήμους από την Ελλάδα, Διονύσου, Ηγουμενίτσας, Καλλιθέας, Καρύστου, Λυκόβρυσης- Πεύκης, Νέστου, Ορεστιάδας, Παλαιού Φαλήρου, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και οκτώ (8) Πόλεις από το Ισραήλ Acre (Akko), Ashdod, Herzliya, Hod HaSharon, Kfar Saba, Ofakim, Petach–Tikva, Umm al–Fahm.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες Αυτοδιοικητικών, επιστήμονες και τεχνοκράτες από τις δύο χώρες συμμετείχαν στις εργασίες διαβούλευσης και διαμόρφωσης των δράσεων του «Δικτύου Πόλεων Ελλάδας – Ισραήλ, για τον Πολιτισμό και την Υγεία».
Ανάμεσα στους ομιλητές η δρ. Μαρία Ζαφειροπούλου ανέπτυξε τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προβλέπονται από ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση των δικτύων πόλεων.
Ο λόγος που συμμετείχα στο συνέδριο ήταν ότι πιστεύω στις συνεργασίες, έχω δουλέψει για να γίνει το Ψυχικό μία project city με ευρωπαϊκή εμβέλεια και όταν η καλή μου φίλη Νταίζη Παπαθανασοπούλου ζήτησε να συμμετέχω στο Τραπέζι εργασίας για το περιβάλλον αποδέχτηκα με χαρά.
Ζούμε την εποχή που η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μας. Τι κάνουν οι Πόλεις – Δήμοι γι αυτό; Πως μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας; Πώς θα αντιμετωπίσουμε την μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος;
Γνωρίζω ότι σε αυτόν τον τομέα το Ισραήλ έχει κάνει θαύματα! Και το Ψυχικό επίσης.
Η πόλη μας είναι μια όαση μέσα στο γκρίζο λεκανοπέδιο της Αττικής. Μια πόλη που χτίστηκε πριν από 100 χρόνια σε ένα φαλακρό, άνυδρο βράχο και που επάνω σε αυτό οι κάτοικοι δημιούργησαν ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Η σημερινή πόλη είναι έργο ανθρώπων και αυτή την πόλη διάλεξε το κράτος του Ισραήλ για να εγκαταστήσει την πρεσβεία του. Εδώ βρίσκεται το μεγάλο Ισραηλίτικο σχολείο, εδώ κατοικούν πολλοί Έλληνες – Εβραίοι, αρκετοί ισραηλίτες και μερικοί που έχουν λάβει τον τιμητικό τίτλο «Δίκαιοι των Εθνών». Ένας από αυτούς είναι ο π. Δήμαρχος Κρίτος Νεόφυτος «Δίκαιος των Εθνών» (Righteous Among the Nations) επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε να γίνει στην Ελλάδα για πρώτη φορά υπαίθρια ο εορτασμός του «χανουκά» στην Α’ Πλατεία Ψυχικού.
Τον ίδιο τιμητικό τίτλο έλαβαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ψυχικού και, στο πάρκο “Αθήνα 2004” στο Τσουρ Μωσέ όπου φυτεύτηκαν δένδρα που φέρουν το όνομά μας.
Το Τσουρ Μωσέ είναι ένα χωριό δίπλα στην πόλη Νετάνυα, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930 από Έλληνες Εβραίους μετανάστες και είναι γνωστό μέχρι σήμερα στο Ισραήλ ως το “ελληνικό χωριό”.