Τεχνικό Πρόγραμμα – Προϋπολογισμός 2023

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ψηφίστηκε το Πρόγραμμα της Συμμαχίας Πολιτών

 

 

Ανατροπή Ισορροπιών

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού για το έτος 2023, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Στην συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου έξι ώρες δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την υπερψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και του Προαστίου Προτύπου και επικράτησε αυτή της Συμμαχίας Πολιτών και του Παντελή Ξυριδάκη. Συγκεκριμένα, επί συνόλου εικοσιτεσσάρων συμβούλων, έντεκα υπερψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου, δώδεκα αυτήν του Παντελή Ξυριδάκη και ένας καμία από τις δύο.

 

Η εναλλακτική πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Συμμαχίας Πολιτών, που τελικά υπερψηφίστηκε, είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Προαστίου Προτύπου, καθώς συμπεριλαμβάνει ακριβώς τα ίδια έργα και προβλέπει για την υλοποίησή τους ακριβώς τα ίδια ποσά.

Η μόνη διαφοροποίηση εντοπίζεται στον κωδικό 30.7413.0063 «Μελέτες κτηριακών έργων», ο οποίος στο Τεχνικό Πρόγραμμα της διοικούσας παράταξης εμφανιζόταν με συνολικό προϋπολογισμό 20.000 ευρώ, ενώ στην εναλλακτική πρόταση της Αντιπολίτευσης, που τελικά υπερψηφίστηκε, προβλέπεται ότι από αυτά τα 20.000 ευρώ, τα 5.000 ευρώ αφορούν συγκεκριμένα την εκπόνηση μελέτης προσβασιμότητας ΑμεΑ στα δημοτικά κτήρια.

 

Το Προάστιο Πρότυπο χάνει την πλειοψηφία

 Και αν αυτό δεν θα επιφέρει πρακτικά την παραμικρή αλλαγή στο Τεχνικό Πρόγραμμα, τον Προϋπολογισμό και γενικότερα στον προγραμματισμό των υπηρεσιών του Δήμου για την υλοποίησή του, στην μικρή πολιτική σκηνή του τόπου μας, η υπερψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης ανέτρεψε τις μέχρι σήμερα ισορροπίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά η διοικούσα παράταξη έχασε την πλειοψηφία.

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα

Ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος για το 2023 ανέρχεται στα 4.899.639,80 ευρώ, εκ των οποίων το 34,29% (1.679.934,04 ευρώ) θα υλοποιηθεί εξ ιδίων πόρων.

Το υπόλοιπο 65,71% (3.219.705,76 ευρώ) θα αντληθεί από χρηματοδοτικά προγράμματα ως εξής:

  • από το «Φιλόδημός ΙΙ», 78.430 ευρώ για την μελέτη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία και 600.000 ευρώ για την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου
  • από το «Αντώνης Τρίτσης», 2.018.151,75 ευρώ για το δίκτυο ομβρίων της Φιλοθέης
  • από το «Πράσινο Ταμείο» 164.800 ευρώ για την μελέτη για την ανάδειξη της ταυτότητας του Νέου Ψυχικού και 358.324 ευρώ για τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη.

 

Οι εισηγήσεις Δημάρχου και αρμοδίου Αντιδημάρχου

 Την εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαχρόνης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «στο Τεχνικό Πρόγραμμα εγγράφονται μόνο οι μελέτες και τα έργα που έχουν ήδη απόφαση ένταξης, ενώ υπάρχουν και άλλα επιχορηγούμενα από το Πράσινο Ταμείο και συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού Δημαρχείου, η εκπόνηση του σχεδίου αστικής προσβασιμότητας, το ΣΑΠ, η αναβάθμιση του παιδικού σταθμού της οδού Τζαβέλα, η εγκατάσταση μέτρων οικιακής πυροπροστασίας στα σχολεία μας σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί, η εγκατάσταση συστήματος τηλεάρδευσης στο Νέο Ψυχικό που χρηματοδοτείται από τρίτους με σημαντικά κονδύλια της τάξης των 400.000 ευρώ για το έτος 2023. Στα νέα έργα έχουν προβλεφθεί οι συνήθεις ανάγκες, για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σύμφωνα με την μελέτη που προηγήθηκε, καθώς και την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στο οικοδομικό τετράγωνο 150 για την ομάδα του Νέου Ψυχικού, του ΠΟΨ».

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, τοποθετούμενος επί του Τεχνικού Προγράμματος είπε: «Πρόκειται για το πλουσιότερο Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στον Δήμο μας, στο οποίο υπάρχουν και αρκετά συνεχιζόμενα και σημαντικά νέα έργα. Είναι ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη, ένα εμβληματικό έργο, που για πολλά χρόνια περιμένει ο Δήμος μας να δει να γίνεται, ήδη έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση, ήδη έχει περάσει από την Αποκεντρωμένη το συγκεκριμένο έργο και καλέσαμε τον μειοδότη να έρθει να φέρει τα δικαιολογητικά για να υπογραφεί η σύμβαση. Βλέπουμε την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου του Νέου Ψυχικού, που χρηματοδοτείται από το Φιλόδημος ΙΙ με 600.000 ευρώ και βλέπουμε ότι και αυτό το έχουμε προχωρήσει και πιστεύομε ότι ένα κομμάτι από αυτό το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι».

 

Η θέση της Συμμαχίας Πολιτών

Μετά τις εισηγήσεις του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Παντελής Ξυριδάκης, ο οποίος είπε τα εξής: «Αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα βασίζεται κατά 70% σε χρηματοδοτήσεις. Η περίοδος των 2-2,5 τελευταίων ετών είναι η χρυσή περίοδος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαι σίγουρος ότι ιστορικά δεν έχουν δοθεί και δεν θα ξαναδοθούν τόσα χρήματα, όμως παρ’ όλα αυτά, εμείς παραμένουμε από τους πολύ χαμηλά σε αιτήματα δήμους για να μην πω από τα χαμηλότερα σε όλη την Αττική» και συνέχισε λέγοντας ότι αρχικά από τα προγράμματα αυτά, ο Δήμος θα μπορούσε να πάρει 18.000.000 ευρώ από τα οποία όμως δεν έχουν ζητηθεί ούτε τα μισά. Ο κύριος Ξυριδάκης επεσήμανε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δίνει μία πλασματική εικόνα, καθώς κανονικά θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει μόνον τα ποσά που θα εκταμιευθούν μέσα στο επόμενο έτος και όχι ολόκληρα κονδύλια για έργα που δεν είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί στο διάστημα αυτό: «Στο Τεχνικό Πρόγραμμα αυτό φαίνεται όχι μόνο ότι θα ξεκινήσουν για παράδειγμα τα όμβρια της Φιλοθέης, αλλά και ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν εκταμιευτεί ολόκληρα (τα ποσά). Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα έργο που θα κρατήσει πάνω από δύο χρόνια. Ακόμα και σήμερα το απόγευμα να ξεκίναγαν τα έργα, μέχρι το τέλους του χρόνου δεν θα μπορούσε να έχει εκταμιευτεί ούτε το 1/10 του ποσού αυτού. Παρ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι θα γίνει πλήρης απορρόφηση».

Παρά το γεγονός ότι οι επισημάνσεις του Παντελή Ξυριδάκη θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Τεχνικού Προγράμματος και κατ’ επέκταση και του Προϋπολογισμού, αυτές δεν αποτυπώθηκαν στην πρότασή του, που υιοθέτησε κατά 99,99% το Πρόγραμμα του Προαστίου Προτύπου.

 

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Καβαλάρης, εστίασε την κριτική του στην υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Γαλάνη και τον Παντελή Ξυριδάκη, είπε: «Στην διαφωνία σας στις προτάσεις αντιπροτάσεις που έκανε ο ένας στον άλλον, δεν ακούστηκε επ’ ουδενί η περίπτωση να έρθει νέο δυναμικό στην Τεχνική Υπηρεσία, νέοι επιστήμονες να προσληφθούν με μόνιμες θέσεις εργασίας. Να το διεκδικήσουμε αυτό από την Κυβέρνηση συνολικά στους Δήμους. Το θεωρείτε δεδομένο ότι οι υπηρεσίες του Δήμου σιγά σιγά θα αδυνατίζουν και η λογική των συμβούλων και των ιδιωτών σιγά σιγά θα μπαίνει μέσα».

Στην συνέχεια έθεσε το θέμα της έλλειψης εξοπλισμού και μηχανημάτων στον Δήμο, για την αντιμετώπιση της πιθανότητας χιονοπτώσεων, με τον Δήμαρχο να τον ενημερώνει ότι υπάρχει εν αναμονή μία νέα χρηματοδότηση, για την προμήθεια δύο υπερσύγχρονων οχημάτων.

Ο Γιάννης Καβαλάρης έθιξε επίσης θέματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας των κατοίκων. Αρχικά αναφέρθηκε στην μελέτη αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα δημόσια κτήρια του Δήμου μας και ζήτησε να ενημερωθεί για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και για τα πορίσματα που έχουν προκύψει, ενώ ρώτησε εάν έχει ολοκληρωθεί η πυροπροστασία, τόσο για τα δημοτικά κτήρια, όσο και για τα άλση του Δήμου. Κλείνοντας την εισήγησή του, υπέδειξε ως λύση για πολλά από τα θέματα που χρόνια ταλανίζουν τον Δήμο την διεκδίκηση του Στρατόπεδου Πλέσσα.

Κατά την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν υπερψήφισε καμία από τις δύο προτάσεις και ως εκ τούτου η ψήφος του είχε συμβολικό χαρακτήρα.

 

Η θέση του Ανεξάρτητου Συμβούλου Μπάμπη Μπονάτσου

Ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός Σύμβουλος Μπάμπης Μπονάτσος, τόνισε ότι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, εκτός από διεκδικητικό, πρέπει να είναι και εφαρμόσιμο. Και συνέχισε: «Τι ποσοστό υλοποίησης είχαμε το 2022;» με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη να του απαντά ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει το έτος και θα πρέπει να περιμένει να ενημερωθεί στις αρχές του 2023.

 

Το Νέο Ψυχικό στο μάτι του κυκλώνα

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε ειδική μνεία σε θέματα που αφορούν την Κοινότητα Νέου Ψυχικού, με τον Παντελή Χαροκόπο που έχει διατελέσει Δήμαρχος του πρώην Δήμου Νέου Ψυχικού να σηκώνει τους τόνους: «Εγώ που διαβάζω αυτό το τεχνικό πρόγραμμα βλέπω ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέα έργα ύψους μόνο 117.000€. Ούτε στο μικρότερο χωριό της Ελλάδος! Τι έχουμε βάλει για το κτήριο του Βαλλιάδη; Είναι αυτό Κοινωνικοπολιτιστικό Κέντρο; Τι έχει γίνει με το κτήριο του πρώην παιδικού σταθμού στην Αγία Βαρβάρα; Τουλάχιστον να εγκατασταθεί εκεί ο ΟΚΑΠΑ, που πάνε και στριμώχνουν τόσους ανθρώπους στο Αθλητικό Κέντρο, στις αποθήκες. Που είναι ο φωτισμός; Μιλούσατε το 2019 για το αρδευτικό και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το 2019 μιλούσατε για την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου και δεν έχετε κάνει τίποτα».  Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν στο Νέο Ψυχικό, επί της δικής του θητείας, ο πρώην Δήμρχος είπε: «Σε έναν μόνο χρόνο φτιάξαμε την Πράσινη Ζωή, κόστους 2.160.000 €. Πήγαινα όμως και χτύπαγα πόρτες, ζητούσα λεφτά στα υπουργεία. Και πήρα στα τέσσερα χρόνια που ήμουν Δήμαρχος, 11.200.000 €».

Τον λόγο έλαβε ο Γιάννης Δελακουρίδης, που μίλησε για τα κληροδοτήματα του Νέου Ψυχικού, θυμίζοντας στον Δήμαρχο τις σχετικές προεκλογικές του δεσμεύσεις και συγκεκριμένα, ενυπόγραφο άρθρο του δημοσιευμένο στα Τοπικά Νέα με τίτλο «Ρημάζει η κληρονομιά του Νέου Ψυχικού», στο οποίο αναφερόταν στο κληροδότημα Σούρλου, στο κτήριο Βαλλιάδη και στον βρεφονηπιακό σταθμό της Αγίας Βαρβάρας.

Οι τελευταίοι δύο ομιλητές εξόργισαν τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Φωτιάδη ο οποίος απάντησε λέγοντας: «Θίγετε θέματα τοπικιστικού ενδιαφέροντος. Με αναγκάζετε να πω τα πράγματα με το όνομα τους: για το κτήριο Βαλλιάδη η δημαρχία του συγχωρεμένου Βεζυργιάννη και του συγχωρεμένου Πασσά , αλλά και του Χαροκόπου το χρησιμοποίησαν ως πάρκινγκ των απορριμματοφόρων. Για τον παιδικό σταθμό της Αγίας Βαρβάρας; Αυτός που φωνασκεί, κύριε Χαροκόπε προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες που είχε γιατί τις είχε ως Δήμαρχος Νέου Ψυχικού που έκλεισε τον παιδικό σταθμό που τον είχαμε ανάγκη».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα, με τον Παντελή Χαροκόπο έξαλλο να φωνάζει “Ψέματα! Ψέματα!” κραδαίνοντας την μελέτη για την μετατροπή του κτιρίου Βαλλιάδη σε κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο. Επεσήμανε στον Δημήτρη Φωτιάδη ότι και εκείνος την είχε υπογράψει ενώ για τον Παιδικό Σταθμό της Αγίας Βαρβάρας θύμισε ότι έκλεισε το 2009 διότι δεν υπήρχε επαρκής αριθμός παιδιών για να λειτουργήσει.

Σε ό,τι αφορά το Σούρλειο ο κ. Φωτιάδης ενημέρωσε το σώμα ότι έχει ανακύψει πρόβλημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς προς έκπληξη όλων.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψήφισαν οι δέκα σύμβουλοι του Προαστίου Πρότυπου και η ανεξάρτητη σύμβουλος Ζαφειρίνα Καρατζά, την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών ψήφισαν οι έντεκα σύμβουλοι της και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μπάμπης Μπονάτσος.

Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις