Ἔρως Ἀθηνῶν

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Αθηνών άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00,  στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Αθηνών άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη, με τον τίτλο «Ἔρως Ἀθηνῶν».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευκαιρία συμπληρώσεως οκτακοσίων ετών (1222-2022) από την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών και περιλαμβάνει εισήγηση του αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, κείμενα και ποιήματα του αγίου που θα αποδοθούν από το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Ο π. Μιχαήλ Σταθάκης, αρχαιολόγος-θεολόγος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού θα παρουσιάσει στην εισήγησή του «Μιχαήλ Χωνιάτης, ο φιλαθήναιος πρόμαχος του Ελληνισμού» τον τρόπο με τον οποίο ο Μιχαήλ Χωνιάτης οργάνωσε μια μακροπρόθεσμης εμβέλειας άμυνα κατά των Λατίνων κατακτητών, χρησιμοποιώντας τα μοναδικά μέσα που διέθετε, δηλαδή την αποδοχή της νέας ιστορικής πραγματικότητας (Δ΄ Σταυροφορία) και τον χρωστήρα των ζωγράφων, οι οποίοι ιστόρησαν σε ανύποπτο χρόνο τους ταπεινούς ναΐσκους που σαν φρυκτωρίες ο ίδιος ο επίσκοπος εγκατέσπειρε στην Αττική γη και τα περίχωρά της. Ήθελε μόνο να προστατεύσει τους Αθηναίους από τον εκλατινισμό ή κάτι βαθύτερο είχε συλλάβει η διάνοιά του;…

Το  Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ θα αποδώσει σε πρώτη εκτέλεση τρία από τα ποιήματα του Μιχαήλ Χωνιάτη, μελοποιημένα από την συνθέτρια Θεοδώρα Μαγγίνα. Θα ακουστούν:

  1. Ἔρως Ἀθηνῶν,
  2. Μονόκερος.
  3. Ἀνεπίγραφοι στίχοι πρός τήν Θεοτόκο,

Ερμηνεύουν:

Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι

Κωστής Θέος, τσέλο

Θεοδώρα Μαγγίνα, πιάνο

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, φωνή

Δημήτρης Καραδήμας, απαγγελία

Παναγιώτης Παναγιώτου, απαγγελία στα αραβικά

(Μετάφραση στα αραβικά: Roni Bou Saba)

Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις