Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 

Να ξεκινήσουμε την πρώτη στήλη των Σχολίων μας για το 2023, με τις ολόθερμες ευχές μας σε όλους εσάς, τους αναγνώστες μας και τις οικογένειές σας: καλή χρονιά, με υγεία, τύχη, αγάπη και ό,τι επιθυμεί ο καθένας και η καθεμία σας! 

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

Νέα χρονιά, νέοι υποψήφιοι

Ο ερχομός του νέου έτους έφερε μαζί και δύο νέους υποψηφίους Δημάρχους, την πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Ψυχικού Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και τον πρώην Αντιδήμαρχο Μπάμπη Μπονάτσο, που επίσημα πλέον ανακοίνωσαν ότι θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Παρουσίες, απουσίες και νέες ισορροπίες

 Εν όψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, στον Δήμο μας έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Εκτός από τις νέες παρουσίες φημολογούνται πλέον και απουσίες. Πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές ότι η παράταξη Δημαρχία Πολιτών που έκανε την εμφάνισή της το 2014 με επικεφαλής αρχικά τον Δημήτρη Μαναό και από το 2019 τον Νίκο Κανελλάκη, δεν θα πάρει μέρος στις προσεχείς εκλογές.

Οι φήμες θέλουν τον Νίκο Κανελλάκη να ανοίγει τα φτερά του και να πετά πέρα από τα τοπικά όρια του Δήμου μας. Ο ίδιος κατά ώρας ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, αναμένουμε όμως πολύ σύντομα να είναι σε θέση να μας μιλήσει με σαφήνεια για τα σχέδιά του.

Απούσα -ή σχεδόν απούσα- ακούγεται ότι θα είναι επίσης η παράταξη Συμμαχία Πολιτών του πρώην Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη, που κανείς δεν μπορεί να μας πει με βεβαιότητα αν και πώς θα συμμετάσχει στις εκλογές. Από τους συνεργάτες και τους συμβούλους του έχουμε ακούσει τα πάντα: άλλοι υποστηρίζουν ότι η παράταξη δεν θα κατέβει στις εκλογές, άλλοι ότι θα κατέβει με νέα ηγεσία και άλλοι ότι θα συμμετάσχει ως έχει. Ο δε Παντελής Ξυριδάκης, δεν σηκώνει καν το τηλέφωνο.

Εάν οι φήμες επαληθευτούν και οι δύο παρατάξεις τελικά δεν κατέβουν στις επικείμενες εκλογές, είναι αρκετοί οι δημοτικοί σύμβουλοί τους που δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να αποσυρθούν από τα κοινά και, ορφανοί πλέον, θα αναζητήσουν στέγη και στοργή στις αγκάλες των υπαρχόντων Συνδυασμών, παλιών και καινούργιων. Η τράπουλα λοιπόν ήδη ανακατεύεται και σιγά σιγά αρχίζουν να διαμορφώνονται νέες συμμαχίες και ισορροπίες.

Επιστρέφουν στις δημοτικές εκλογές και οι Ενεργοί Πολίτες, που κατεβάζουν πλέον αυτόνομο συνδυασμό και μετρούν δυνάμεις με επικεφαλής την δικηγόρο Μαρία Αποστολάκη, προσωπική πρόταση της Νάντιας Σουμπασάκη.

Ο Γιάννης Καβαλάρης, εξ όσων γνωρίζουμε θα κατέβει και πάλι ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Και φυσικά το Προάστιο Πρότυπο, με επικεφαλής τον σημερινό μας Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη, παραμένει στις επάλξεις και θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο και την εμπιστοσύνη των κατοίκων.

 Η Αλίκη στην χώρα των δραμάτων

Κι εκεί που πάμε κι εμείς να κλείσουμε την ύλη μας, σκάει η είδηση της παραίτησης της Αντιδημάρχου Αλίκης Γκιζελή, που επικαλείται λόγους αρχών και διαπιστώνει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο διοίκησης, την συνεργασία μεταξύ των στελεχών του Προαστίου Προτύπου, αλλά και τον χειρισμό συγκεκριμένων θεμάτων, όπως για παράδειγμα την κακοκαιρία «Ελπίς». Κι αν για ορισμένους από τους πρώην παραιτηθέντες οι αποχωρήσεις ήταν αναμενόμενες, ετούτη εδώ πραγματικά μας κατέλαβε εξαπίνης. Γιατί η Αλίκη Γκιζελή θεωρείτο το δεξί χέρι του Δημήτρη Γαλάνη, άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Πάντοτε εργατική, χαμηλών τόνων και σεμνή, έτοιμη να σηκώσει τα μανίκια και να ριχτεί με τα μούτρα στην δουλειά. Την είδαμε βουτηγμένη στην σκόνη να ξεκαθαρίζει τόνους βιβλίων και να συντονίζει την αποστολή τους σε όλη την Ελλάδα και την θυμόμαστε να διανέμει η ίδια τρόφιμα σε αποκλεισμένους από τα χιόνια κατοίκους τις ημέρες της κακοκαιρίας «Ελπίς», όταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι περί άλλα ετύρβαζαν.

Τι(ς) πταίει;

 Και βέβαια, το να προσπαθήσει κανείς να υποβαθμίσει τις παραιτήσεις δύο Αντιδημάρχων, τριών Κοινοταρχών και κάποιων συμβούλων δέκα μήνες πριν τις εκλογές, θα συνιστούσε τουλάχιστον εθελοτυφλία παθολογικών πλέον διαστάσεων. Τι(ς) πταίει λοιπόν; Είναι πράγματι τόσο ανυπόφορο το κλίμα στην διοικούσα παράταξη; Είναι τέτοιοι οι χαρακτήρες, που τορπιλίζουν κάθε έννοια εποικοδομητικής συνεργασίας; Θεωρούν ορισμένοι χαμένες ήδη τις εκλογές και αποστασιοποιούνται όσο είναι ακόμη καιρός; Νιώθουν ότι η παραμονή τους στις τάξεις του Προαστίου Προτύπου τους εκθέτει στα μάτια των ψηφοφόρων τους; Γιατί όσο και εάν κάποιοι προσπαθούν να αποδώσουν τις αποχωρήσεις σε προσωπικές φιλοδοξίες και ιδεασμούς μεγαλείου, το γεγονός ότι τα στελέχη εγκαταλείπουν το πλοίο το ένα μετά το άλλο, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται

 Αντέχει στις αποχωρήσεις το Προάστιο Πρότυπο; Η απάντηση, μέχρι στιγμής, είναι καταφατική. Ναι, κατά ώρας φαίνεται να αντέχει, παρά τα πλήγματα των παραιτήσεων. Ο Δημήτρης Γαλάνης χαρακτηρίζεται από μαχητικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά και ήδη έχει κάνει τις κινήσεις του με νέα πρόσωπα που, αριθμητικά τουλάχιστον, αντικαθιστούν αυτούς που του έφυγαν. Το κατά πόσο βέβαια θα καταφέρει να κρατήσει την συνοχή της ομάδας του και να αναπτύξει την δυναμική της παράταξής του κατακτώντας και πάλι την νίκη στις εκλογές, μένει να φανεί. Σε αυτήν την φάση η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι μάλλον παρακινδυνευμένη, όχι μόνον επειδή ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς, αλλά γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως το κατά πόσο τα νέα πρόσωπα θα μπορέσουν να διατηρήσουν τους παλιούς ή και να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους, το εάν οι συμπεριφορές των συμβούλων και ειδικά των προβεβλημένων στελεχών θα είναι οι προσήκουσες, αλλά κυρίως το εάν ο κύκλος των παραιτήσεων από το Προάστιο Πρότυπο έχει κλείσει. Γιατί όσο γερό κι αν είναι το σκαρί, όσο έμπειρος και ευέλικτος κι αν είναι ο καπετάνιος, χρειάζονται στιβαρά και ικανά στελέχη για να τραβήξουν το κουπί και να μην πέσει το πλοίο στα βράχια.

Και ξαφνικά, habemus Αντιπολίτευση

Από την στήλη των Σχολίων είχαμε επανειλημμένα επισημάνει και καυτηριάσει την ως επί το πλείστον ανυπαρξία δυναμικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Κι αν τρία χρόνια τώρα ήσαν πολύ λίγοι εκείνοι που αντιπολιτεύονταν σταθερά τον Δήμαρχο, το κενό φαίνεται πλέον να καλύπτεται. Κάτι ότι ο χρόνος έχει πλέον ωριμάσει, κάτι ότι προστέθηκαν στην αντιπολίτευση και οι παραιτηθέντες από το Προάστιο Πρότυπο, κάτι που πλησιάζουν οι εκλογές, πληθαίνουν πλέον οι φωνές και ανεβαίνουν οι τόνοι. Εκείνος όμως που εσχάτως αστράφτει και βροντάει είναι ο πρώην Δήμαρχος Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος, που μετά τα όσα απίθανα είδαμε και ζήσαμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Νέο Ψυχικό, φαίνεται πια να έχει εξαντλήσει τα όρια της υπομονής του. Με την πολυετή του εμπειρία και την πολύ καλή γνώση των ζητημάτων του τόπου του, ανεπιτήδευτος και αυθόρμητος -όπως ήταν πάντα άλλωστε- αλλά και πιο ορμητικός από ποτέ, δεν μασάει τα λόγια του και δεν διστάζει να κοντραριστεί, να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να υπερασπιστεί δυναμικά και με πάθος τις απόψεις του.

Διαγραφή Άρη Νάκα: η τελευταία πράξη

 Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Νάκας ήταν εκείνος που άνοιξε την συνεδρίαση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου για το 2023. Να θυμίσουμε ότι ο Άρης Νάκας διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες, μετά την λήξη του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου του 2022. Αιτία της διαγραφής ήταν η «αδικαιολόγητη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση απουσία του από την σημαντικότερη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου», που κόστισε στο Προάστιο Πρότυπο την πλειοψηφία -οριακή πλέον, μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Μπάμπη Μπονάτσου- με αποτέλεσμα την καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2023 και την επικράτηση της πρότασης της παράταξης του Παντελή Ξυριδάκη.

Στην αρχή λοιπόν της συνεδρίασης της 18ης Ιανουαρίου, ο Άρης Νάκας ζήτησε τον λόγο και επεσήμανε ότι ουσιαστικά διεγράφη επειδή δεν παρέστη σε μία εξ αναβολής συνεδρίαση, που είχε ορισθεί μετά από την αναίτια αναβολή της αρχικά προγραμματισμένης, μόνον και μόνον επειδή η Πρόεδρος Κλαίρη Σινανιώτη δεν μπορούσε να παρευρεθεί. Ο κύριος Νάκας υποστήριξε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει ότι για να αναβληθεί ένα Συμβούλιο και μάλιστα αφού έχει ήδη αποσταλεί η πρόσκληση, θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας (όπως π.χ. κακοκαιρία ή κάτι παρόμοιο) που θα εμποδίζουν τους Δημοτικούς Συμβούλους να παρίστανται, ενώ σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν δύναται να παρευρεθεί για προσωπικούς λόγους, προβλέπεται η αναπλήρωσή του από τον Αντιπρόεδρο. Χαρακτήρισε παράλογη την διαγραφή του καθώς όπως είπε, σύμφωνα με τον Κώδικα, η απουσία θεωρείται αδικαιολόγητη μετά από τρεις συνεχόμενες απουσίες, κάτι που στην περίπτωσή του δεν ίσχυε. Απαντώντας δε στα όσα ακούστηκαν, ότι πριν αλλά και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης είχαν γίνει μάταια απόπειρες επικοινωνίας μαζί του, προκάλεσε τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της Διοικούσας παράταξης αλλά και τον Δήμαρχο να του απαντήσουν εάν τον κάλεσαν, καθώς ο ίδιος δεν είχε βρει ούτε μία κλήση, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο για το ενδιαφέρον που έδειξε την επόμενη μέρα με τηλεφώνημά της.

Να πούμε βέβαια ότι η στενοχώρια του Άρη Νάκα δεν κράτησε πολύ. Η διαγραφή μάλλον του έφερε γούρι και κέρδισε το φλουρί της Βασιλόπιτας που κόπηκε μετά την συνεδρίαση. Για να δούμε, θα του βγει σε καλό;

Προεδριλίκια και ασκήσεις εξουσίας

 Ευκαιρίας δοθείσης, ο Άρης Νάκας έθιξε συγκεκριμένα θέματα και επεσήμανε σοβαρά λάθη που έχουν γίνει στα Δημοτικά Συμβούλια κατά παράβαση Νόμων αλλά και του Κώδικα και ζήτησε αυστηρά από την Πρόεδρο Κλαίρη Σινανιώτη να είναι πιο προσεκτική, υπενθυμίζοντάς της τον θεσμικό ρόλο του Προεδρείου. Και εκεί που περιμέναμε την Πρόεδρο να προβάλει τουλάχιστον κάποιον αντίλογο στις σοβαρές αυτές παρατηρήσεις, εκείνη ατάραχη τον ευχαρίστησε και συνέχισε την διαδικασία, σαν να μην άκουσε τίποτα το ασυνήθιστο.

Κι εδώ, πρέπει να πούμε ότι η τακτική που πλέον ακολουθεί η Πρόεδρος, που λίγο-πολύ κινείται μεταξύ «διότι μπορώ» και «έτσι θέλω», έχει φθάσει στα άκρα τους συμβούλους της Αντιπολίτευσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν διαμαρτυρηθεί πολύ έντονα για διαδικασίες που δεν τηρούνται και για τον τρόπο που τους απευθύνεται, που ώρες ώρες κι εμάς μάς κάνει να απορούμε.

Ο κύριος Νάκας επεσήμανε επίσης τα συνεχόμενα λάθη και τις αλλεπάλληλες «ορθές» επαναλήψεις των προσκλήσεων για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, από τις οποίες προσθαφαιρούνται θέματα, με αποκορύφωμα το συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου για το οποίο μέσα σε τρεις μέρες ήρθαν τρεις – τέσσερις προσκλήσεις, με την τελευταία να συμπεριλαμβάνει ένα θέμα, που η συζήτησή του τελικά αναβλήθηκε για λόγους διαδικαστικούς.

Γιορτές και πανηγύρια

Είθισται στην γιορτή για την κοπή της πίτας του Δήμου, κάθε χρόνο να βραβεύονται τρεις συμπολίτες μας, συνήθως ένας από κάθε Κοινότητα, που επιλέγονται με γνώμονα την προσφορά τους σε διαφόρους τομείς -πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό κ.ο.κ. Ή τουλάχιστον, έτσι κάναμε μέχρι πέρσι. Γιατί φέτος από την Δημοτική Αρχή ακούστηκαν τρία ονόματα, όλα από την Φιλοθέη, αλλά και το Ίδρυμα Καραμανλή που επίσης εδρεύει στην Φιλοθέη, κάτι που προκάλεσε τα γέλια του πρώην Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη, που σχολίασε «φέτος γείραμε προς την Φιλοθέη».

Απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου Βύρωνα Σαμαρόπουλου, που απόρησε γιατί δεν επελέγη ένα πρόσωπο από κάθε Κοινότητα, ο Δήμαρχος δήλωσε άγνοια, αναρωτήθηκε τι σημασία έχει το πού μένουν καθ’ όσον ο Δήμος είναι ενιαίος και τελικά απάντησε ότι επιλέγονται από το Δημοτολόγιο. Και κάπου εκεί αρχίσαμε κι εμείς να ψαχνόμαστε: Τίνι τρόπω δηλαδή; Τυχαία επιλέγοντας αριθμούς; Με κλήρωση; Ή μήπως υπάρχει Δημοτολόγιο επιφανών και εξεχουσών προσωπικοτήτων; Γιατί όπως αποδείχθηκε, φέτος τουλάχιστον δεν είχε προηγηθεί ούτε καν η στοιχειώδης έρευνα. Ένα από τα προταθέντα πρόσωπα ήταν η Σύλβα Ακρίτα που όμως, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Παντελής Ξυριδάκης, είχε βραβευτεί και πάλι πολύ πρόσφατα, μόλις το 2019. Είχε άραγε να επιδείξει κάτι εκ νέου άξιο βραβεύσεως την τελευταία τριετία; Μάλλον όχι.

Για δε το Ίδρυμα Καραμανλή, η απάντηση ήταν ότι θα βραβευτεί γιατί τόσα χρόνια βρίσκεται στον Δήμο μας, αλλά και γιατί θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας. Σε ερώτηση του Μάκη Μαζαράκη για τον λόγο που για την γιορτή δεν προτιμήθηκε κάποιο δημοτικό κτήριο, η Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου του απήντησε ότι το Ίδρυμα είναι αισθητικά ανώτερο, συγκρίνοντάς το με τις -προφανώς τρε μπανάλ- επιλογές των προηγούμενων ετών και αποκαλύπτοντας τελικά εν τη ρύμη του λόγου, ότι το Ίδρυμα Καραμανλή ανταποδοτικά μας παραχωρεί τον χώρο, διότι ο Δήμος τους φροντίζει το πράσινο. Δεν θα θέλαμε να ήμασταν στην θέση του Δημάρχου, να ακούει τους Αντιδημάρχους του να λένε τέτοια πράγματα…

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις