Επετειακή συναυλία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ:

500 χρόνια από την γέννηση της

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Κολλεγίου Αθηνών, διοργανώνει την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:30, στο Θέατρο του Κολλεγίου, την μεγάλη αφιερωματική συναυλία ‘Αγία Φιλοθέη η Αθηναία’, στην μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, πολιούχου των Αθηνών. Με φόντο την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα του 16ου αιώνα, ξετυλίγεται η μουσική διήγηση του πολυτάραχου βίου της Αγίας Φιλοθέης, ενώ μέσα από τα διαδοχικά στάδια πνευματικής της ενόρασης, προβάλλεται το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της αδελφοσύνης των λαών.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού  κ. Δημήτρης Γαλάνης, αναφερόμενος στην επετειακή βραδιά, τόνισε: «Η μουσική μας εκδήλωση έχει ως στόχο την δημιουργική σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ευαισθητοποίηση του κοινού στη διαχρονικότητα των θεμελιακών ανθρώπινων αξιών. Πρόκειται για μια συναυλία, συμπλήρωσε, που απηχεί το φιλάνθρωπο πνεύμα, την προάσπιση των οικουμενικών αξιών της ελευθερίας, της ανεξιθρησκείας και των κοινωνικών γυναικείων δικαιωμάτων, αξίες για τις οποίες η Αγία Φιλοθέη θυσίασε την ζωή της».

O President του Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός, με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση για συνεργασία με τον Δήμο, ώστε να τιμηθεί η Αγία Φιλοθέη –το όνομα της οποίας συνδέεται με την πόλη των Αθηνών αλλά και με την περιοχή μας– για τη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση της.

Την πρωτότυπη μουσική της συμφωνικής καντάτας, ‘Αγία Φιλοθέη η Αθηναία’, υπογράφει ο Νέστορας Ταίηλορ, διακεκριμένος συνθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού. Ο κ. Ταίηλορ υπογράμμισε: «Το έργο μου έχει ύφος καντάτας και κινείται σε ένα μεταμοντέρνο συμφωνικό ιδίωμα, όπου η βυζαντινή τεχνοτροπία συνομιλεί ελεύθερα με την δυτική κλασική παράδοση, δημιουργώντας ένα βαθιά θρησκευτικό όσο και σύγχρονο καλλιτεχνικό αμάλγαμα, που μιλάει στις καρδιές όλων μας».

Τον ρόλο της Αγίας Φιλοθέης θα ερμηνεύσει η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος και επίτιμη δημότης Ψυχικού, Χριστίνα Πουλίτση, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλία Βουδούρη. Κατά την διάρκεια του έργου θα ακουστεί η κατανυκτική ψαλμωδία ‘Κύριε Ελέησον’, του πατέρα Αθανασίου Σκαρκαλά.

Στη συναυλία συμμετέχει επίσης η College Symphony Orchestra του Κολλεγίου Αθηνών, μέλη της οποίας είναι μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του Ωδείου του Κολλεγίου, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαγιαννάκι, Διευθυντή του Ωδείου του Κολλεγίου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Φιλοθεάτισσα δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η  ηθοποιός – σκηνοθέτις & Υπεύθυνη πολιτιστικών  εκδηλώσεων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Νικόλ Δημητρακοπούλου.

Η College Symphony Orchestra του Κολλεγίου Αθηνών ιδρύθηκε το 2009 από τον Δημήτρη Μηνακάκη, που υπήρξε και ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της. Τον διαδέχθηκε ο Δημήτρης Παπαγιαννάκις το 2014. Σήμερα αριθμεί 40 μέλη και έχει έντονη καλλιτεχνική δράση με πολλές συναυλίες εντός και εκτός του Σχολείου, με πιο πρόσφατη την εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2022. Στην College Symphony Orchestra συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου καθώς και μαθητές του Ωδείου του Κολλεγίου. Καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξή της αποτέλεσε η συνεργασία με τις σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας (ΚΟΑ, ΕΡΤ) και η side by side διδασκαλία με καταξιωμένους σολίστ.

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις