Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού: ο Πύργος της Βαβέλ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Στον αέρα τα αθλητικά προγράμματα του ΟΚΑΠΑ

Γράφει η Όλγα Μενεμενόγλου

Δύο πρωτοσέλιδα έχουν αφιερώσει τα Τοπικά Νέα στην ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού. Το πρώτο όταν εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της Διοίκησης Γαλάνη και το δεύτερο τον Ιούνιο του 2023, όταν μας εστάλη Δελτίο Τύπου από τον Δήμο σχετικά με την πρόοδο των εργασιών στα γήπεδα μπάσκετ.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες όμως, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του Φύλλου του Ιουνίου διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τα πρώτα προβλήματα. Κατά την διανομή της εφημερίδας μας στο Αθλητικό Κέντρο, παρατηρήσαμε ότι μετά από μία σύντομη καλοκαιρινή βροχή, σε ορισμένα σημεία ήδη υπήρχαν λιμνάζοντα νερά, ενώ το εντυπωσιακά βαμμένο ταρτάν (δάπεδο) παρουσίαζε ανωμαλίες, ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, στον άρτι ανακαινισθέντα χώρο πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες επιδείξεις Ρυθμικής Γυμναστικής και ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης καλωσορίζοντας τους θεατές, έκανε λόγο για το κατά 80% ολοκληρωμένο μεγάλο έργο.

Στο γήπεδο είχαν τοποθετηθεί δεκάδες καρέκλες για τους θεατές των γυμναστικών επιδείξεων, που όμως προξένησαν σημαντικές ζημιές στο καινούργιο δάπεδο, που γέμισε τρύπες. Το γεγονός αυτό συζητήθηκε σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λίγες μέρες αργότερα, με τον επικεφαλής του “συμμετέχω” Μπάμπη Μπονάτσο και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ασκούν δριμεία κριτική στον Δήμαρχο, που με την σειρά του τους καταλόγισε τοξικότητα και άσκηση στείρας αντιπολίτευσης.

Οι εργασίες έκτοτε συνεχίστηκαν και μέχρι σήμερα έχει ανακαινισθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον μία από τις τρεις αίθουσες γυμναστικής, όπως άλλωστε προβλεπόταν και στο χρονοδιάγραμμα.

ο χώρος των αποδυτηρίων, ντους, τουαλέτας, γραμματείας, ιατρείου

Χωρίς προγραμματισμό ή συντονισμό

Η εύρυθμη λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου και ο συντονισμός των Αθλητικών Προγραμμάτων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ), του Νομικού Προσώπου του Δήμου. Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις (μία τον μήνα Ιούνιο και μία στις 25 Ιουλίου) μεταξύ Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αναδόχου του Έργου και ΟΚΑΠΑ, με αντικείμενο την ενημέρωση του αρμόδιου φορέα από τους επιβλέποντες και τους υπευθύνους του έργου για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα έκρινε προφανώς  ότι ήταν η μόνη αρμόδια για να ενημερωθεί και έτσι, από τους Διευθυντές και τους Υπευθύνους του Νομικού Προσώπου, δεν προσεκλήθη κανείς.

Στην συνάντηση του Ιουλίου παραδόθηκε στην Πρόεδρο και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών, στο οποίο αναφερόταν σαφώς ότι από την 1η Νοεμβρίου 2023 και μέχρι την 1η Μαρτίου 2024, τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες του κολυμβητηρίου θα παρέμεναν κλειστά για το κοινό για τις απαιτούμενες εργασίες ανακαίνισης. Όπως έχουμε μάθει, οι υπεύθυνοι του έργου τόσο από την Τεχνική Υπηρεσία όσο και από την εργολήπτρια εταιρεία, πρότειναν να κλείσει και το κολυμβητήριο, καθώς οι εκτεταμένες εργασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν θέματα ασφαλείας για τους αθλούμενους. Η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ όμως όχι μόνον τους αγνόησε, αλλά δεν θεώρησε καν σκόπιμο να ενημερώσει οποιονδήποτε για το τι έμελλε γενέσθαι και έτσι, τα προγράμματα του ΟΚΑΠΑ σχεδιάσθηκαν χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα δεδομένα της ανακαίνισης, ενώ οι εγγραφές ξεκίνησαν κανονικά.

Σκάλα σπασμένη και τα ρούχα των αθλούμενων

Και ξαφνικά… “ΚΛΕΙΣΤΟΝ λόγω εργασιών”

Το πρωινό της 31ης Οκτωβρίου ο Εργολάβος, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα, ζήτησε να του παραδοθεί την επομένη ο συγκεκριμένος χώρος -που σημειωτέον, στεγάζει τα αποδυτήρια, τις τουαλέτες, την γραμματεία και το υποτυπώδες ιατρείο- αφήνοντας εμβρόντητους τους υπαλλήλους και τους Προϊσταμένους του ΟΚΑΠΑ που εργάζονται στο Αθλητικό Κέντρο. Οι δε αθλούμενοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πισίνα αντέδρασαν εξοργισμένοι, καθώς την προηγούμενη μόλις ημέρα, είχαν προπληρώσει κανονικά τις συνδρομές τους, ακόμα και για τους επόμενους 3 μήνες, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για την όποια ανωμαλία, πόσο μάλλον για το ότι οι υπηρεσίες δεν θα ήσαν διαθέσιμες.

Επιπλέον, την 31η Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΠΑ είχε εγκρίνει την παραχώρηση διαδρομών στην πισίνα σε συγκεκριμένες ομάδες αθλουμένων: στα παιδιά του σωματείου “Εστία”, στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Κοινότητας του Νέου Ψυχικού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και στα τμήματα κολύμβησης των Αθλητικών Συλλόγων ΠΟΣΕΙΔΩΝ και ΠΟΨ.

Στον αέρα τα προγράμματα του ΟΚΑΠΑ

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά προγράμματα, η πισίνα θεωρητικώς λειτουργούσε κανονικά, πλην όμως δεν υπήρχε  πρόβλεψη ούτε για τις τουαλέτες που μέχρι τότε εξυπηρετούσαν τους κολυμβητές, ούτε για τα αποδυτήρια, ούτε και για την αποθήκευση των προσωπικών αντικειμένων των αθλουμένων. Τα υπόλοιπα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Αθλητικό Κέντρο -ρυθμική γυμναστική, pilates, yoga και γυμναστική για την τρίτη ηλικία- έμειναν άστεγα. Και βέβαια, άγνωστο ήταν το πού θα μεταφέρονταν η Γραμματεία και το Ιατρείο.

Το πάτωμα κάτω από τα ντους

Οι ανακοινώσεις του ΟΚΑΠΑ: αναξιοπιστίας το ανάγνωσμα

Από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου ο ΟΚΑΠΑ μας έχει ενημερώσει ως εξής:

Μέσω της σελίδας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 3 Νοεμβρίου διαβεβαίωνε ότι “το κολυμβητήριο λειτουργεί σε πλήρες ωράριο με χρήση εξωτερικών και εσωτερικών αποδυτηρίων, ντουζ και τουαλετών”.

Στις 5 Νοεμβρίου όμως, ο ΟΚΑΠΑ μας πληροφόρησε ως εξής: “Επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου με χρήση μόνον των εξωτερικών ντους και αποδυτηρίων, λόγω εκτεταμένων εργασιών στα εσωτερικά αποδυτήρια – Χρήση τουαλέτας θα γίνεται στην αίθουσα γυμναστικής (κτήριο δίπλα στο Κυλικείο), η μετάβαση θα γίνεται από την πόρτα δίπλα στην μικρή πισίνα”.

Μετά δε και τον σάλο που προκλήθηκε για τους αθλουμένους που είχαν ήδη προπληρώσει στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι “Από την Τετάρτη (σ.σ. 8/11) θα ισχύει η έκπτωση 50% σε όλα τα τιμολόγια που αφορούν το κολυμβητήριο και θα ισχύουν από 1/11/2023”.

Αυτό επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία και στο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε εκ νέου στις 8 Νοεμβρίου, όπου επίσης αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι τελικά δεν θα παραχωρηθούν οι διαδρομές στην πισίνα για τα παιδιά της Εστίας και τους μαθητές γ’ και δ’ δημοτικού, παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες νωρίτερα (31/10) υπήρχε σχετική απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου.

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το πρωί, σε επικοινωνία που είχαμε εμείς με την ίδια την Πρόεδρο Σοφία Βυθούλκα, μας ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα “Παίζω στο Προάστιό μου”  θα πραγματοποιηθεί στην “πάνω αίθουσα” του ΚΑΠΗ.

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα yoga, pilates και γυμναστικής για την τρίτη ηλικία, το πρωί της 8ης Νοεμβρίου η κυρία Βυθούλκα μας ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθούν στην “κάτω αίθουσα” του ΚΑΠΗ, ενώ το ίδιο απόγευμα, η ίδια και πάλι μας πληροφόρησε ότι τελικά τα ανωτέρω τμήματα δεν θα πραγματοποιούνται “μέχρι νεωτέρας”.

Σε ό,τι αφορά το κολυμβητήριο, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, ενώ θα προπονούνται σε αυτό και τα τμήματα κολύμβησης των Συλλόγων ΠΟΨ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Τέλος, υπάρχουν τμήματα Ρυθμικής Γυμναστικής που παραμένουν άστεγα μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (βράδυ Τετάρτης 8/11). Εξετάστηκε το ενδεχόμενο αυτά να φιλοξενηθούν στο 2ο Γυμνάσιο στην οδό Ξενοπούλου στο Νέο Ψυχικό, κάτι που όμως δεν εξυπηρετεί ούτε τους εργαζόμενους γονείς, που καθώς δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως έχουν κάνει διαφορετικά τον προγραμματισμό τους, ούτε όμως και τις προπονήτριες.  Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα προτιμούσαν τα μαθήματα να γίνονται στο  1ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού, που απέχει λίγα μόλις μέτρα από το Αθλητικό Κέντρο. Το συγκεκριμένο σχολείο όμως δεν είναι πρόθυμο να παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων στον ΟΚΑΠΑ, αφ’ ενός γιατί φιλοξενεί εκεί τις δικές του απογευματινές δραστηριότητες που τις είχε προγραμματίσει από τον Σεπτέμβριο και αφ’ ετέρου διότι έχει πικράν πείραν, καθώς μετά τους θερινούς μήνες που διέθεσε τους χώρους του για το πρόγραμμα «ΑΘΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΕΣ», προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές.

Θέματα υγιεινής…συνθετικός χλοοτάπητας

Θέματα υγιεινής και καταγγελίες

Σε μία εκ των ανωτέρω ανακοινώσεων, οι λουόμενοι καλούνταν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που βρίσκονται στην αίθουσα γυμναστικής, καθώς πλέον οι τουαλέτες που βρίσκονταν στα αποδυτήρια σε πολύ κοντινή απόσταση από την πισίνα ήταν κλειστές. Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ δυσάρεστα, καθώς κάποιοι κολυμβητές, είτε μεγάλης ηλικίας είτε μικρά παιδάκια, με την αίσθηση του νερού στην πισίνα επείγονται να ανακουφισθούν τάχιστα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να φτάσουν μέχρι την αίθουσα γυμναστικής και να τους φεύγουν ούρα στον χλοοτάπητα του περιβάλλοντος χώρου και στα υπαίθρια αποδυτήρια. Η έντονη δυσοσμία έγινε γρήγορα αντιληπτή και ήδη υπάρχουν και οι πρώτες καταγγελίες στις υπηρεσίες του Υγειονομικού.

Αυτά έχουν γίνει γνωστά προς το παρόν. Μετά από αυτό το ρεσιτάλ ανικανότητας και την πρωτοφανή έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού, μεταφέρουμε τις πληροφορίες στους αναγνώστες μας με κάθε επιφύλαξη και μέχρι νεωτέρας, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Μένουμε συντονισμένοι στις σελίδες του ΟΚΑΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις