ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Επιδημία παραιτήσεων

 Όταν τον Οκτώβριο παραιτήθηκαν οι δύο Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ψυχικού και Φιλοθέης, μιλήσαμε για πρωτοβρόχια και για καιρικά φαινόμενα. Όταν τον Νοέμβριο παραιτήθηκε ο Μπάμπης Μπονάτσος, είπαμε ότι έγινε σεισμός. Και με το που μπήκε ο Δεκέμβριος, να’ σου μαζεμένες τρεις παραιτήσεις στην Κοινότητα Νέου Ψυχικού και μάλιστα του ίδιου του Προέδρου Νίκου Στρατηγού και των συμβούλων Ξένιας Σιγάλα και Άρη Φασιλάκη. Αυτό που ξεκίνησε ως καιρικό φαινόμενο, εξελίχθηκε σε γεωλογικό και κατέληξε επιδημία! Μένει μόνο να δούμε αν θα εμφανιστεί και κάποιο εμβόλιο για να την αντιμετωπίσει.

 

Τα “γιατί” και τα “διότι” της παραίτησης

 Κι αν μέχρι τώρα οι επιστολές παραιτήσεων ήταν κάπως γενικόλογες, η ομαδική επιστολή των τριών παραιτηθέντων στην Κοινότητα Νέου Ψυχικού ήταν πολύ, μα πολύ συγκεκριμένη. Στον Δήμαρχο καταλογίζουν ότι δεν έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού του προγράμματος και έχει αφήσει να χρονίζουν προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Η μεγάλη πρωτοτυπία της επιστολής όμως είναι ότι δεν περιορίζεται σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες, αλλά συμπεριλαμβάνει και επαίνους. Εξαιρεί ρητά από την κριτική τους πρώην Αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων Δημήτρη Φωτιάδη και Νίκο Ζερβό, καθώς επισημαίνεται ότι μετά την μετακίνησή τους δεν σημειώθηκε η οποιαδήποτε πρόοδος, “αδειάζοντας” επί της ουσίας τον νυν Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Παπαχρόνη που τους διαδέχτηκε. Και βέβαια δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού Νίκος Στρατηγός, ξεπερνά τον έμφυτο τοπικισμό του -γιατί να το κρύψομεν, άλλωστε!- και επαινεί και τρεις Φιλοθεάτες, τους Αντιδημάρχους Νίκο Ζερβό και Αλίκη Γκιζελή και την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΦΙΨ Παυλίνα Πανταζή.

Στην ομαδική επιστολή έγινε αναφορά, για μία ακόμη φορά και στην γενικότερη απαξίωση του θεσμού των Κοινοτήτων από τον Δήμαρχο, κάτι που είχε θίξει στην παραίτησή της και η πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλοθέης Πέννυ Ζαφειροπούλου. Στην περίπτωση του Νέου Ψυχικού  όμως, η απαξίωση δεν ήταν απλά θεωρητική, αλλά έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, καθώς η Κοινότητα δεν έχει ούτε γραμματέα, αλλά ούτε και γραφεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναζητούν τον Πρόεδρο και τα μέλη στους δρόμους, τις πλατείες και τα καφέ, κάτι που αφ’ ενός είχαμε επισημάνει και εμείς σε πρόσφατο Φύλλο μας και αφ’ ετέρου ο ίδιος ο Νίκος Στρατηγός δεν είχε αφήσει άνθρωπο για άνθρωπο, γάτα ή σκύλο, που να μην το έχει πει.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, η γενικότερη απαξίωση των Κοινοτικών Συμβουλίων δεν είναι κάτι νέο και σαφώς δεν μπορεί να χρεωθεί προσωπικά στον Δημήτρη Γαλάνη, γι’ αυτό άλλωστε και  πρόκειται δια νόμου να καταργηθούν. Όμως με τρεις στους τρεις Προέδρους να παραιτούνται διαμαρτυρόμενοι, εύλογα ο καθένας αναρωτιέται. Ήταν ρομαντικοί και αιθεροβάμονες; Είχαν όραμα και όρεξη για δουλειά και ένιωσαν παραγκωνισμένοι; Ή μήπως άλλα τους είχαν τάξει προεκλογικά για τον ρόλο που θα έπαιζαν; Το σίγουρο είναι ότι του βγήκαν πολύ μαχητικοί του Δημάρχου. Καμία σχέση με τους προηγούμενους, επί δημαρχίας Ξυριδάκη, που ολοκλήρωσαν την θητεία τους χωρίς να θυμόμαστε καλά καλά ποιοι ήταν.

 

Από τα λόγια, στην Πράξη

Κι ενώ πολλά λέγονται κι ακόμα περισσότερα ακούγονται, η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, η πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού που παραιτήθηκε από το Προάστιο Πρότυπο στα τέλη Οκτωβρίου, έκανε τα λόγια ΠΡΑΞΗ. Έτσι ονομάζεται ο συνδυασμός του οποίου είναι επικεφαλής, διεκδικώντας τον Δημαρχιακό θώκο στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Στην ιδρυτική διακήρυξη, πέρα από τα συνήθη και αναμενόμενα, διαβάζουμε ότι το στρατηγικό σχέδιο θα συνδιαμορφωθεί “με τους δημότες και με σύμβουλο το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Παιδείας και του Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου”, κάτι που σίγουρα μας κινεί το ενδιαφέρον και επιφυλασσόμαστε να διερευνήσουμε για να ενημερώσουμε σχετικά τους αναγνώστες μας.

Δέκα σχεδόν μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, έχουμε μέχρι στιγμής επισήμως δύο συνδυασμούς. Το Προάστιο Πρότυπο του Δημήτρη Γαλάνη και την Πράξη της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου. Θεωρούμε βέβαιο ότι θα ξαναδούμε την Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) με επικεφαλής τον Γιάννη Καβαλάρη, ενώ και οι Ενεργοί Πολίτες συζητούν για να κατεβάσουν δικό τους συνδυασμό. Από την πλευρά του πρώην Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη και της Συμμαχίας Πολιτών, έχουμε σιγή ασυρμάτου. Αναμένουμε λοιπόν στο ακουστικό μας.

 

“Βουρκωμένη Δευτέρα”

Η Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ήταν μια κακή μέρα για την δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη. Ξεκίνησε με την ομαδική παραίτηση των τριών της Κοινότητας Νέου Ψυχικού από το Προάστιο Πρότυπο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφίας στο Κοινοτικό Συμβούλιο και συνεχίστηκε με τις δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την υπερψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού που είχαν προταθεί από την διοικούσα παράταξη.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν από το θαύμα της δια ζώσης επανεμφάνισης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου των συμβούλων της Συμμαχίας Πολιτών Κατερίνας Αλεξοπούλου και Μάκη Μαζαράκη, που λόγω του κορονοϊού είχαμε να τους δούμε από κοντά πάνω από δυόμισι χρόνια. Έτσι λοιπόν, η παρέα του Παντελή Χαροκόπου, του Θανάση Χανακούλα και του Γιάννη Δελακουρίδη, που ενίοτε κι εκείνος προσέρχεται, μεγάλωσε και μαζί και με τον άρτι ανεξαρτητοποιηθέντα Μπάμπη Μπονάτσο, τα έδρανα της αντιπολίτευσης ήταν και πάλι γεμάτα. Κι αν στις δύο αυτές τις τόσο σημαντικές συνεδριάσεις, από την Συμμαχία Πολιτών ήσαν άπαντες παρόντες είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, δεν συνέβη το ίδιο και στο Προάστιο Πρότυπο. Με την πλειοψηφία στο Συμβούλιο ούτως ή άλλως πλέον οριακή μετά την παραίτηση Μπονάτσου, οι απουσίες του συμβούλου της παράταξης Άρη Νάκα, αλλά και του Νίκου Κανελλάκη που κατά καιρούς έχει δώσει χείρα βοηθείας, αποδείχθηκαν μοιραίες και, για πρώτη φορά στα χρονικά του Καλλικρατικού Δήμου, η διοικούσα παράταξη μειοψήφησε (με 11 ψήφους) και υπερψηφίστηκε (με 12 ψήφους) η εναλλακτική πρόταση για Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό της Συμμαχίας Πολιτών.

Μετά την λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά πριν κλείσουν οι κάμερες, ακούστηκε ο Βύρων Σαμαρόπουλος να λέει στον Παντελή Ξυριδάκη, με τον οποίο συμπορεύονται από την εποχή του πρώην Δήμου Ψυχικού: “Παντελή τώρα τι γίνεται; Σαρανταπέντε χρόνια δημοτικός σύμβουλος, αυτό πρώτη φορά συμβαίνει”. Εμείς θυμόμαστε κάτι παρόμοιο στον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού, όταν επί δημαρχίας Πασσά, καταψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2006. Βέβαια τότε, η Δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε να το τροποποιήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αντιπολίτευσης και να το ξαναφέρει σε επόμενο συμβούλιο για ψήφιση. Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει όμως προηγούμενο, σε κάθε περίπτωση με τα πνεύματα να έχουν ήδη οξυνθεί, μόνον εύκολοι δεν προοιωνίζονται οι επόμενοι μήνες.

 

Επιδείξεις ισχύος και ασκήσεις εξουσίας

Υπερψηφίστηκε λοιπόν με μία μόλις επιπλέον ψήφο η εναλλακτική πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023, η οποία διέφερε από αυτήν του Προαστίου Προτύπου σε ένα μόνο σημείο. Ποια ήταν η διαφορά; Ενώ στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής ο κωδικός αυτός ήταν ένας, με συνολικό προϋπολογισμό 20.000 ευρώ, στην πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών, ο ίδιος κωδικός είχε “σπάσει” σε δύο επιμέρους κωδικούς, 15.000 και 5.000 ευρώ. Σύνολο δηλαδή και πάλι 20.000 ευρώ. Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος ή μαθηματικό μυαλό για να καταλάβει ότι η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος χρησίμευσε απλά ως πεδίο άσκησης εξουσίας και επίδειξης ισχύος, με μόνον στόχο να φανεί ότι το Προάστιο Πρότυπο έχει πλέον απωλέσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς στην πολιτική αυτά δεν είναι πρωτοφανή και οι κινήσεις τακτικής έχουν και αυτές την σημασία και την αξία τους. Πλην όμως, για το καλό του τόπου, θα προτιμούσαμε οι εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις να διαφοροποιούνταν επί της ουσίας και όχι συμβολικά για να κατατροπώσουν τον αντίπαλο.

 

Μια ανατρεπτική πρόταση

 Στο πνεύμα της ουσίας λοιπόν και όχι των τύπων, η ανατρεπτική πρόταση ήρθε από τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Φωτιάδη, ο οποίος βλέποντας ότι τα δύο Τεχνικά Προγράμματα και κατ’ επέκταση οι Προϋπολογισμοί επί της ουσίας ταυτίζονταν, πρότεινε το Προάστιο Πρότυπο να υπερψηφίσει τις εναλλακτικές προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών, με τον Δήμαρχο όμως να αρνείται κατηγορηματικά. Που δηλαδή, όσο το σκεφτόμαστε, τόσο καλύτερη μας φαίνεται η ιδέα και ίσως έτσι ο Δημήτρης Γαλάνης να τους είχε “βγει με κόκκινο” κατά το κοινώς λεγόμενο, περισώζοντας και το γόητρο της Δημοτικής Αρχής. Η απορία βέβαια είναι πώς ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν το σκέφτηκε, καθώς από το πρώτο μισάωρο, όταν κατέστη σαφές ότι ο σύμβουλος Άρης Νάκας θα απουσίαζε, ήταν πλέον πασιφανές ότι η πλειοψηφία είχε χαθεί για την διοικούσα παράταξη. Πίστευε ότι θα έπειθε την αντιπολίτευση λέγοντας ξανά και ξανά ότι ήταν πάρα πολύ χαρούμενος, διότι επί της ουσίας οι δύο προτάσεις ήταν ακριβώς ίδιες; Ή μήπως από κεκτημένη ταχύτητα δεν είχε μετρήσει καλά τα “κουκιά”;

 

Από τις παραιτήσεις στις διαγραφές

Μετά το πέρας του Δημοτικού Συμβουλίου, κοντά μεσάνυχτα πια, ο Δήμαρχος μάζεψε επί τόπου όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του και αποφάσισαν ομόφωνα την διαγραφή από το Προάστιο Πρότυπο του Άρη Νάκα. Η απόφαση διαγραφής πρωτοκολλήθηκε άμεσα. Οι λόγοι που αναφέρονται είναι η αδικαιολόγητη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση απουσία του από την σημαντικότερη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2023.

 

Η ώρα του λογαριασμού

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το Προάστιο Πρότυπο έχασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο συνδυασμός πια έχει έντεκα συμβούλους, ενώ οι δύο σύμβουλοι που πλέον δεν ανήκουν στην δύναμή του, ο Μπάμπης Μπονάτσος που ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Άρης Νάκας που διεγράφη, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθούν εφ’ εξής κι έτσι, τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποκτήσουν σασπένς.

 

Ω! έλατο, ω! Έλατο

Και για να κλείσουμε σε κλίμα γιορτινό: την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, από την σελίδα του συνδυασμού Προάστιο Πρότυπο στο facebook πληροφορηθήκαμε ότι στο Κεντρικό Δημαρχείο στολίστηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η ανάρτηση συνοδεύεται και από την σχετική φωτογραφία, στην οποία Δήμαρχος και εργαζόμενοι ποζάρουν χαμογελαστοί στην πιλοτή του κτηρίου δίπλα στο στολισμένο έλατο και μας στέλνουν τις ευχές τους. Πλην όμως προφανώς ουδείς μπήκε στον κόπο να μετρήσει το ύψος της πιλοτής και το δέντρο που αγοράστηκε πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό μέτρο ψηλότερο, όπως μπορείτε κι εσείς να διαπιστώσετε από την φωτογραφία. Και στέκει το καημένο εκεί στριμωγμένο, με τα κλαδιά του διπλωμένα και τσαλακωμένα στην οροφή. Μα καλά, κανείς δεν βρέθηκε να κλαδέψει την κορυφή για να χωρέσει; Εκτός βέβαια και αν περίμεναν την Υπηρεσία Πρασίνου να δώσει την έγκρισή της για το κλάδεμα.

Καλά Χριστούγεννα και από εμάς!

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις