Δεν βλέπω- Δεν ακούω- Δεν μιλάω

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

«Σιγή ιχθύος» από την παρούσα Δημοτική Αρχή

Αυτή είναι η φράση που χαρακτηρίζει την παρούσα Δημοτική Αρχή που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της το 2019, κλείνει τα μάτια, κωφεύει και τηρεί συστηματικά «σιγή ιχθύος», σε σοβαρά ζητήματα που όχι μόνο απασχολούν τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού,  αλλά το ακόμα χειρότερο, τον βάζουν σε κίνδυνο. Με αποτέλεσμα  οι συνέπειες «των πράξεων» απραξίας της να είναι τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμες. Έχουμε κατά καιρούς μιλήσει και καταγγείλει για τις παραλήψεις και τις αστοχίες της Δημοτικής Αρχής. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Όμως η Δημοτική Αρχή κρατούσε σιωπηλά μια αδιάλλακτη στάση. Και φτάσαμε σήμερα να γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής που αφορά στην φυσιογνωμία του Δήμου μας και κυρίως στις περιοχές του Ψυχικού και της Φιλοθέης.

Το ζηλευτό από όλους αστικό περιβάλλον που ως το 2019 όλες οι Διοικήσεις προασπίστηκαν με νύχια και με δόντια, καταστρέφεται μέρα με τη μέρα. Εκεί που η ματιά μας ήταν συνηθισμένη να  αντικρίζει αλσύλλια, δρόμους στολισμένους με δέντρα και  μονοκατοικίες θαυμαστής αρχιτεκτονικής, τώρα πληγώνεται από τη θέα ογκωδέστατων οικοδομημάτων που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σα μανιτάρια.

Γιατί όλα αυτά; Ποιος το αποφάσισε και κυρίως ποιος το επέτρεψε;

Η Δημοτική Αρχή ρίχνει το φταίξιμο στην εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2020, που επιτρέπει την αύξηση του συντελεστή Δόμησης, και νίπτει τα χείρας της. Γιατί η απόφαση ανήκει σε ανωτέρα δύναμη.

Και δε σκέφτηκε ούτε μια στιγμή πόσες φορές οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές ήρθαν σε ανοιχτή ρήξη με τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προασπίσουν τα κεκτημένα του Δήμου. Πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε ως ατράνταχτο επιχείρημα τους τα Προεδρικά Διατάγματα και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που προϋπήρχαν και όριζαν με σαφήνεια τους όρους δόμησης.

Όλοι οι Διοικούντες οφείλουν να γνωρίζουν τους προς έκδοση νέους νόμους, για να προλαβαίνουν πιθανές συνέπειες εις βάρος της περιοχής που διοικούν. Αλλά ακόμα κι αν δεν προλάβουν να αντιδράσουν εγκαίρως, έχουν το δικαίωμα, αρκεί να θέλουν, να αντιδράσουν μόλις ο νόμος ψηφιστεί και άρα γίνει γνωστός σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Δημοτική Αρχή Φιλοθέης-Ψυχικού δεν αντέδρασε.

Και επέτρεψε να εκδοθούν εκατό και πλέον οικοδομικές άδειες από κατασκευαστικές εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν το Νέο Οικοδομικό Νόμο για να ορθώσουν τερατόμορφα μεγαθήρια. Κάποιες ήδη ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο.

Όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλές επώνυμες καταγγελίες από κατοίκους που αντέδρασαν εγκαίρως, σχεδόν επί εμφανίσει του φαινομένου, σε αντίθεση με τη Δημοτική Αρχή που σφύριζε αδιάφορα. Έτσι πέρασαν δύο χρόνια. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και όλων μας παρέμεναν «φωνή βοώσα εν τη ερήμω». Κι όταν η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω ή μάλλον στο αναπόφευκτο, αποφάσισε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποφάσισε να αναλάβει δράση!

Με καθυστέρηση δύο ετών…

Φοβερά αντανακλαστικά!

Και από δικαιολογίες χορτάσαμε!… Γιατί όπως ισχυρίζονται οι διοικούντες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, απευθύνθηκαν  στην Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής, για να τους στείλει στοιχεία.

Κι έτσι, λίγες μέρες πριν η Δημοτική Αρχή έφερε εισήγηση με την οποία ζητάει από την Πολεοδομία του Δήμου να αντιδράσει μη εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Νόμου.

Με λίγα λόγια, τους ζητάει να παρανομήσουν, με μοναδικό όπλο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι ας αναφέρει  ρητά ο νόμος ότι οι διατάξεις του υπερισχύουν έναντι όποιων πράξεων της Διοίκησης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιστοιχούν στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι αφενός οποιαδήποτε εναντίωση αποτελεί καταστρατήγηση του νόμου και αφετέρου ότι εκτός από τη διάπραξη παρανομίας το αποτέλεσμα θα είναι μια τρύπα στο νερό.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική, αν αναλογιστούμε ότι η Δημοτική Αρχή αντί να σπαταλάει το χρόνο περιμένοντας θα μπορούσε να αναλάβει δράση και να προμηθευτεί οποιοδήποτε στοιχείο της ήταν απαραίτητο, αν φυσικά  εκμεταλλευόταν το σπουδαιότερο όπλο της σύγχρονης τεχνολογίας που είναι το διαδίκτυο.

Όλοι γνωρίζουμε τη δύναμή του αλλά και τη δυνατότητα που προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο να προμηθεύεται νομίμως τις πληροφορίες και τα έγγραφα που χρειάζεται. Θα μπορούσε λοιπόν να αναθέσει στους υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου να μπουν στην ιστοσελίδα της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής και να βρουν τα απαραίτητα έγγραφα και στη συνέχεια να εμποδίσουν την οικοδόμηση όλων αυτών των οικιστικών εκτρωμάτων. Τόσο απλά και τόσο εύκολα!

Εύκολα;

Ναι, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα, αρκεί να υπάρχει θέληση, αρκεί να υπάρχει αγάπη για τον τόπο μας και τους κατοίκους του.

Όμως η παρούσα Δημοτική Αρχή, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, δε διαθέτει τίποτα από αυτές τις δύο βασικές προϋποθέσεις. Και τα κάνει όλα δύσκολα. Γιατί έτσι τη βολεύει! Γιατί έτσι πιστεύει πως η άγνοια και η ανικανότητά της μπορεί να μη γίνει αντιληπτή! Μπορεί όμως να κρύψει στο σκοτάδι τα τερατώδη οικοδομήματα που ορθώθηκαν σαν καρφιά στα προάστιά μας; Μπορεί να κρύψει την καταστροφή που επέτρεψε να γίνει; Μπορεί να παραπλανήσει δημαγωγώντας έστω και έναν κάτοικο;

Φυσικά όχι. Γιατί οι κάτοικοι αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον προφυλάξουν.

Αυτή είναι η διαφορά κύριοι της Δημοτικής Αρχής.

Όλοι εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας, θέλουμε να τον προφυλάξουμε. Και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος! Όπως κάναμε πάντα!

Κι αν εσείς νομίζετε πως πετώντας το μπαλάκι στους υπαλλήλους γίνεστε αυτόματα άμοιροι ευθυνών, κάνετε μέγα λάθος.

Η λύση είναι μία. Αγαπήστε τον τόπο σας και αγωνιστείτε γι’ αυτόν όσο υπάρχει καιρός και συνειδητοποιείστε, επιτέλους, ότι χρέος κάθε υπεύθυνης και ικανής Διοίκησης είναι να βλέπει, να ακούει και να μιλάει. Να προβλέπει και να προλαβαίνει το κακό. Κι όχι να χρησιμοποιεί προσχήματα για να κατευνάζει τις αντιδράσεις!

Λίγος  καιρός μένει ως τις επόμενες εκλογές, προσπαθήστε να τον εκμεταλλευτείτε. Κι αν δεν μπορείτε να διορθώσετε την ως τώρα καταστροφή, φροντίστε τουλάχιστον να μην επεκταθεί, για να μην μείνει στην ιστορία ότι η τελευταία Δημοτική Αρχή που υπερασπίστηκε τα κεκτημένα του Δήμου ήταν η Διοίκηση Ξυριδάκη και η «Συμμαχία Πολιτών». Θα ήταν κρίμα και για σας και για τον τόπο μας και κυρίως για τους συμπολίτες μας!

Εύχομαι σε όλους σας, Καλά Χριστούγεννα και ένα καλύτερο 2023!

Παντελής Ξυριδάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Συμμαχία Πολιτών, π. Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού

Τηλέφωνο: 2114170095, Email: symmaxiapoliton2019@gmail.com

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις