ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ…δεν απέχω, γιατί «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει ο Άρης Νάκας

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Φιλοθέης-Ψυχικού.

Οικονομολόγος (MBA) – Πολιτικός Επιστήμονας (MA)

Υποψ. Διδάκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Συμμετέχω»

Η αυτοδιοίκηση ανέκαθεν για μένα ήταν και παραμένει πεδίο συνεργασίας και σύνθεσης απόψεων, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας.

Για αυτόν το λόγο άλλωστε συμμετέχω στα αυτοδιοικητικά κοινά της πόλης μας ανελλιπώς από το 2006 όντας φανατικός υποστηρικτής του δόγματος «διοίκηση της αλήθειας» ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, σε αντίθεση με την «διοίκηση των ψεμάτων και της μόνιμης δικαιολογίας».

Μαθαίνοντας διαχρονικά τι σημαίνει αυτοδιοίκηση από Δήμαρχους  -γνώστες,  όπως ο  αείμνηστος Θάνος Βεζυργιάννης, ο Παντελής Χαροκόπος ιδιαιτέρως, αλλά και ο Παντελής Ξυριδάκης, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ξέρω τι σημαίνει διοίκηση, αλλά και αντιπολίτευση. Έμαθα λοιπόν, ότι όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται, πάντα έχει κάτι καινούριο να μάθει από τον καθέναν, αποκτώντας έτσι μια επιπλέον αυτοδιοικητική αρετή. Παραλαμβάνουμε πάντα κάτι από τους προηγούμενους, για να το εξελίξουμε και να το παραδώσουμε, όταν έρθει εκείνη η ώρα, ένα βήμα πιο μπροστά.

Στην Αυτοδιοίκηση ούτε παρθενογένεση υπάρχει, ούτε όμως και μηδενισμός. Αυτή άλλωστε είναι και η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων σε μια δημοκρατία, η εναλλαγή της εξουσίας με τη ψήφο των πολιτών, που άλλοτε κρίνουν θετικά και δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία και άλλοτε παίρνουν πίσω την εντολή τους και συμμετέχουν ενεργά προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω. Και νομίζω ότι σήμερα βρισκόμαστε στην δεύτερη περίπτωση και έχουμε μία μόνο επιλογή.

Κακά τα ψέματα, είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε στο πιο όμορφο σημείο της Αττικής. Εγώ προσωπικά το θεωρώ ευλογία. Είμαστε τόσο τυχεροί για τον τόπο που κατοικούμε, που με μεγάλη δόση υπερβολής πιστεύω πως και τίποτα να μην έκανε ο όποιος Δήμαρχος, πάλι εδώ θα επιλέγαμε να μείνουμε. Αυτό όμως είναι που θέλουμε; Την απόλυτη στασιμότητα που διασώζεται από την ομορφιά του φυσικού τοπίου; Μα φυσικά και όχι. Δεν μάθαμε έτσι από τους παλιότερους και σίγουρα μας αξίζει κάτι περισσότερο, για το παρόν και το μέλλον μας.

Δεν μπορεί η απερχόμενη Διοίκηση να μιλάει για απαράβατες αρχές, που όμως χρησιμοποιούνται μόνον και μόνον για να γεμίσουν την τελευταία σελίδα ενός φυλλαδίου που θα τυπωθεί έναν μήνα πριν τις εκλογές. Γιατί αυτή η τελευταία σελίδα είναι που θα πεταχτεί πρώτη στον κάλαθο των αχρήστων την επαύριο των εκλογών. Πώς είμαι βέβαιος; Μα αρκεί η ανάγνωση του αντίστοιχου φυλλαδίου του 2019. Αν θέλουμε δηλαδή να διοικούμε με αλήθειες και όχι με ψέματα, πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε την πραγματικότητα.

Δεν μπορεί να μιλάει για διαφύλαξη του χαρακτήρα των κηπουπόλεων και ποιότητα ζωής και δίπλα μας να ξεπροβάλλουν μεγαθήρια. Δεν μας φταίει ούτε κάποιος μπασκετμπολίστας, ούτε κάποιο σούπερ μάρκετ. Η διοικητική ολιγωρία μας φταίει και πολύ φοβάμαι ότι τις συνέπειες θα τις βρούμε μπροστά μας

Η απερχόμενη Διοίκηση δεν μπορεί να μιλάει για την ασφάλεια των δημοτών, όταν αδυνατεί να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία πόρους και στελέχωση για τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες. Ευτυχώς έχουμε περιπολίες από την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι και κλείνουμε τις παιδικές χαρές και τα γήπεδα μπάσκετ νωρίς…

Δεν μπορεί να μιλάει ούτε για πράσινο καθαρό προάστιο, όταν κόβονται δέντρα χωρίς να αντικαθίστανται. Και δεν αναφέρομαι καν στην αντικατάσταση αυτών που καταστράφηκαν στις δύο κακοκαιρίες. Και όταν όλοι οι Δήμοι ανανεώνουν το στόλο απορριμματοφόρων τους, εμείς να είμαστε ουραγοί. Αυτά είναι προβλήματα που έχουν χρονίσει και προφανώς δεν λύνονται εναλλάσσοντας τα πρόσωπα στις «μουσικές καρέκλες» των Αντιδημαρχιών…

Δεν μπορεί να μιλάει για ανταποδικότητα στα τέλη και για διαφάνεια, την ίδια ώρα που νοικιάζει drone έναντι 7.000 ευρώ για μια μόνο εβδομάδα. Όλα για την φωτογραφία και τις εντυπώσεις…

Δεν μπορεί να μιλάει για αποτελεσματική διοίκηση, όταν οι -κατά κοινή ομολογία- πιο αποτελεσματικοί της Αντιδήμαρχοι δεν κατέρχονται στις εκλογές με τον Συνδυασμό του Προαστίου Προτύπου. Η πολυδιαφημισμένη υπηρεσία Πολεοδομίας, με τους υπαλλήλους της 9 μήνες απλήρωτους, είναι η καλύτερη απάντηση…

Δεν μπορεί να μιλάει όμως και για ενότητα, όταν από την ομαδική φωτογραφία του Προαστίου Προτύπου του 2019, από τους 64 υποψήφιους απομένουν φέτος να στηρίζουν τον Συνδυασμό μόνον οι 20. Μάλλον κάτι θα ξέρουν οι υπόλοιποι…

Και βέβαια, η απερχόμενη Διοίκηση δεν μπορεί να μιλάει και για σεβασμό στο συμπολίτη, όταν εμπαίζονται πολιτικά εδώ και 4 χρόνια τα σωματεία και οι απλοί δημότες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι έχει προχωρήσει το προπονητήριο ποδοσφαίρου, το οποίο είναι απλά… οικόπεδο!

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή, σήμερα που ολοκληρώνει την θητεία της,  απέναντι στις αρχικές καλές προθέσεις όλων μας έχει να επιδείξει αδυναμία σύνθεσης, απειρία σχεδιασμού και υλοποίησης, έπαρση και αλαζονεία στην συμπεριφορά της. Το πολλά υποσχόμενο Προεκλογικό Πρόγραμμα του 2019 έμεινε στα συρτάρια, η  αυτονόητη διαχείριση της καθημερινότητας βαφτίστηκε «έργο» και η στασιμότητα παρουσιάστηκε ως επιτυχία με επικοινωνιακά τρυκ για όψιμους αυλοκόλακες και πρόθυμους χειροκροτητές.

Στην Διοίκηση Γαλάνη, όποιος εξέφραζε αντιρρήσεις και αγωνίες με επιχειρήματα και προτάσεις για διόρθωση των λαθών, αποκλειόταν αυτομάτως από την λήψη των αποφάσεων. Από την άλλη, όσες φορές αποκαλύφθηκε η διοικητική ανεπάρκεια, οι ευθύνες αποδόθηκαν σε κατά φαντασίαν εχθρούς. Δεν ζητήθηκε ποτέ μια συγγνώμη, η Διοίκηση δεν βρήκε πουθενά να έχει κάνει κάποιο λάθος το οποίο θα μπορούσε να προσπαθήσει να διορθώσει, δεν ακούστηκε ποτέ το «mea culpa». Ο χορός των ψεμάτων και των ανακριβειών συνεχίστηκε, όλα ήταν τέλεια καμωμένα και η διοίκηση  αλάνθαστη και αν κάτι πήγε στραβά, πάντα κάποιος ή κάτι έφταιγε -ο COVID, η απλή αναλογική. Και φυσικά όποιοι κάποτε δεν άντεξαν άλλο και απεχώρησαν, βαφτίστηκαν «προδότες», «αχάριστοι» κ.ο.κ..

Ο COVID βέβαια δεν χτύπησε μόνον τον δικό μας Δήμο. Ίσα ίσα που οι περισσότεροι Δήμοι μέσα στην πανδημία έκαναν άλματα μπροστά σε δομές και υπηρεσίες. Η απλή αναλογική δεν ενοχλούσε κανέναν μέχρι πρότινος, καθώς οι πολύ βολικές «μεταγραφές» από την πρώτη μέρα μέχρι και την τελευταία καλά κρατούσαν. Όσον δε αφορά τους δήθεν «προδότες»… ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι! Ή πιο απλά, πόσο επιλεκτική μνήμη έχουν ορισμένοι!

Για να έχουμε απλά ένα μέτρο σύγκρισης, θα αναφέρω πως την αντίστοιχη περίοδο από το 2019 μέχρι σήμερα, ο Δήμος Κορυδαλλού όπου εργάζομαι ως Γενικός Γραμματέας έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις άνω των 50 εκ. ευρώ από διάφορες πηγές, διεκδίκησε και πήρε από τη ΓΓΑ μία έκταση 115 στρεμμάτων, όπου έχει ήδη κατασκευάσει τρία γήπεδα τέννις, ένα padel και ένα πάρκο σκύλων, από τα τέσσερα που φτιάχτηκαν συνολικά στην τρέχουσα θητεία. Επιπλέον, παραδόθηκε ένα νέο πάρκο μπροστά από τις φυλακές, ανακαινίστηκαν πλήρως όλες οι παιδικές χαρές και επίκειται μεταξύ άλλων και η παράδοση ενός νέου κολυμβητηρίου. Φτιάχτηκαν 2 νέα γήπεδα ποδοσφαίρου (ένα 7Χ7 και ένα 5Χ5) και ανακατασκευάστηκαν άλλα δύο (ένα 7Χ7 και ένα 11Χ11). Επίσης ο συγκεκριμένος Δήμος ανανέωσε το στόλο του με 11 νέα οχήματα και απέκτησε ένα σύγχρονο λεωφορείο 20 περίπου θέσεων για Δημοτική Συγκοινωνία. Για αυτό και στο συγκεκριμένο Δήμο οι ίδιοι οι πολίτες –και όχι οι Διοικούντες- είναι που εκφράζουν τη πεποίθησή τους ότι ο Δήμαρχος θα επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα, δικά σας…

Από «άρτον και θεάματα» βεβαίως, άλλο τίποτα! Προκειμένου να βγουν οι κατάλληλες φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα και οργάνωση υπήρξε και διάθεση και εύρεση πόρων και online διαδικτυακές προβολές και άμεση υλοποίηση. Για online αναμετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων όμως προς ενημέρωση των δημοτών, για έργα υποδομής, για το προπονητήριο ποδοσφαίρου, για το κτήριο του πρώην Παιδικού Σταθμού της Αγίας Βαρβάρας (για το οποίο ειρήσθω εν παρόδω εγώ προσωπικά έκρουσα τον κώδωνα για την έγκαιρη κατάθεση πρότασης που θα εξασφάλιζε χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να στεγαστούν διοικητικά ο ΟΚΑΠΑ και η ΔΗΚΕΦΙΨ), μείναμε στα ευχολόγια και στις δικαιολογίες. Τελικά μάλλον είχε δίκιο ο Βενιαμίν Φραγκλίνος όταν έλεγε ότι  «όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες, σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο».

Φίλες και φίλοι, ήρθε η ώρα να βάλουμε τέρμα στην στασιμότητα. Να απορρίψουμε τις κινήσεις που εξυπηρετούν το  «φαίνεσθαι» και την δημιουργία εντυπώσεων.

Δικαιούμαστε μία νέα αρχή και οφείλουμε όλοι όσοι έχουμε διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς να συμμετέχουμε ενεργά και όλοι μαζί να πάμε την πόλη μας μπροστά, όπως ακριβώς μας αξίζει.

Για ένα Δήμο που θα πρωτοπορεί, θα ανταποδίδει σύγχρονες υπηρεσίες στους δημότες του και θα αποτελεί παράδειγμα για τις καλές πρακτικές του.

Γιατί μαζί μπορούμε περισσότερα. Γιατί μαζί μπορούμε καλύτερα.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις