1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού:

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Όταν η αγωγή υγείας συναντά τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Τι σχέση μπορεί να έχουν η ζάχαρη, η μαγνητική τομογραφία και τα μαθηματικά; Πόσες διαφορετικές ειδικότητες εμπλέκονται στην λειτουργία ενός μαγνητικού τομογράφου; Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις των ματιών μας; Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος οπτικός – οπτομέτρης;

Αυτά ήταν τα θέματα που κάλυψαν οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος στο 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού, στα πλαίσια των εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας προγραμμάτων αγωγής υγείας, αλλά και των καινοτόμων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού που υλοποιεί το σχολείο.

«Ζάχαρη, Μαθηματικά και Ιατρική Απεικόνιση»

Πόσο βλαβερή μπορεί να είναι η ζάχαρη; Πώς δουλεύει ένας μαγνητικός τομογράφος;  Μπορούν να φανταστούν οι μαθητές ότι οι απλές μέθοδοι που διδάσκονται στα μαθηματικά μπορούν να βοηθήσουν στο να απεικονιστεί και να μετρηθεί με μαγνητική τομογραφία η βλάβη που επιφέρει η ζάχαρη στον οργανισμό μας; Το εγκεκριμένο πρόγραμμα αγωγής υγείας «Ζάχαρη, Μαθηματικά και Ιατρική Απεικόνιση» έτρεξε φέτος στο 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού φέρνοντας τους μαθητές μας σε επαφή με ένα ιατρικό μηχάνημα αιχμής και εξηγώντας τον τρόπο απεικόνισης, βάσει των μαθηματικών που διδάσκονται τα παιδιά.

«Μαγνητική τομογραφία και επαγγελματικός προσανατολισμός»

Πόσοι όμως μαθητές γνωρίζουν ότι στην περιοχή μας λειτουργούν τουλάχιστον είκοσι μαγνητικοί τομογράφοι; Και πόσες διαφορετικές ειδικότητες εμπλέκονται στην λειτουργία αυτού του σύγχρονου ιατρικού μηχανήματος; Οι απαντήσεις δόθηκαν στις 3 Μαΐου από τον Φυσικό Ιατρικής Παναγιώτη Κούση, επικεφαλής του τμήματος Μαγνητικής Απεικόνισης του ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ. H συμμετοχή ήταν μεγάλη και η ομιλία κέντρισε ιδιαίτερα την προσοχή των μαθητών, που είχαν την ευκαιρία να πάρουν απαντήσεις, να ενημερωθούν και να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις επαγγελματικές προοπτικές τους. Το πρόγραμμα συντόνισε η Μαθηματικός (MΕd) Ελένη Λάμπρου.

Προσέχουμε τα μάτια μας, σαν τα μάτια μας!

Στις 10 Μαΐου διοργανώθηκε στο 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Οφθαλμός και όραση». Στα πλαίσια της ημερίδας συζητήθηκαν οι προοπτικές του επαγγέλματος του οπτικού-οπτομέτρη, έγιναν βιωματικά σεμινάρια για την κατανόηση της λειτουργίας του οφθαλμού αλλά και την ενημέρωση για συνήθεις παθήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και προσωπική εξέταση μαθητών γονιών και εκπαιδευτικών, με δωρεάν χορήγηση γυαλιών (σκελετού και φακών) ανάλογα με την πάθηση.

Η ημερίδα κέντρισε το ενδιαφέρον γονιών και μαθητών, που απέκτησαν βασικές γνώσεις για παθήσεις όπως η μυωπία, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα, ενώ η ομάδα των οπτικών χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία του Παρθενώνα, έδωσε στους συμμετέχοντες να καταλάβουν τις αλλοιώσεις της όρασης ανάλογα με την πάθηση. Στο βιωματικό αυτό μάθημα οι συμμετέχοντες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις παθήσεις, αλλά και τον τρόπο προστασίας των ματιών τους. πλήθος γνώσεων και την πιο σημαντική πώς να προστατεύουν τα δικά τους μάτια. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επάγγελμα του οπτικού – οπτομέτρη, τις προοπτικές αλλά και την απορρόφησή του στην αγορά εργασίας.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τις Καθηγήτριες Ο. Ντούρμα, Μ. Στάγια, Β. Κοσμά, Α. Τόντη και Α. Μπουράκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οπτικών Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε σε ανοικτή εκδήλωση εκτός σχολικού ωραρίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το topnea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις