«Από μένα Αυτά»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

 

  

Στον όμορφο κήπο του ΙΕΠ στο Ψυχικό, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε μια συγκινητική παρουσίαση του βιβλίου των Μάκη Προβατά και Έφης Βασιλοπούλου, μίλησαν για την  Ελένη Αρβελέρ, ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης.

Στον πρόλογό της η εκδότρια Άννα Πατάκη, επισήμανε την ιδιαίτερη προσφορά της Ελένης Αρβελέρ στα γράμματα.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο της Ελένης Αρβελέρ, αυτής της «μεγάλης» και σπουδαίας Ελληνίδας που τιμά την χώρα μας στο παγκόσμιο στερέωμα. «…Ένας ζωντανός θρύλος που βρίσκεται ανάμεσά μας και μας κάνει να αισθανόμαστε τυχεροί όλοι εμείς που την γνωρίσαμε…»

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Ροϊλός, κάτοχος της Έδρας «Γ. Σεφέρη» στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και σήμερα, παίρνοντας την σκυτάλη από την επί 30 χρόνια προκάτοχο της συγκεκριμένης θέσης κυρία Αρβελέρ, είναι και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών.

Ο κύριος Ροϊλός μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου και τις θέσεις της κυρίας Αρβελέρ για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Άνθρωπο.

Ο Μάκης Προβατάς, συγγραφέας και δημοσιογράφος που έχει πάρει περισσότερες από 150 συνεντεύξεις από σημαντικούς ανθρώπους όπως οι Dario Fo, Patti Smith, Eric Burdon, Stephen Hawking και συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, ομολόγησε ότι όταν ζήτησε από την κυρία Αρβελέρ μια σειρά συνεντεύξεων, αυτή τον αντιμετώπισε με χαρά κα μοναδική απλότητα δίνοντας εξ’ αρχής το στίγμα της λέγοντας: «Από μένα αυτά», μια φράση που αποτέλεσε χωρίς δεύτερη σκέψη τον τίτλο του βιβλίου.

Τέλος, η κυρία Έφη Βασιλοπούλου, η επί 30 χρόνια συνεργάτης της Ελένης Αρβελέρ που έζησε και γνώρισε σε βάθος τον Άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την διακεκριμένη επιστήμονα, μίλησε με φανερή συγκίνηση για την σπουδαία Ελληνίδα που υπήρξε  ορόσημο στη ζωή της.

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος, ιστορικός, η οποία μετά την αποφοίτησή της από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Το 1953 μετακόμισε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές της, το 1967 υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το 1976 έγινε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του, αλλά και η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που είχε τέτοια θέση σε διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.

Είναι τιμητικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Βρετανικής Ακαδημίας και έχει λάβει πλείστες τιμητικές διακρίσεις.

Την βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου των Προβατά-Βασιλοπούλου βρέθηκα να κάθομαι ακριβώς πίσω από δύο γυναίκες που θαυμάζω.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την αθόρυβη αλλά τολμηρή Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την σπουδαία Βυζαντινολόγο με τις ανατρεπτικές αλλά  τεκμηριωμένες απόψεις, Ελένη Αρβελέρ.

Όταν πλησίαζε στη θέση της η κυρία Σακελλαροπούλου, η κυρία Αρβελέρ άνοιξε την αγκαλιά της και της ψιθύρισε:

Δεν πιστεύω να ήρθες μόνη!

Όχι βέβαια, της απάντησε, ήρθε και Παύλος!

Βλέποντας τον κ. Παύλο Κοτσώνη που συνόδευε την Πρόεδρο, έλαμψε η τιμώμενη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Κυρία Αρβελέρ ιδιαίτερα φιλική και ανοιχτή με τους ανθρώπους, πήρε τον λόγο και πριν να ευχαριστήσει τους συντελεστές για την ωραία βραδιά, τίμησε με την σειρά της την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το ήθος και τη στάση της απέναντι στους ανεγκέφαλους που δεν σέβονται τον θεσμό και τη χώρα μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου των Μάκη Προβατά και Έφης Βασιλοπούλου «Από μένα Αυτά», στον κήπο του ΙΕΠ που γέμισε από Ψυχικιώτες και φίλους που ήρθαν από μακριά, εξελίχθηκε σε μια απολαυστική βραδιά.

Χάρηκα που συνάντησα την καλή φίλη Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια και μέλος του ΔΣ του ΙΕΠ της οποίας έργα κοσμούν το Ψυχικό και την Φιλοθέη.

Την Ειρήνη Γρατσία, Ιδρύτρια της MONUMENTA, με την οποία έχουμε αξιολογήσει και εκθέσει αρχειακό υλικό από τις πόλεις μας και έχουμε σχεδιάσει τόσο σημαντικές δράσεις που περιμένουν την υλοποίησή τους.

Το ζεύγος Δασκαλάκη οι οποίοι εκτός από γονείς του ιδιοφυούς Κωνσταντίνου υπήρξαν εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί και δεν θα ξεχάσω την ιδιαίτερη καλή συνεργασία με το Βαρβάκειο.

Και τέλος, χάρηκα την αναπάντεχη συνάντηση με την παλιά μου συμφοιτήτρια με την οποία θυμηθήκαμε την δεκαετία του ’70, όταν ήμασταν από τους πρώτους fan τις Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ.

Νέλλη Λάβδα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις