Η σπάνια τοιχογραφία της Μαριλένας Φωκά στην Αγία Σοφία του Νέου Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

«Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ»

Η νέα τοιχογραφία της βραβευμένης αγιογράφου και εικαστικού Μαριλένας Φωκά τοποθετήθηκε και κοσμεί το παρεκκλήσι του Αγίου Παϊσίου που βρίσκεται στο ναό της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό.

O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που μελετά επί πολλά χρόνια την εικαστική και αγιογραφική δημιουργία της Μαριλένας Φωκά έχει επισημάνει για το καινούργιο σημαντικό εγχείρημα της: «…Η αναπαράσταση της «Πλατυτέρας των Ουρανών»  εντυπωσιάζει καθώς παραπέμπει σε  μελέτη από  ψηφιδωτά παλαιοχριστιανικών ναών και με βεβαιότητα  είναι  ιδωμένη με  ένα νέο βλέμμα που λειτουργεί  χάρη στην επίδραση τους. Η Μαριλένα Φωκά προσδοκά και καταφέρνει με επιτυχία να προσεγγίσει μία σύζευξη ανάμεσα στη εκκλησιαστική παράδοση και στην σύγχρονη τέχνη τηρώντας με σιγουριά και σταθερότητα την χρήση του τεχνοτροπικού λεξιλογίου της απεικόνισης. Εκείνο που δεσπόζει είναι η ιδιόμορφη και ιδιάζουσα χρωματική παλέτα της κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό που δεν συναντάμε συχνά  σε χώρους λατρείας. Τα επιτεύγματα αυτά δεν φιλοτεχνήθηκαν μόνο για την  τέρψη των οφθαλμών μας, αλλά για να υπηρετήσουν απόλυτα την αποστολή τους δηλαδή να μοιραστούν και να διδάξουν στους πιστούς τις  δογματικές αλήθειες. Οι πολυεπίπεδες εκφάνσεις αποτελούν  οδηγό προς επιθυμίες της ψυχής. Είναι η θέα του πνευματικού ήχου που πηγάζει από την ευαισθησία και ενδυναμώνει  την ισότητα  της ολότητας του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του εκκλησιαζόμενου και του εκκλησιάσματος».

Πρόκειται για μια ακόμη ενδιαφέρουσα και σημαντική απεικόνιση της Μαριλένας Φωκά της οποίας αγιογραφίες υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, σε λατρευτικούς χώρους στην Αθήνα, στην Ζάκυνθο και αλλού. Με το έργο της έχουν ασχοληθεί διακεκριμένοι ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις