ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Και οι ήρωες του τόπου μας

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με πλήθος κόσμου τιμήθηκε και φέτος στον Δήμο μας η επέτειος του ηρωικού Όχι. Αυτήν την χρονιά η παρέλαση φιλοξενήθηκε στο Νέο Ψυχικό.

 

Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την Επίσημη Δοξολογία και την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας στους Ιερούς Ναούς Αγίας Σοφίας, Αγίας Φιλοθέης και Αγίου Δημητρίου. Ο πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνήθηκε από τις μαθήτριες Ζωή Θειακού μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού και Μαριτίνα Γιαννικοπούλου , μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Λυκείου Φιλοθέης.  Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε ως είθισται στα Ηρώα και των τριών Κοινοτήτων.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος 25 Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία με 600 μαθητές. Τα παιδιά μας παρακολούθησαν ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, ο π. Δήμαρχος Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκειος Κουλιανόπουλος.

Η Φιλαρμονική παιάνιζε ηρωικούς σκοπούς και εμβατήρια τονώνοντας το πατριωτικό φρόνημα.

Οι ήρωες του τόπου μας

Η επίσημη ιστορία δεν θα μπορούσε να γραφτεί χωρίς τις “μικροιστορίες” κάθε τόπου μας λέει η Χριστίνα Φίλιππα, δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει γράψει τα «Οδωνύμια Φιλοθέης» απ’ όπου αντλούμε πληροφορίες για τον Κωσταντίνο Σιαδήμα.

Ποιος ήταν ο Σιαδήμας

Ο Κωνσταντίνος Σιαδήμας του Διονυσίου γεννήθηκε το 1907 στη Λαμία. Υπήρξε υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας και κάτοικος Φιλοθέης.

Κατά την επιστράτευση το 1940 κατετάγη ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο 34ο Σ.Π. για να πέσει «υπέρ βωμών και εστιών» στις 18/3/41 στο ύψωμα 1143, βορειοδυτικά της Πεστάνης. Ο Σιαδήμας απ την πρώτη μέρα που επιστρατεύτηκε έως και την μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, έγραφε καθημερινά όσα έβλεπε και ζούσε. Άφησε ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ, ένα πολύτιμο κειμήλιο, ένα ιστορικό ντοκουμέντο.

17.3.1941, ο Σιαδήμας θα γράψει: «…. Οι κανονιοβολισμοί και ολμοβολισμοί εξακολουθούν αδιακόπως. Από ημερών ήρχισα το ψείρισμά μου με αρκετήν εσοδείαν. Δεν θα περάσης βουνό ή φαράγγι χωρίς να δης δύο ξυλάκια σε σχήμα σταυρού ή παρακάτω αφρατοσκαμμένο χώμα. Παράμερα ένα κουρελάκι από τα ρούχα του θαμένου μαρτυρεί αν είναι Έλληνας ή Ιταλός…

Η ζωή και τα νειάτα είναι πολύτιμα αγαθά και δεν ξέρω αν αξίζει να τα σπαταλά κανείς για ανθρώπινες ανοησίες όπως είναι ο πόλεμος».

Είναι η τελευταία του «αναφορά». Στις 18.3.1941 θα περάσει στην «αντίπερα όχθη του Αχέροντα» και από κει στην Ιστορία”.

Θεοδόσιος Δόλασικ

Η κυρία Ελένη Ράπτη από το Ψυχικό μας ενημερώνει για τον Θεοδόσιο Δόλασικ του οποίου έχει πάρει το όνομα δρόμος του Ψυχικού.

Ο Θεοδόσιος Δόλασικ, κάτοικος Ψυχικού και απόφοιτος του Κολλεγίου, της τάξης του 1941, ήταν από τους μεγαλύτερους σαμποτέρ και μάλιστα μέλος της αγγλικής ομάδας σαμποτέρ.

Συνελήφθη ενώ εκτελούσε μυστική αποστολή και εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο 1944. Ο πατέρας του και ο ιερέας ήταν τα μόνα πρόσωπα που παρέστησαν στον νυκτερινό παράνομο ενταφιασμό του (η Ιστορία του Ψυχικού της Νέλλης Λάβδα). Το Κολλέγιο Ψυχικού έχει θεσπίσει το έπαθλο Δόλασικ που απονέμεται στον μαθητή της Β’ τάξης του Λυκείου, ο οποίος, κατά τη φοίτησή του στην Α’ και τη Β’ Λυκείου, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο γενικό βαθμό (αθροιστικά) των δύο ετών μεταξύ των συμμαθητών του.

Στέφανος Καραμπουρνιώτης 

 

Ο Νίκος Καραμπουρνιώτης Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου «Οι Ρίζες» μας πληροφορεί για τον θείο του, Στέφανο Καραμπουρνιώτη που έπεσε στην Μάχη της Κρήτης.

Γεννήθηκε στα Βουρλά ανάμεσα σε 9 αδέρφια από τα οποία έζησαν τα 5. Τα αλλά 4 τα έσφαξαν οι Τούρκοι στο Ντερέ των Βουρλών. Η οικογένεια ήρθε ως πρόσφυγας στο Χαλάνδρι και εκεί ο Στεφανής με απόφαση της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων όπως και άλλοι πρόσφυγες, πήγαν και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό. Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό μέτωπο και όταν ήρθαν οι Ναζί στην Κρήτη έφυγε με άλλους τέσσερις χωρίς εντολή από το Αρχηγείο του Στρατού και πήγε να πολεμήσει. Πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης και σκοτώθηκε από αεροπορικά αντίποινα των Γερμανών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις