Πεζογέφυρα Λεωφόρου Κηφισίας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εκεί που συναντιούνται η τέχνη, ο πόνος και η κοινωνική προσφορά

Της Νέλλης Λάβδα

Ο Σεπτέμβριος δεν είναι πια ο Τρυγητής όπως τον ονόμαζε ο λαός την εποχή που οι γεωργικές εργασίες καθόριζαν τη ζωή των ανθρώπων.

Είναι ο μήνας που τελειώνει το καλοκαίρι, είναι ο μήνας που ξεκινά η σχολική περίοδος! Καλωσορίζουμε τα παιδιά κι ευχόμαστε μια ήρεμη σχολική χρονιά.

Κι επειδή διανύουμε μια ακόμη επετειακή χρονιά, ας θυμηθούμε ότι πριν από 200 χρόνια, στις 16 Μαρτίου 1822 ιδρύεται στην Τριπολιτσά το πρώτο Δημοτικό σχολείο με δάσκαλο τον μοναχό Νικήτα Νικητόπουλο, ενώ το 1922, θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα πρωτάκια του δημοτικού μέχρι να γίνουν φοιτητές θα περάσουν 12 χρόνια στα σχολεία.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα εκπαιδευτήρια, θα καλωσορίσει τους χιλιάδες μαθητές που προσέρχονται στην αγκαλιά της δικής μας σχολειούπολης.

Ανάμεσα στη Φιλοθέη και το Ψυχικό, εκεί που είναι σημείο συνάντησης μαθητών, πριν από χρόνια και μετά από πρόταση του τότε Δημάρχου Φιλοθέης Θεόφραστου Οικονομίδη, η καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης Εριέττα Βορδώνη, δημιούργησε μια εντυπωσιακή γλυπτική σύνθεση που φέρει τον τίτλο «Κυνηγοί Ουρανών».

Στο έργο απεικονίζονται ένας νεαρός άνδρας που ακροβατεί επάνω σε μια σφαίρα, ένα νέο κορίτσι που είναι καθισμένο στο πεζούλι ονειροπολεί και γύρω τους πετούν πουλιά – χελιδόνια, αγγελιαφόροι αισιόδοξων μηνυμάτων.

Σε μια συνέντευξή της η Εριέττα Βορδώνη είχε πει:

«…Ως υλικά για τα χελιδόνια και τις ανθρώπινες φιγούρες, επέλεξα το αλουμίνιο για τη λάμψη και την ελαφρότητά του, πιστεύοντας πως εκφράζει το ψυχικό σθένος, την αισιοδοξία και το όνειρο. Το λαμπερό λουλακί της μπάλας καθώς και το νερό συμβολίζουν το νέο και το δυναμικό και έρχονται σε αντίθεση με τη σκουριά του κυλίνδρου που αντιπροσωπεύει το πέρασμα του χρόνου, τη ζεστασιά της βιωμένης επιφάνειας αλλά και την πραγματικότητα της ζωής. Ευχή μου είναι, το έργο αυτό, όχι μόνο να φέρει τύχη και χαρά στους κατοίκους και τους περαστικούς αλλά έστω και για λίγο, να γίνουμε όλοι μας κυνηγοί και κοινωνοί των προσωπικών μας ουρανών…»

Λίγα χρόνια αργότερα, σε αυτό το σημείο, ένα αυτοκίνητο παραβιάζοντας τον κόκκινο σηματοδότη, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα παιδί. Ο 15χρονος μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών Σόλων Καρυδάκης έχασε τη ζωή του πριν προλάβει να ζήσει τα όνειρά του.

Ο πατέρας του Σόλωνα, ο μηχανικός Φαίδων Καρυδάκης είχε την πρωτοβουλία και μαζί με άλλα μέλη της κοινότητας του Ε.Ε.Ι. ολοκλήρωσαν τη γέφυρα Σόλων Καρυδάκης, μια γέφυρα πεζών, γέφυρα παιδιών, γέφυρα σύμβολο μιας αδικοχαμένης ζωής η οποία και εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2011 από τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη.

Στη μέση της πεζογέφυρας, είναι ενσωματωμένες στα γυάλινα προστατευτικά δύο ζωγραφιές με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη. Οι δύο ζωγραφιές είναι επίσης έργα του Ελύτη από μια σειρά αγγέλων που είχε φτιάξει.

Ο Φαίδων Καρυδάκης είχε πει:

«…Ορισμένοι συνάδελφοι με είχαν ρωτήσει «γιατί ενώ η γέφυρα είναι αντιδιαμετρική σαν τοποθέτηση οι ζωγραφιές αυτές δεν είναι αντίστοιχες». Αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκονται στη θέση που χτυπήθηκε και αντίστοιχα στο σημείο όπου έπεσε μετά τον τραυματισμό του ο Σόλων. Είναι ακριβώς αυτή η διαγώνια κίνηση που έκανε το σώμα του παιδιού στον αέρα…»

Καλωσορίζουμε τους μαθητές, ευχόμαστε μια καλή σχολική χρονιά γεμάτη όνειρα και γνώση για να μπορέσουν να τα πραγματοποιήσουν.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις