Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Φωνή λαού

 Τα έργα για το πέρασμα του δικτύου των οπτικών ινών από την Cosmote προκάλεσαν την έντονη δυσφορία δημοτών και κατοίκων. Για τις Κοινότητες Ψυχικού και Φιλοθέης υπήρξε μέριμνα ούτως ώστε τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το άνοιγμα των Σχολείων, για να αποφευχθεί η συμφόρηση που θα προκαλούσαν στους δρόμους τα πούλμαν και σχολικά λεωφορεία, που κάθε μέρα μεταφέρουν χιλιάδες μαθητές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της περιοχής. Έτσι, οι ούτως ή άλλως πιο αραιοκατοικημένες αυτές περιοχές υπέστησαν την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση, που για κάποιους πέρασε και απαρατήρητη, δεδομένου ότι συνέπεσε με τις θερινές τους διακοπές. Για το Νέο Ψυχικό όμως, τα έργα προγραμματίσθηκαν να ξεκινήσουν αμέσως μετά, μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο, κάτι που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Πέρα από την συνήθη αναστάτωση που προκαλείται από κάθε έργο στους δρόμους, η μπάλα χάθηκε καθώς οι εργολάβοι προχωρούσαν σε κλεισίματα δρόμων, χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση για απομάκρυνση οχημάτων και χωρίς επαρκή σήμανση, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μπαίνουν σε δρόμους και να βρίσκουν ξαφνικά μπροστά τους τα μηχανήματα των εκσκαφών. Σαν να μην έφτανε η ελλιπής έως ανύπαρκτη επικοινωνία, δεν ελήφθη υπ΄όψιν η ιδιαιτερότητα των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με τους κυβόλιθους, που αντί να αφαιρεθούν απλά κόβονταν, καταστρέφονταν και καλύπτονταν μετά με ένα υλικό που έμοιαζε με τσιμέντο. Δεκάδες κάτοικοι απευθύνθηκαν στα Τοπικά Νέα, λέγοντάς μας ότι είχαν διαμαρτυρηθεί τηλεφωνικά στο Δημαρχείο, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση.  Αφού ξεσηκώθηκε το σύμπαν και το θέμα πήρε διαστάσεις ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με οργισμένες αναρτήσεις συνοδευόμενες από τις σχετικές φωτογραφίες, αναγκάστηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαχρόνης να παρέμβει προσωπικά για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αντικατασταθούν οι κυβόλιθοι. Με παρέμβαση δε και του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, τα σκαψίματα δεν θα ξαναρχίσουν, εάν δεν αποκατασταθούν πρώτα πλήρως όλες οι ζημιές που έχουν προκληθεί, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται να προχωράει ικανοποιητικά.

 

Θα με δεις και θα πάθεις ατύχημα

Και σα να μην έφτανε το κυκλοφοριακό μπάχαλο, οι δρόμοι έμειναν -και πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν- σκαμμένοι και τρύπιοι, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα να συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο, με πρωταγωνιστές πεζούς και δικυκλιστές. Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, κάτι ακούσαμε για σπασμένα λάστιχα και στραβωμένες ζάντες. Έχουμε ακόμα χρόνο μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή να έχει πλέον αντιληφθεί ότι οφείλει να έχει τους εργολάβους υπό στενή επίβλεψη, αν δεν θέλει να βρει τους κατοίκους απέναντί της.

 

Η αντιπολίτευση άργησε δυο μέρες

 Φαίνεται ότι ο ντόρος που προκλήθηκε από τα έργα ήταν τόσο μεγάλος, που ξύπνησε και τους Ενεργούς Πολίτες, την δημοτική παράταξη που επί χρόνια εκπροσωπούσε η Νάντια Σουμπασάκη – Παπαδημούλη και που, από το 2019 έχει λάμψει δια της απουσίας της. Πετάχτηκαν από τον ύπνο τους λοιπόν κι έβγαλαν ανακοίνωση, με την οποία περιγράφουν την κατάσταση μετά τα έργα, αναρωτιούνται τι κάνει η Δημοτική Αρχή και καταλήγουν: «Θεωρεί ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου πως αυτό που βιώνουμε στην πόλη μας από τα έργα, ανταποκρίνεται σε προάστιο πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας;».

Αγαπητοί μας Ενεργοί Πολίτες, καλά τα λέτε, αλλά φαίνεται ότι αργήσατε λίγο να ξυπνήσετε. Γιατί μόλις δύο ημέρες πριν, είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρών ήταν και ο Σύμβουλος Δημήτρης Μαρούδας, ο οποίος προέρχεται από την μήτρα των Ενεργών Πολιτών και που δεν τον είδαμε ιδιαιτέρως προβληματισμένο ή δυσαρεστημένο. Καθώς το χάλι με τα έργα των οπτικών ινών καλά κρατεί εδώ και εβδομάδες γιατί δεν ετοιμάσατε την επιστολή σας εγκαίρως, ώστε να διαβαστεί από τον κύριο Μαρούδα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρετε και τις απαντήσεις από τους αρμοδίους; Εκτός και εάν μυριστήκατε δυσαρέσκεια και είπατε να επωφεληθείτε αντιπολιτευτικά με μια ανακοίνωση στα διάφορα διαδικτυακά φόρα και μέσα, μόνο και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων. Την φωνή σας όμως, στα αρμόδια όργανα θέλουμε και πρέπει να την ακούμε, όχι στο facebook. Συνεχίστε τον ύπνο σας λοιπόν και συγγνώμη για την ενόχληση.

 

Η Νο 1 απειλή για το Προάστιό μας

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου συζητήθηκε, πρώτο-πρώτο στην Ημερησία Διάταξη, ένα από τα σοβαρότερα θέματα των τελευταίων ετών. Αντιγράφουμε: «Λήψη απόφασης περί μη εφαρμογής της προσαύξησης του ύψους του συντελεστή δόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ στα ακίνητα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού». Πρόκειται για τις αλλαγές στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που προβλέπει ο Νόμος 4759/2020 και που φέρνουν τα πάνω κάτω στους όρους δόμησης των ακινήτων, δίνοντας την δυνατότητα ανέγερσης επιπλέον ορόφων και πολύ περισσότερων τετραγωνικών. Οι αλλαγές αυτές επί της ουσίας καταργούν τα Βασιλικά και Προεδρικά διατάγματα 100 χρόνων που ισχύουν για την Φιλοθέη και το Ψυχικό και ανατρέπουν το Γενικό Ρυμοτομικό Σχέδιο του Νέου Ψυχικού, του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη, απειλώντας πλέον ευθέως την μοναδική φυσιογνωμία των προαστίων μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη να εκδώσει εγκύκλιο προς την ΥΔΟΜ, με την οποία θα δίνει εντολή να μην εκδίδονται άδειες ανέγερσης οικοδομών βάσει του Ν. 4759/2020, ο οποίος όπως γράψαμε παραπάνω θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και μηχανικός Νίκος Ζερβός, στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί σε πέντε μόλις λεπτά κατάφερε να μας εξηγήσει συνοπτικά ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, δείχνοντας για ακόμα μία φορά την σοβαρότητα, την εργατικότητα αλλά και το βάθος των γνώσεών του.

 

Αψιμαχίες και διαξιφισμοί

Στο Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν η συζήτηση επικεντρώθηκε αφ’ ενός στο πόσο σημαντική αποδεικνύεται η δημιουργία της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου μας και αφ’ ετέρου, στις ενέργειες της  Δημοτικής Αρχής για τις ήδη εκδοθείσες ή υπό έκδοση άδειες οικοδομής, από την ψήφιση του Νόμου τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά.

Για το πρώτο σκέλος, οι αντιδράσεις φούντωσαν, διότι ναι μεν σήμερα όλοι αναγνωρίζουν την σημασία της ΥΔΟΜ, πλην όμως η μείζων αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει την δημιουργία της. Κι αυτό ήταν κάτι που φυσικά δεν παρέλειψε να τους θυμίσει -δυο και τρεις φορές- ο Δημήτρης Γαλάνης, με την αντιπολίτευση να απαντά ότι η καταψήφιση δεν αφορούσε την ύπαρξη της ΥΔΟΜ, αλλά το ότι η Υπηρεσία στελεχώθηκε μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας. Μα πώς αλλιώς θα επανδρωνόταν; Από τους υπαλλήλους που δεν επαρκούν ή από αυτούς που δεν έχει δικαίωμα ο Δήμος να προσλάβει; Διότι στην θεωρία, καλός ήταν ο Νόμος περί υποχρέωσης σύστασης τοπικής πολεοδομίας, όμως εφ’ όσον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν να γίνουν προσλήψεις ίσως και από τις προ Καλλικράτη εποχές, ποια θα μπορούσε να ήταν η εναλλακτική λύση; Ωραίες οι αντιρρήσεις, αλλά όταν δεν συνοδεύονται από ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, γίνονται απλά αντιπολιτευτικές κορώνες.

Το δεύτερο σκέλος, για τις ήδη εκδοθείσες ή υπό έκδοση άδειες, απαντήθηκε πολλάκις -αρχικά από τον Νομικό κύριο Παπαδημητρίου, έπειτα από τον Αντιδήμαρχο Νίκο Ζερβό, στην συνέχεια από τον Δήμαρχο και τέλος από τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Φωτιάδη- που είπαν ότι ήδη έχουν προσβληθεί όλες όσες διαπιστώθηκε ότι έκαναν χρήση των νέων διατάξεων, στο μέτρο που αυτό ήταν δυνατόν, δεδομένου ότι κάποιες είχαν εκδοθεί από την Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής, που ούτε ήταν πρόθυμη να δώσει στοιχεία ούτε βέβαια και ενδιαφερόταν να διαφυλάξει κατ’ εξαίρεση την φυσιογνωμία του Προαστίου μας. Επιπλέον, ο Δημήτρης Φωτιάδης ενημέρωσε το σώμα για όλες τις κινήσεις που είχαν γίνει από τον ίδιο αλλά και από κοινού με τον Δήμαρχο, άμεσα από τις αρχές του 2021, συμπεριλαμβανόμενης και της ενημέρωσης του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

 

Μπράβο στην Αντιπολίτευση

Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη, που πήγε ένα βήμα παρακάτω, επισημαίνοντας την επιβάρυνση που επιφέρει σε όλα τα κοινωφελή δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης κτλ) η αύξηση του αριθμού των κατοίκων, συνεπεία της αύξησης του συντελεστή δόμησης. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αλόγιστη δόμηση σε κάποια νησιά, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των δικτύων αποχέτευσης στην Ψαρού της Μυκόνου, αλλά και τις πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης στην Πάρο.

Ο Παντελής Ξυριδάκης επεσήμανε επίσης ότι ο εν λόγω Νόμος ψηφίστηκε από όλους ανεξαιρέτως του Υπουργούς της Κυβέρνησης και εύλογα αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να το ψήφισαν οι πέντε ή έξι από αυτούς που κατοικούν και οι ίδιοι στο Προάστιό μας. Έκλεισε δε την παρέμβασή του, δηλώνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερψηφιστεί από όλους ανεξαιρέτως η πρόταση και να κινηθεί μάλιστα σύσσωμο το Συμβούλιο και πέρα από την σύνταξη αυτής της οδηγίας.

Η Αντιπολίτευση ήρθε στο Συμβούλιο καλά διαβασμένη και προετοιμασμένη και δια της Κατερίνας Αλεξοπούλου πρότεινε να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις: συναντήσεις με Υπουργούς, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό (όπως είχε γίνει και το 2014), ενημέρωση βουλευτών κά., με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη να τα σημειώνει, καθώς κατά πώς φάνηκε τα θεώρησε σημαντικά.

 

Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Μην φανταστείτε βέβαια ότι δεν είχαμε και τις σχετικές εντάσεις. Λίγο ο ένας, λίγο ο άλλος, λίγο το ότι κάποιοι συμμετείχαν διαδικτυακά και δεν άκουγαν καλά, η κατάσταση ξέφυγε αρκετές φορές με την αντιπολίτευση να επαναλαμβάνει ερωτήσεις και τον Δήμαρχο να μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Χρειάστηκε η επέμβαση των ψυχραιμοτέρων και συγκεκριμένα της Κατερίνας Πετρίτση, που θύμισε σε όλους τον κοινό σκοπό. Η συζήτηση διήρκεσε τρεις και πλέον ώρες, κατά τις οποίες ακούστηκαν όλοι οι σχετικοί νομικοί και πολεοδομικοί όροι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση ανταγωνίστηκαν για το ποιος αγαπάει περισσότερο τον εξειδικευμένο Νομικό Σύμβουλο κύριο Παπαδημητρίου, θυμήθηκαν το ποιος έφερε ή δεν έφερε αντιρρήσεις εδώ και δέκα χρόνια για τον παλιότερο σχετικό Νόμο και αναφέρθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι και στα κατορθώματα του Κώστα Λαλιώτη, για να καταλήξουν στην ομόφωνη υπερψήφιση του θέματος. Φανταστείτε και να διαφωνούσαν δηλαδή.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κάτοικος του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού μπορεί να νιώθει ήσυχος. Γιατί όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοτών παραμερίζουν τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, ξεχνούν ό,τι και αν τους χωρίζει οι ενώνονται σε μια γροθιά, για να προστατέψουν τόσο την φυσιογνωμία του Ψυχικού και της Φιλοθέης, όσο και την ποιότητα ζωής στο Νέο Ψυχικό.

 

Κι όμως, υπάρχουν αναντικατάστατοι

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο, το όνομα του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη αναφέρθηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές, από οκτώ διαφορετικούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο Νομικός Σύμβουλος κύριος Παπαδημητρίου που εξήρε τους αγώνες του, πρώην πολιτικοί του αντίπαλοι, αντιδήμαρχοι, πρώην Δήμαρχοι, που θα μιλούν γι’ αυτόν νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων… Και είναι πραγματικά συγκινητικό το ότι ένας Αυτοδιοικητικός μνημονεύεται ακόμα, 20 χρόνια μετά την απόσυρσή του από την Αυτοδιοίκηση και 28 μήνες από τον θάνατό του. Και βέβαια το έργο του οραματιστή Βεζυργιάννη έχει μείνει ανεξίτηλο και αξεπέραστο στην μνήμη και την συνείδηση όλων, ακόμα και των παλιών του αντιπάλων, αλλά και των άσπονδων φίλων του. Φαίνεται όμως ότι ο τρόμος τους μήπως τελικά επέστρεφε στην ενεργό δράση, τους εμπόδιζε να τον αναγνωρίσουν και να τον τιμήσουν όσο ήταν ακόμα εν ζωή. Και προσπαθούν να πάρουν λίγη από την αξία και την λάμψη του, όχι ακολουθώντας το παράδειγμά του ή εξελίσσοντας το όραμά του, αλλά χρησιμοποιώντας το όνομά του.

 

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως

 Πίσω στα βασικά λοιπόν… Ίσως πρέπει να θυμίσουμε στους διαφόρους αυτοδιοικητικούς παραγοντίσκους του Δήμου μας ότι οι διαγραφές και τα μπλοκαρίσματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες επικοινωνίας δεν συνιστούν επίσημη διαγραφή από δημοτικές παρατάξεις και πολιτικά κόμματα. Σταματήστε λοιπόν κάποιοι να αερολογείτε στους δρόμους, τους διαδρόμους, τα καφενεία και τα κομμωτήρια και κάντε μια επανάληψη στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων -πενήντα σελίδες είναι όλες κι όλες! Μέρες που είναι, οι διαγραφές είναι στα SOS.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις