Το Λύκειο Φιλοθέης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της νέας γενιάς

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Πρόγραμμα Erasmus

Επισκέφτηκα το Λύκειο Φιλοθέης «Χρήστος Μαλεβίτσης» την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, έχοντας την πληροφορία ότι θα πραγματοποιηθεί ένα καλοσώρισμα για τους μαθητές άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS.

Η αλήθεια είναι ότι τα σχολεία μας «τρέχουν» με χίλια διάφορα προγράμματα και τα Τοπικά Νέα πια δεν τα προλαβαίνουν!  Έχω μείνει εν τω μεταξύ και στην εποχή που το Πρόγραμμα αφορούσε ανταλλαγή μόνο φοιτητών και μου κίνησε η όλη ιστορία το ενδιαφέρον.

Έφτασα παράλληλα με το πούλμαν που έφερνε την αποστολή. Τους υποδέχτηκαν οι μαθητές μας, ο Διευθυντής και οι αρμόδιοι καθηγητές για το Πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και ο Πρόεδρος της Β΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Σωκράτης Χαμαλίδης.

Οι μαθητές ήδη γνωρίζονταν μεταξύ τους και δεν έλειψαν οι χειραψίες και τα χτυπήματα στην πλάτη. Είχαν ήδη γίνει φίλοι με τους Δανούς, τους Ρουμάνους, τους Πορτογάλους και τους Τούρκους.

Τους ξενάγησαν στο σχολείο και αμέσως μετά μπήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων. Μέσα από τις ομιλίες αλλά και τις μετέπειτα συζητήσεις σας παραθέτουμε όσα μάθαμε.

Το Λύκειο Φιλοθέης συντονίζοντας 4 ακόμα χώρες υποβάλλει τo 2019 αίτημα χρηματοδότησης από το ΙΚΥ. Αξιώνεται προγράμματος ERASMUS  με τον γενικό Τίτλο: Sustainable Energy for Future Generations και πετυχαίνει χρηματοδότηση για τη δωρεάν συμμετοχή 30 μαθητών και 8 καθηγητών.

Η συμμετοχή περιλαμβάνει δωρεάν συμμετοχή  μαθητών και καθηγητών στις εργασίες των ερευνητικών ομάδων, από την Δανία, την Ρουμανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία.

Η Τουρκία συντονίζει τις εργασίες με θέμα το Νερό, η Ρουμανία την Γεωθερμία, η Δανία τον Αέρα, η Πορτογαλία τον  Ήλιο και η Ελλάδα το “Μια έξυπνη οικολογική πόλη”.

Το Σχολείο έχει ήδη επισκεφθεί την Τουρκία και Ρουμανία (12 μαθητές με τους αντίστοιχους συνοδούς καθηγητές έχουν ήδη συμμετάσχει). Την εβδομάδα 19/9 – 24/9 συντονίζουμε τις εργασίες των χωρών στην έδρα μας, στο Λύκειο Φιλοθέης. Όλες οι εργασίες γίνονται στα Αγγλικά.

 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: μετά την περίοδο γνωριμίας η Ελληνική αποστολή οργάνωση στρογγυλά τραπέζια εργασίας και επέδειξε τις κατασκευές που ετοίμασε τα έτη 2019, 2020 και 2021, ανταλλάσσοντας απόψεις και μεταφέροντας τεχνογνωσία στους εταίρους μας.

Στο πρώτο τραπέζι εργασίας η Ελληνική ομάδα ανέπτυξε την κατασκευή του Οικολογικού παγκακίου με αυτοματισμούς (η οποία το 2020 πήρε το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας).

Στο δεύτερο τραπέζι εργασίας η Ελληνική ομάδα ανέπτυξε την κατασκευή του Οικολογικού σκεπάστρου με αυτοματισμούς (η οποία το 2021 πήρε το δεύτερο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας).

Στο τρίτο τραπέζι εργασίας η Ελληνική ομάδα ανέπτυξε την κατασκευή του «ρομπότ για την εξυπηρέτηση της κλιματικής αλλαγής» (η οποία το 2019 πήρε την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας στην κατηγορία «Λύκειο STEM»). Το ρομπότ αυτό «διαβάζει» το ύψος βροχής και ανάλογα με το ύψος λειτουργεί είτε μεταφέροντας ογκόλιθους για την προστασία από υπερχείλιση παραποτάμων, είτε μεταφέρει επιστημονικό προσωπικό για την επιτόπου αντιμετώπιση πλημμυρικών  φαινομένων είτε εκπέμπει αλαρμ.

Στο τέταρτο τραπέζι εργασίας η Ελληνική ομάδα ανέπτυξε την κατασκευή «οικολογικού μοντέλου αυτοκινήτου». Το αυτοκινητάκι αυτό κινείται με υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού. Η ενέργεια για την ηλεκτρόλυση εκλύεται είτε με ηλιακά πάνελ είτε με ανεμογεννήτριες.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου: σε συνεργασία με το ΕΜΠ, όλες οι αποστολές κατασκεύασαν ένα ηλιακό κάτοπτρο από το μηδέν.

Τις επόμενες μέρες οι ομάδες θα επισκεφθούν το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και τα τρία εργαστήρια του, προς σχετική ενημέρωση, το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, και την Ακρόπολη.

Την τελευταία μέρα θα πάνε κρουαζιέρα στα νησιά Ύδρα Πόρο Αίγινα, κλείνοντας την εβδομάδα εργασιών με μια γεύση από Αιγαίο και μια Ελλάδα που μπορεί να δεχθεί τον Επιστήμονα, τον Μαθητή, τον Τουρίστα, όλες τις εποχές του χρόνου.

Ωφελούμενοι είναι 30 περίπου Έλληνες μαθητές και 8 καθηγητές ο οποίοι μετέχουν στις εργασίας αυτής της εβδομάδας με τα έξοδα καλυμμένα από το ΙΚΥ.

Στη μέριμνα της φιλοξενίας, η βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήταν καθοριστική. Η πρόεδρος κυρία Χαλκιοπούλου-Δανιηλίδη, τα μέλη του Συλλόγου κ.κ. Μακεδονοπούλου–Σαμαρά, Καμπύλη, Καλογρίδη, Λακιώτη, Λύτρα, Λύρα, Βυθούλκα διέθεσαν με χαρά πολύ χρόνο, έμπνευση, μεράκι και χρήματα.

Οι καθηγητές που έδωσαν χρόνο, γνώσεις, διάθεση, καινοτομίες και καθοδήγηση ήταν οι κ.κ. Τόλιας Ηλίας, Δημοπούλου Αικ., Παπαναγιώτου Βιρ., Μπετιχαβά Αθαν., Βαρζελίωτης Αθην., Κονταξάκη Χρύσα.

Συντονιστές ομάδων εργασίας είναι οι μαθητές Δανιηλίδης Μάριος, Λύτρα Μιχαέλα, Καλογρίδη Κατερίνα, Βασιλάκη Κατερίνα, Δούνας Μάριος, Τζάνου Πάρης, Κόκκορη Αντζελίνα, Φίλιππος Καμιτσάκης, Στεφανοπούλου Κάτια, Βουρλής Άγγελος, Χατζόπουλος Ιάσωνας, Παπαπετροπούλου Ηρώ, Φώτης Σεβαστίδης.

Στις ανάγκες έρευνας και ανάπτυξης των προηγούμενων κατασκευών, χρυσός αρωγός ήταν ο Δήμαρχος κ. Γαλάνης Δημήτρης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β΄θμιας Εκπαίδευσης κ. Χαμαλίδης.

Μιλώντας για το Πρόγραμμα Erasmus, ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι η πόρτα του είναι ανοικτή στις ανάγκες όλων των μαθητών. «Τα παιδιά μας δεν έχουν μόνο ανάγκη την ανακαίνιση εκ βάθρων που έχουν γίνει στους σχολικούς χώρους. Οι ανάγκες στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι πολύπλευρες. Μας έγινε μια πρόταση από τον Διευθυντή του Λυκείου «Χρήστος Μαλεβίτσης» να συνδράμουμε για την φιλοξενία των ξένων μαθητών. Έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε στα παιδιά την αξία της Φιλοξενίας. Την ανταπόδωση, την ευγνωμοσύνη. Όσο και όπου περνάει από το χέρι του Δήμου εμείς θα φροντίσουμε και την Παιδεία με την γενικότερη έννοια».

Ο Πρόεδρος της Β’θμιας Σχολικής Επιτροπής, Σωκράτης Χαμαλίδης μας μίλησε για την αξία του προγράμματος Erasmus γενικότερα: «Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Σχολείων αυτήν την εποχή. Ανοίγει την οπτική των παιδιών, τα φέρνει σε επαφή με άλλες χώρες, δίνει την ευκαιρία της πολιτισμικής ανταλλαγής και δημιουργεί Ευρωπαίους πολίτες. Το πρόγραμμα Erasmus όμως, αποτελεί εργαλείο και για τις σχολικές μας μονάδες καθώς προωθεί την χρήση των νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, υποστηρίζει την ανταλλαγή και μεταφορά  βέλτιστων πρακτικών στη διδασκαλία, τις δεξιότητες και την γλωσσομάθεια.  Προωθεί την κοινή Ευρωπαϊκή κληρονομιά και πολυμορφία, ενώ απαράγει και αναπτύσσει τις ιδέες και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε δίπλα στην σχολική κοινότητα, για να τους ενισχύσουμε, με κάθε τρόπο για την εφαρμογή του και θέλουμε να υιοθετήσουμε τις πρακτικές εκείνες, που θα εξασφαλίσουν στους μαθητές μας τα εφόδια που χρειάζονται δημιουργώντας έτσι τους Ευρωπαίους πολίτες του αύριο!»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις