Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

Όταν η Πέννυ αποχαιρέτησε την Φαίνη

Τελικά, αυτές οι δημοτικές εκλογές δεν θα μας αφήσουν να βαρεθούμε, καθώς πάμε από ανατροπή σε ανατροπή. Ο λόγος, αυτή την φορά, για την παράταξη ΠΡΑΞΗ της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου, από την οποία παραιτήθηκε η Πέννυ Ζαφειροπούλου, η πρώτη που είχε ενταχθεί στον συνδυασμό. Η Φαίνη και η Πέννυ είχαν κοινή αυτοδιοικητική πορεία, με την Πέννυ να ακολουθεί την παραίτηση της Φαίνης από το Προάστιο Πρότυπο ακριβώς σε 48 ώρες και να συντάσσεται άμεσα στο πλευρό της. Τι μεσολάβησε δεν γνωρίζουμε, όπως δεν γνωρίζουμε και πώς σκοπεύει να κινηθεί τώρα η κυρία Ζαφειροπούλου. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η παραίτησή της προκάλεσε αίσθηση, ιδιαίτερα σε όσους είχαν ζήσει από κοντά της εγκάρδια φιλική τους σχέση.

Μια ψυχή που είναι να βγει…

Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει μια ώρα αρχύτερα! Και βέβαια είναι προτιμότερο όποιος θέλει να φύγει από τους Συνδυασμούς, να το κάνει τώρα, που υπάρχει ακόμη πολύς καιρός μέχρι τις 30 Αυγούστου. Γιατί σύμφωνα με τον νέο Νόμο που διέπει τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των ψηφοδελτίων των συνδυασμών και εάν κάποιο μέλος παραιτηθεί μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν αναπληρώνεται και ο Συνδυασμός παίζει πια στις εκλογές με λειψή τράπουλα.

Μια νέα στήλη γεννιέται

 Μετά και τα τελευταία γεγονότα, σκεφτόμαστε σοβαρά να δημιουργήσουμε μια μόνιμη στήλη καταγραφής παραιτήσεων στα Τοπικά Νέα και να την κλείνουμε κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου. Πώς είναι τα κοινωνικά -γάμοι, κηδείες, πένθη;  Να βάλουμε και μια ενότητα “παραιτήσεις”. Απλά πράγματα, ονοματεπώνυμο, από πού φεύγει, πού πάει, ποιους λόγους επικαλείται. Δεν σας προλαβαίνουμε πλέον!

Και έσονται δύο εις συνεδρίασιν μίαν

Δύο ήταν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαν προγραμματισθεί για την Τετάρτη 3 Μαΐου: η πρώτη για τις 5μμ, με μόνο θέμα την διάθεση των δημοτικών χώρων στα κόμματα για τις προεκλογικές τους δραστηριότητες και η δεύτερη για τις 6μμ με άλλα 22 θέματα. Τελείωσε λοιπόν η πρώτη στο άψε σβήσε, τυπικό ήταν άλλωστε το θέμα και εγκρίθηκε παμψηφεί, με ορισμένους από τους Συμβούλους απόντες, καθώς βρίσκονταν ακόμα καθ’ οδόν για την “κανονική” συνεδρίαση. Έλα όμως που κάποιοι εκ των παρισταμένων βαριούνταν -προφανώς- να περιμένουν! Και μιας κι οι περισσότεροι ήταν ήδη στημένοι είτε στην αίθουσα είτε στην διαδικτυακή πλατφόρμα, πέφτει η ιδέα να ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα. Διστακτικός ο Δήμαρχος -και ορθώς- ρωτάει τον Αρχηγό της μείζονος Αντιπολίτευσης Παντελή Ξυριδάκη, που συμφωνεί και επαυξάνει. Αρχίζει λοιπόν η συνεδρίαση και ο Δήμαρχος μιλάει εκτός ημερησίας διατάξεως για το φλέγον θέμα της τροπολογίας του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, τίθενται ερωτήματα από τον Γιάννη Καβαλάρη, παρεμβαίνει ο Νίκος Κανελλάκης και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φωτιάδης συνεχίζει με μία μακροσκελή τοποθέτηση.

Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον εφοβήθη

Εν τω μεταξύ όμως προσέρχεται και η πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου και έκπληκτη διαπιστώνει ότι το Συμβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την συζήτηση, παρ’ όλο που είχε προσέλθει στην ώρα της. Στις έντονες διαμαρτυρίες της, ο Δήμαρχος απαντά ότι είχαν την σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού της παράταξής της, με την κα Αλεξοπούλου εξοργισμένη πλέον, να επιμένει ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Άδικο είχε;

Εκτός ημερησίας διατάξεως

Παρά το ότι υπήρχαν 22 θέματα προγραμματισμένα για το Δημοτικό Συμβούλιο, όλο το “ζουμί” ήταν στην εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σχετικά με την υπερψήφιση της τροπολογίας που εξαιρεί το Ψυχικό και την Φιλοθέη από το μπόνους του +1 ορόφου που προέβλεπε ο ΝΟΚ. Ο Δήμαρχος μίλησε για την τεράστια επιτυχία και των αγώνα της δημοτικής αρχής, με τον Σύμβουλο του ΚΚΕ Γιάννη Καβαλάρη να θέτει καίρια ερωτήματα: Πόσες άδειες έχουν εκδοθεί με τον έναν επιπλέον όροφο; Πόσες από αυτές τις οικοδομές έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι μη αναστρέψιμες; Απάντηση δεν έλαβε.

Η μεγάλη εικόνα

Ο Γιάννης Καβαλάρης έκανε και μία επισήμανση που, από εμάς τουλάχιστον, δεν πέρασε απαρατήρητη. Εστιάζοντας στην μεγάλη εικόνα, ανέφερε ότι ο ΝΟΚ εμφανίστηκε το 2012. Τότε υπήρχε μεν κρίση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Κυβέρνηση να περάσει νομοθετήματα μακρόπνοου σχεδιασμού, που θα μας απασχολούσαν όταν πλέον οι μεγάλες δυσκολίες θα άρχισαν να ξεπερνιούνται και η οικονομία θα ξαναέπαιρνε μπροστά. Το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Σταθάκη οι διατάξεις χειροτέρεψαν και το 2020, με ΝΔ και Υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη (“με τον οποίον όλοι τρέχετε να φωτογραφηθείτε!”) ήρθε ο συγκεκριμένος Νόμος που μας έχει να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Ο Σύμβουλος του ΚΚΕ χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό και όχι απλά νομικό και σίγουρα όχι θέμα διαχείρισης από τον πρώην και τον νυν Δήμαρχο. Και απευθυνόμενος στον Δημήτρη Γαλάνη του είπε: “Την τροπολογία για την οποία θριαμβολογείτε, δεν την υποστήριξε ανοικτά η Κυβέρνηση, την πέρασε στο μουγγό, εκ των υστέρων. Μην εφησυχάζετε!”

Κοροϊδευόμαστε;

Ο επικεφαλής της Ενωμένης Δημαρχίας Πολιτών Νίκος Κανελλάκης, Μηχανικός, επίσης στάθηκε στην ουσία του ΝΟΚ, που έδινε την δυνατότητα ανέγερσης ενός επιπλέον ορόφου, με την υποχρέωση δημιουργίας φυτεμένων ταρατσών. “Κοροϊδεύουμε όταν λέμε ότι προστατεύουμε το περιβάλλον, με επιπλέον ορόφους”, κατέληξε. Και πραγματικά, κάθε νοήμων άνθρωπος αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι η δόμηση επιπλέον ορόφων αντισταθμίζεται από πράσινες ταράτσες, κρεμαστούς κήπους, μποστάνια στα μπαλκόνια και άλλα τέτοια χαριτωμένα; Άντε να βελτιστοποιείται η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Αλλά μέχρι εκεί.

Πεδίον δόξης λαμπρόν

 Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν πλέον πεδία όπου τα στελέχη επιδεικνύουν τις αρετές τους -αγωνιστικότητα, πειθώ, άρτια προετοιμασία, γνώση του αντικειμένου, ετοιμότητα, ευφράδεια κλπ. Στον Δήμο μας, εκτός των επικεφαλής των παρατάξεων, δύο είναι τα… πρωτοπαλίκαρα που σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των Συμβουλίων. Μιλάμε για τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου Δημήτρη Φωτιάδη και τον Άρη Νάκα, ανεξάρτητο Σύμβουλο και υποστηρικτή του “συμμετέχω”. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, ο μεν Αντιδήμαρχος με μακροσκελείς και λεπτομερείς παρεμβάσεις επιχειρεί να ενημερώσει το Συμβούλιο για τα θέματα του ΝΟΚ, ενώ ο κύριος Νάκας εντοπίζει σωρεία παρατυπιών, ενίοτε διόλου ασήμαντων, που αφορούν τις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τύπος και ουσία

Και αν στην Συνεδρίαση των αρχών Απριλίου οι παρεμβάσεις του Άρη Νάκα ήσαν κατά την άποψή μας επουσιώδεις, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστικές. Συγκεκριμένα, ο κύριος Νάκας θύμισε ότι πλέον η συμμετοχή στις συνεδριάσεις γίνεται μόνον δια ζώσης και όχι διαδικτυακά και εγκάλεσε την Πρόεδρο, λέγοντάς της ότι στην πραγματικότητα η συνεδρίαση στην οποία πολλά μέλη συμμετείχαν εξ αποστάσεως, ήταν τουλάχιστον παράτυπη, αν όχι άκυρη. Σε συνέχεια και της αδικαιολόγητης επίσπευσης της ώρας έναρξης της κύριας συνεδρίασης κατά πώς βολεύονταν οι παριστάμενοι, για την οποία μιλήσαμε κι εμείς προηγουμένως, ο Άρης Νάκας απείχε από την ψηφοφορία σε όλα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξίωση των οργάνων και των διαδικασιών.

Ήταν στραβό το κλήμα…

Από τα οποία “όλα” θέματα της ημερησίας διατάξεως, δεν συζητήθηκαν ούτε τα μισά. Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς συνέβαινε, καθώς αίφνης προέκυψε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και όσοι μιλούσαν μέσα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ακούγονταν, ή ακούγονταν με διακοπές, με αποτέλεσμα να αποφασισθεί η διακοπή της Συνεδρίασης και η επανάληψή της εν ευθέτω χρόνω, τηρουμένων πια και των προβλεπομένων διαδικασιών.

Εν αναμονή της ειδικής συνεδρίασης

Μ’ αυτά και με’ κείνα, η συνεδρίαση της 3ης Μαΐου ήταν από τις πλέον κουραστικές που έχουμε παρακολουθήσει. Κάτι η μετακίνηση της ώρας έναρξης με ό,τι αυτό επέφερε, κάτι η έκτακτη αλλά μακροσκελέστατη παρέμβαση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Φωτιάδη, που αιφνιδίασε τους παρισταμένους, κάτι τα τεχνικά προβλήματα, είχαμε φθάσει αισίως στις τρεις ώρες και μας είχε πιάσει πονοκέφαλος. Ορθώς προτάθηκε να γίνει Ειδική Συνεδρίαση για τα θέματα του ΝΟΚ και τα πολεοδομικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο, για την οποία οι Σύμβουλοι θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους εγκαίρως όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που θα τους επιτρέψει να κάνουν μια παραγωγική συζήτηση.

Τα καλά της προεκλογικής περιόδου

Η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να οξύνει τα πνεύματα και να γιγαντώνει τις αντιπαλότητες, έχει όμως και τα καλά της, καθώς οι αρμόδιοι σκοτώνονται να εξυπηρετήσουν και να επιλύσουν προβλήματα, επιδεικνύοντας την ετοιμότητά τους. Δεν παραλείπουν βεβαίως – βεβαίως να μας ενημερώνουν σχετικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όπου και πληροφορηθήκαμε τον καθαρισμό των φρεατίων που ανέδιδαν οσμή λυμάτων υπονόμου επί της οδού Δημητρίου Βασιλείου στην περιοχή του Φάρου. Ευτυχώς δηλαδή που διανύουμε προεκλογική περίοδο, γιατί όταν εμείς είχαμε παλιότερα επισημάνει το πρόβλημα της δυσοσμίας δίπλα στον Βασιλόπουλο, ο αρμόδιος μας είχε συμβουλεύσει να τηλεφωνήσουμε στο σούπερ μάρκετ για να διαμαρτυρηθούμε.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Εμείς βέβαια θυμόμαστε ότι γύρω στο 2017 το άρωμα του υπονόμου απλωνόταν σε όλο το μήκος της οδού Ολυμπιονικών και όχι μόνο. Το θέμα είχαν φέρει τότε κάτοικοι στο Δημοτικό Συμβούλιο -όσοι ήσαν Σύμβουλοι τότε θα το θυμούνται πολύ καλά- που αναγνώρισε μεν το δίκιο των κατοίκων, αλλά παρέπεμψε το πρόβλημα στην ΕΥΔΑΠ που είναι και η αρμόδια για την επίλυσή τους. Στο Συμβούλιο μάλιστα είχε αναφερθεί ότι ρίζα του κακού ήταν οι παράνομες συνδέσεις του δικτύου λυμάτων. Και επειδή και σήμερα στον Φάρο, όπως και τότε στην Ολυμπιονικών, η δυσοσμία θυμίζει βόθρο, μάλλον σωστά είχε αιτιολογηθεί το πρόβλημα.

21 Μαΐου: Κωνσταντίνου, Ελένης και Εθνικών Εκλογών

Λίγες μέρες έμειναν μόνον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές τις 21ης Μαΐου, με την προεκλογική περίοδο να συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Και αλήθεια ελπίζουμε να παραμείνουν έτσι τα πράγματα και να φθάσουμε στην ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης σε ήρεμο κλίμα, με ψυχραιμία και διαύγεια. Τα εκλογικά τμήματα έχουν ήδη καθοριστεί, τα εκλογικά κέντρα έχουν ήδη στηθεί και εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στους συμπολίτες μας καλό βόλι!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις