Η μεγαλύτερη παιδική χαρά του Νέου Ψυχικού παραδίδεται στους κατοίκους

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εγκαίνια για την Παιδική Χαρά της Πλατείας Ελευθερίας

 

Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Εννιά ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα παιδική χαρά

Σε μια χαρούμενη εκδήλωση την Τετάρτη 25 Μαΐου, εγκαινιάσθηκε από τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη η ανακαινισμένη παιδική χαρά στην Πλατεία Ελευθερίας του Νέου Ψυχικού. Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, που καμάρωσαν την μεταμορφωμένη κυριολεκτικά παιδική χαρά. Τα παιδιά έπαιξαν με την ψυχή τους, ενώ μαζί τους βρέθηκαν ξυλοπόδαροι και καλλιτέχνες face painting που διασκέδασαν τους κατοίκους.

Είναι γεγονός ότι η Πλατεία Ελευθερίας άλλαξε όψη. Οι εγκαταστάσεις της παιδικής χαράς καταλαμβάνουν πια ένα μεγάλο μέρος της  πλατείας, τα καινούργια όργανα τοποθετήθηκαν, ενώ το εννιάμετρο πολυόργανο, που αποτελεί άλλωστε και την κορωνίδα της, άλλους τους ενθουσίασε, άλλους τους φόβισε και άλλους τους ξένισε. Κι όπως συμβαίνει συχνά με κάθε σημαντική αλλαγή, οι συζητήσεις άναψαν, διάφορες φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν και ο καθένας εκφράζει την άποψή του ή και τις αντιρρήσεις του σύμφωνα με τα υποκειμενικά του κριτήρια, τις ανάγκες, αλλά και την αισθητική του. Μέχρι εδώ, όλα είναι φυσιολογικά και ευπρόσδεκτα. Όταν όμως η προσωπική άποψη περνάει σε θέματα τεχνικά, ζητήματα ασφάλειας ή περιβάλλοντος και διατυπώνεται ως γνώση, γίνεται πια παραπληροφόρηση. Και αυτό, εκτός του ότι δεν είναι εποικοδομητικό, μπορεί να γίνει και επικίνδυνο.

Στα Τοπικά Νέα μαζέψαμε όλες τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που συζητούνται τον τελευταίο καιρό, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και δίνουμε τις απαντήσεις.

  1. Γιατί η παιδική χαρά έχει ξύλινη περίφραξη;

Η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι μέρος  μιας πλατείας, οπότε δεν μπορεί να μείνει ελεύθερη. Η περίφραξη είναι υποχρέωση και βασική προϋπόθεση για την άδεια λειτουργίας της. Έχει κατασκευαστεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και έχουν ληφθεί υπ’ όψιν όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας για τον χώρο στον οποίο βρίσκεται. Συγκεκριμένα, η περίφραξη από την μέσα πλευρά φθάνει σε ύψος το 1,20μ. για να μην μπορούν τα παιδιά να σκαρφαλώσουν εύκολα και να βρεθούν στον δρόμο, εάν ξεφύγουν της προσοχής των γονέων τους. Στην εξωτερική πλευρά το ύψος της περίφραξης αυξάνεται στο 1,60μ., ώστε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν για να μπουν, καθώς περιμετρικά δεν υπάρχει κάποιο πάτημα, που θα διευκόλυνε την αναρρίχηση.

  1. Η Πλατεία άφηνε μια ελευθερία και σ’ εμάς τους γονείς. Μπορούσαμε να ξεκουραστούμε, να συναντηθούμε με άλλους γονείς, να πιούμε έναν καφέ και να παρακολουθούμε παράλληλα τα παιδιά μας.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σήμερα, εφ’ όσον τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα. Και πλέον δεν θα φοβάστε να μην βγουν στον δρόμο, ενώ η πρόσβαση δεν είναι δυνατή σε εισβολείς, που σε ελάχιστα λεπτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα μικρότερα παιδιά, ούτως ή άλλως πάντοτε έπαιζαν υπό στενή επίβλεψη, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

  1. Τα ξύλα αυτά δεν είναι μοντέρνα. Τα έχουμε δει και αλλού σε παλιότερες εποχές.

Η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται ιρόκο. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο αφρικανικό ξύλο, είναι ιδιαίτερα σκληρό, ανθεκτικό στην υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι ξύλο αντοχής που θα είναι δύσκολο να καταστραφεί από βανδαλισμούς και θεωρείται το πλέον κατάλληλο για εξωτερική χρήση σε δημόσιο χώρο.  Χρησιμοποιείται επίσης στην ναυπηγική και η τιμή του είναι υψηλή λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών του.

  1. Η Παιδική Χαρά έχει πια περισσότερο τσιμέντο

Είναι αλήθεια. Η επιφάνεια που καλύπτεται με τσιμέντο έχει αυξηθεί κατά 7%. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε όργανο που τοποθετείται πρέπει να περιβάλλεται από μια περιοχή πρόσκρουσης, το εμβαδόν της οποίας καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Η επιφάνεια αυτή πρέπει να είναι κενή από εμπόδια, αλλά και μαλακή για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Για την επίστρωση των επιφανειών αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί βότσαλο ειδικών προδιαγραφών ή ανακρουστικό υλικό. Για την πλατεία Ελευθερίας επιλέχθηκε το ανακρουστικό, το οποίο τοποθετείται επάνω σε τσιμεντένιο επίπεδο, για την διαμόρφωση του οποίου αρκεί ένα επιφανειακό σκάψιμο. Αντίθετα, η τοποθέτηση βότσαλου προϋπέθετε σκάψιμο βάθους τουλάχιστον 30 εκατοστών. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σκάψιμο ολόκληρου του χώρου, κάτι που ήταν απαγορευτικό, καθώς θα καταστρεφόταν το εκτεταμένο ριζικό σύστημα των πεύκων που βρίσκονται στην πλατεία και θα έπεφταν τα δέντρα.

  1. Πόσο προσβάσιμη είναι η παιδική χαρά για ΑμεΑ;

Η παιδική χαρά είναι πλήρως προσβάσιμη σε όλα τα τροχήλατα και κατά συνέπεια και στα ΑμεΑ. Τα περισσότερα όργανα είναι κατάλληλα για να παίζουν και να τα χαίρονται όλοι. Οι διάδρομοι που έχουν κατασκευαστεί επίσης υποστηρίζουν την ήπια τροχήλατη κίνηση -κάτι που δεν θα ήταν εφικτό εάν είχε επιλεγεί η επίστρωση με βότσαλο. Προορίζονται για να εξυπηρετούν τις μητέρες, που έχουν τα παιδιά τους στα καροτσάκια, τα τροχήλατα των ΑμεΑ, αλλά και τα μικρότερα παιδιά που χρησιμοποιούν τρίκυκλα ποδηλατάκια ή ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες. Δεν είναι ποδηλατόδρομοι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται ως τέτοιοι από μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες με ποδήλατα.

  1. Καλά την φτιάξαμε και δώσαμε τόσα χρήματα. Θα την συντηρήσουμε;

Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκρισή του ήταν η κατάρτιση και υποβολή προγράμματος συντήρησης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Άλλωστε σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, υπάρχει εξωτερικός συνεργάτης που τις συντηρεί, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών Προτύπων.

  1. Ακούστηκε ότι κόπηκαν δέντρα για να μπουν τα όργανα. Είναι αλήθεια;

Όχι, δεν είναι αλήθεια. Ουδείς υπάλληλος ή δημοτικός Άρχοντας έκοψε πεύκα για να εγκαταστήσει όργανα ψυχαγωγίας -όχι μόνον τώρα, αλλά ουδέποτε. Στην πλατεία κόπηκαν πράγματι πέντε δέντρα, τα οποία καθώς ήταν ήδη ήταν σπασμένα και γέρικα δεν άντεξαν τις βαριές χιονοθύελλες των τελευταίων δύο ετών. Επειδή η κοπή τους συνέπεσε χρονικά με την έναρξη του έργου, οι φήμες οργίασαν. Δεν υπήρχε όμως καμία σχέση. Τουναντίον, η εγκατάσταση των οργάνων έγινε μετά από μελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία για το έργο και που πέρασε και από έλεγχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος -μεταξύ άλλων ελέγχων.

  1. Θα αντικατασταθεί το πράσινο που χάθηκε;

Αντικαταστάθηκε ήδη, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν ήταν μέρος της μελέτης καθώς δεν είχε σχέση με την παιδική χαρά. Λόγω όμως της κοπής των πέντε δέντρων μετά την θεομηνία, ελήφθη η σχετική απόφαση και έτσι φυτεύτηκαν δέκα συνολικά δέντρα ύψους άνω των δύο μέτρων  -τέσσερις μουριές, τέσσερις  τιλιές και δύο υποκαστανιές. Τα δέντρα αυτά επιλέχθηκαν από τους αρμόδιους γεωπόνους της Υπηρεσίας Πρασίνου, για τον καλλωπισμό αλλά και για την σκιά που παρέχουν. Επιπλέον είναι φυλλοβόλα, οπότε σε περίπτωση χιονόπτωσης, ο κορμός τους δεν επιβαρύνεται σημαντικά από το βάρος του χιονιού. Επίσης φυτεύθηκαν πάνω από 400 θάμνοι -δάφνες, αγγελικές μικρές και μεγάλες, χιονόσφαιρες, σχίνοι κ.ά.- ώστε να δημιουργηθούν συστάδες μέσα και έξω από την περίφραξη της παιδικής χαράς, ενώ διαμορφώθηκαν και γωνιές με αρωματικά φυτά.

  1. Το κεντρικό όργανο είναι ιδιαίτερα ψηλό. Υπάρχει περίπτωση ατυχήματος; Η τσουλήθρα η οποία θυμίζει τούνελ επίσης. Μπορεί κάποιος να σφηνώσει;

Πρόκειται για ένα όργανο που μπορεί να απασχολήσει ταυτόχρονα μέχρι 60 παιδιά, με πολλές δραστηριότητες, που διαβαθμίζονται ανάλογα με τις δεξιότητες των παιδιών ανά ηλικία. Προφανώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ανέβουν μέχρι τα 9 μέτρα. Θα ανέβουν μέχρι ένα σημείο και θα βγουν από την μικρότερη τσουλήθρα που διαθέτει το όργανο. Δεν υπάρχει περίπτωση να σφηνώσει κάποιος, γιατί και το πλάτος είναι ικανό αλλά και γιατί η τσουλήθρα έχει ιδιαίτερα μεγάλη κλίση, για να γλιστρά κανείς εύκολα προς την έξοδο. Η τσουλήθρα – τούνελ έχει δοκιμαστεί ήδη και στην παιδική χαρά Μακεδονίας, όπου έχει ξετρελάνει όλα τα παιδιά.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις