Η συναρπαστική ζωή του Πανάγου Μελισσιώτη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το νέο βιβλίο της Χριστίνας Φίλιππα στο Νέο Ψυχικό

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 και στις 7:30 το απόγευμα, ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Όμιλος Νέου Ψυχικού (ΜΕΟ) ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται την φιλοθεάτισσα Χριστίνα Φίλιππα και το νέο της βιβλίο «Πανάγος Μελισσιώτης- Ο κουρέας-θεατρικός συγγραφέας-η συναρπαστική ζωή και τα έργα του» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ηδύφωνο”.

Ποιος ήταν ο Πανάγος Μελισσιώτης; Ελάχιστοι γνωρίζουν. Και όμως ο Πανάγος ήταν ιστορική φυσιογνωμία του θεάτρου που στην εποχή του, στα τέλη του 19ου αιώνα τάραξε τα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας.

Το βιβλίο ζωντανεύει τη μυθιστορηματική, συναρπαστική ζωή του κουρέα Πανάγου Μελισσιώτη, του φτωχόπαιδου από το Αίγιο που έφτασε μέσα από περιπέτειες και ανατροπές στην Αθήνα με τη φουστανέλα του και το μπουζούκι του για να εξελιχθεί σε διάσημο κουρέα, αλλά και σε θεατρικό συγγραφέα παρά την αγραμματοσύνη του.

Κατόρθωσε να ανατρέψει τις αρχικές ειρωνείες και να διαψεύσει τα στερεότυπα, κερδίζοντας την εύνοια του Τύπου της εποχής, αλλά και λογίων, ακαδημαϊκών και του αθηναϊκού κοινού. Μιστριώτης, Παλαμάς, Ξενόπουλος, Λάσκαρης, κ.ά. άνθρωποι των Γραμμάτων ασχολήθηκαν με το έργο του και το επαίνεσαν.

 

Το βιβλίο παρακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του δίνοντας στοιχεία από τη ζωή της κοινωνικής, πολιτικής και θεατρικής Αθήνας του 19ου αιώνα. Παρατίθενται αυτούσια τα τρία θεατρικά του έργα που βρίσκονται σε ελάχιστες βιβλιοθήκες, μαζί με τις κριτικές των εφημερίδων και τις συνεντεύξεις του.

Το βιβλίο θα προλογίσουν: ο αρθρογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής και ποιητής Παντελής Μπουκάλας, ο  ιστορικός-αρχειονόμος και συγγραφέας Ζήσιμος Συνοδινός και η εκδότρια Μαρία Παναγιωτακοπούλου από τις εκδόσεις “Ηδύφωνο”.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν: ο  σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Θεολόγης  και ο ηθοποιός Πέτρος Αποστολόπουλος
Την παρουσίαση θα συντονίσει: ο Πέτρος Τσαγκάρης, δημοσιογράφος ΑΠΕ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις