Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Βρέχει παραιτήσεις

Κι αν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στον ουρανό της Φιλοθέης και του Ψυχικού ο ήλιος ήταν λαμπερός και ο άνεμος ούριος, στο Προάστιο Πρότυπο ο καιρός κάθε άλλο παρά αίθριος ήταν. Τα μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν απειλητικά κι ο πρώτος κεραυνός έπεσε το Σάββατο το βράδυ δια χειρός της Προέδρου της Κοινότητας Ψυχικού Φαίνης Χατζηαθανασιάδου, που ανήγγειλε την παραίτησή της από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής. Άστραψε και βρόντηξε, κατηγορώντας τον Δήμαρχο για διάψευση υποσχέσεων και έργο μηδαμινό, με ένα γενικόλογο κείμενο σε τόνο καταγγελτικό και οργισμένο. Δεν το λες κι αιφνιδιασμό, καθώς κάποια μπουμπουνητά όλο και πλήθαιναν κι όλο και πλησίαζαν, αλλά όσο νά’ ναι δεν περιμέναμε την καταιγίδα να ξεσπάσει τόσο γρήγορα. Κι ό,τι τινάξαμε τα νερά από πάνω μας κι είπαμε να ξεμυτίσουμε, νά σου κι ο δεύτερος κεραυνός, από την Πρόεδρο της Κοινότητας Φιλοθέης Πέννη Ζαφειροπούλου, που ανακοίνωσε κι αυτή την αποχώρησή της από την παράταξη, με πολύ συγκεκριμένη όμως αιτιολογία που αφορούσε την στάση του Δημάρχου απέναντι στις Κοινότητες και τους επικεφαλής τους. Βαρομετρικό χαμηλό λοιπόν για το Προάστιο Πρότυπο. Όσο για την πρόγνωση του καιρού των επομένων μηνών, εμείς μετεωρολόγοι δεν είμαστε, αλλά να ξέρετε ότι πλέον καλού-κακού κυκλοφορούμε με την ομπρέλα υπό μάλης. Γιατί κάτι μας λέει ότι ο καιρός πλέον θα είναι άστατος, τα φαινόμενα έντονα και μάλιστα αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες παρατάξεις!

Το ιστορικό, το χρονικό και το παρασκήνιο

 Αφορμή της παραίτησης – ανεξαρτητοποίησης αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, επ’ ευκαιρία της οποίας οργανώθηκαν δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, η πρώτη από την Δημοτική Αρχή και τον Δημήτρη Γαλάνη και η δεύτερη από την Κοινότητα Ψυχικού και την Πρόεδρο Φαίνη Χατζηαθανασιάδου. Και μέχρι εδώ, τα πράγματα δεν είχαν ξεφύγει εντελώς, καθώς κάθε εκδήλωση είχε διακριτή θεματολογία. Μήλον της Έριδος όμως αποτέλεσε η απόφαση να πραγματοποιηθεί και στις δύο εκδηλώσεις το πολιτικό μνημόσυνο της αείμνηστης Λώρας Βερροιοπούλου, που το όνομά της έχει ταυτιστεί με την έννοια της φιλοζωίας στο Προάστιό μας και που πέρσι τέτοιον καιρό εγκατέλειψε τον μάταιο (και ματαιόδοξο) τούτο κόσμο. Τότε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει το μνημόσυνο, ενώ και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ψυχικού είχε λάβει σχετική απόφαση, καθώς η εκλιπούσα ήταν εκλεγμένο μέλος του.

Δηλώσεις και αποφάσεις γράφτηκαν στα πρακτικά, αναρτήθηκαν στην Διαύγεια και έμειναν εκεί έναν χρόνο να ωριμάζουν. Πλησιάζοντας φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, το θέμα ξαναβγαίνει στην επιφάνεια και αμφότεροι, Δήμαρχος και Πρόεδρος Κοινότητας αποφασίζουν να τιμήσουν την Ημέρα αλλά και την Λώρα, σε ξεχωριστές όμως εκδηλώσεις!

Έτσι, προσκαλούμαστε την 4η Οκτωβρίου στο Blue Bell από τον Δήμαρχο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα έρχεται πρόσκληση από την Πρόεδρο της Κοινότητας Ψυχικού, για σχετική εκδήλωση στις 20 Οκτωβρίου στο Γυμνάσιο Ψυχικού. Το «διαζύγιο» που συζητιέται εδώ και καιρό, είναι πια γεγονός!

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που προηγείται της εκδήλωσης της Κοινότητας, παίρνουν μέρος όπως προβλέπεται ο Δήμαρχος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Αντιδήμαρχοι και λαμβάνεται ομόφωνα η απόφαση να διαγραφεί η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, Πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού, από την Δημοτική Παράταξη Προάστιο Πρότυπο. Δύο μέρες μετά, στην εκδήλωση της Κοινότητας, ο Δήμαρχος παρίσταται μεν στην εκδήλωση, δεν του δίνεται όμως ο λόγος, ενώ στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί και υπογράφεται από την κυρία Χατζηαθανασιάδου, το όνομα του Δημήτρη Γαλάνη αναφέρεται κάτω και από τους παριστάμενους.

Την επόμενη κιόλας ημέρα στο facebook φιγουράρει η παραίτηση της Φαίνης, με τον Δήμαρχο υποστηρίζει ότι αυτή έγινε για λόγους εντυπώσεων, καθώς είχε ήδη από την προηγούμενη μέρα διαγραφεί. Το τυπικό της υπόθεσης και το ποιος το είπε πρώτος αφορά μόνο τους ίδιους και το πάνω χέρι στην μεταξύ τους σχέση, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει βέλος στην φαρέτρα της προεκλογικής τους εκστρατείας.

 Άρωμα εκλογών

 Γιατί όπως λένε οι φήμες, η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου θα διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο! Και τα Τοπικά Νέα με την εμπειρία των 23 χρόνων, έχουν μάθει ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και οι φήμες τελικά επιβεβαιώνονται, ακόμα κι αν πολλές φορές αργούν. Βέβαια η Φαίνη έχει δρόμο μπροστά της, γιατί για να δημιουργήσει συνδυασμό, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50 υποψηφίους. Κι από την συμπάθεια στο πρόσωπό της, που σήμερα πολλοί δείχνουν, μέχρι το να την εμπιστευτούν και να συνταχθούν μαζί της, ο δρόμος είναι μακρύς και πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Προς το παρόν φαίνεται να την ακολουθεί η Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλοθέης Πέννη Ζαφειροπούλου-Σαρρή, η οποία και αποχώρησε από το Προάστιο Πρότυπο στις 24 Οκτωβρίου, δύο μόλις ημέρες αργότερα.

Να πούμε βέβαια ότι την παράταξη Προάστιο Πρότυπο μάλλον δεν την ακουμπάνε οι δύο αποχωρήσεις. Άλλωστε βρισκόμαστε σε καιρό μεταγραφών και εμφάνισης νέων προσώπων και αν δεν ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις, φαίνεται ότι θα κρατήσει τη δύναμή της. Δεδομένου δε, ότι οι δύο κυρίες δεν συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η γνώμη τους και οι όποιες αντιπολιτευτικές διαθέσεις τους δεν θα ταράξουν τα ήρεμα νερά των μέχρι τώρα δημοτικών συνεδριάσεων.

Και βέβαια, καθώς πολλά ακούγονται σχετικά με το αν είναι πρέπον κάποιος να περιμένει τρία χρόνια για να παραιτηθεί αντί να φεύγει άμεσα εφ’ όσον έχει παράπονα, να θυμίσουμε ότι στην πολιτική τέτοιες πρακτικές είναι συνήθεις και εν πολλοίς αναμενόμενες.

Δημοσκοπήσεων συνέχεια

 Και καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές έχει ήδη αρχίσει, στον Δήμο μας έγινε η δεύτερη κατά σειρά δημοσκόπηση μέσα σε δύο μήνες, από μία εκ των πολύ σοβαρών εταιρειών στο χώρο και απ’ ό,τι ακούσαμε διήρκεσε περίπου μία εβδομάδα. Για την πρόθεση ψήφου και την καταλληλότητα για τον δημαρχιακό θώκο, τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν τα εξής επτά: Δημήτρης Γαλάνης, Παντελής Ξυριδάκης, Κατερίνα Πετρίτση-Μουράντ, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, Μπάμπης Μπονάτσος, Διονύσης Τσάγκλας (Ενεργοί Πολίτες-ΣΥΡΙΖΑ) και η σταθερή αξία του ΚΚΕ Γιάννης Καβαλάρης.

Όλα τα ονόματα είναι σοβαρά και συνάδουν με τις φήμες που ακούγονται. Προφανώς και πρόκειται για μία δημοσκόπηση που καμία σχέση δεν έχει με την προηγούμενη, στην οποία συμμετείχαν μόνο τέσσερα ονόματα. Ήδη έναν μόλις μήνα μετά, φαίνεται ότι οι συνδυασμοί θα είναι τουλάχιστον πέντε. Ποιος από όλους την παρήγγειλε δεν γνωρίζουμε, ενώ ο μόνος που μετά βεβαιότητας μπορούμε να αποκλείσουμε είναι το ΚΚΕ και ο Γιάννης Καβαλάρης.

Το ‘πε, το ‘πε ο παπαγάλος

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου είθισται εθιμοτυπικά ο Δήμαρχος να καταθέτει στεφάνι στην Κοινότητα που φιλοξενεί την παρέλαση. Φέτος, μετά και τα γεγονότα των παραιτήσεων, ο Δημήτρης Γαλάνης αποφάσισε αιφνιδιαστικά να σπάσει το πρωτόκολλο και να καταθέσει στεφάνι στα λημέρια της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου. Κάποιο παπαγαλάκι όμως φαίνεται να κελάηδησε στο αυτί της, μαρτυρώντας τα σχέδια του Δημάρχου κι έτσι, είδαμε για πρώτη φορά την Φαίνη στο Νέο Ψυχικό.  Είναι το τρίτο “μυστικό” που διαρρέει από τους κλειστούς κύκλους της δημοτικής αρχής, μέσα σε μία εβδομάδα.  Κι αν το φλύαρο αυτό πτηνό μεταφέρει τα μαντάτα και προς τις δύο πλευρές, είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί, καθώς κάποια στιγμή θα το υποψιαστούν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές. Κι ενώ πολλοί είναι αυτοί που πρόθυμα θα ακούσουν και ίσως και να επωφεληθούν από ό,τι έχει να τους πει, στο τέλος της ημέρας τον σπιούνο κανείς δεν τον έχει σε εκτίμηση.

Για μια θέση στον ήλιο

 Ποιοι πραγματικά δικαιούνται μια θέση στην εξέδρα των επισήμων κατά τας Εθνικάς Επετείους; Σίγουρα ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι κομμάτων, Σώματα Ασφαλείας, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, ο Ιερός Κλήρος και οι Εκπαιδευτικοί. Μέχρι στιγμής μετράμε με συντηρητικούς υπολογισμούς γύρω στα 50 άτομα. Αν περισσέψει χώρος, προστίθενται και οι εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και άλλων τοπικών φορέων. Και για όλα αυτά υπάρχει πρωτόκολλο, μόνο που δυστυχώς αυτό δεν ορίζει πορτιέρη, που φαίνεται ότι στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού είναι πλέον απαραίτητος! Γιατί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η εξέδρα των επισήμων αποτέλεσε από μόνη της υπερθέαμα, καθώς στην πρώτη γραμμή είδαμε «συμπέθερους και κουμπαροξαδέλφες», που σπρώχνονταν για να βρεθούν 1,5 μέτρο πάνω από τους κοινούς θνητούς του οδοστρώματος. Κι έγινε του κουτρούλη ο γάμος, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί θέσεις για την Αντιπολίτευση, με τον Παντελή Χαροκόπο που βεβαίως δεν έχει ανάγκη να βρεθεί στην εξέδρα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος και η αξία του στο Νέο Ψυχικό επί 40 συναπτά έτη να μένει εκτός, με την κυρία Πετρίτση να διεκδικεί μαχητικά την θέση που της ανήκε και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νέου Ψυχικού, φανερά θυμωμένο, να ανεβαίνει τελευταία στιγμή μετά από προτροπή του Δημάρχου!

Οι εξέδρες έχουν μια την δική τους σημαντική θέση στην Ελληνική Ιστορία από τα αρχαία χρόνια και καλό είναι να διαβάσουμε, να μάθουμε, να επιβάλλουμε και να τηρήσουμε σοβαρούς κανόνες. Ειδάλλως αν δυσκολευόμαστε, ας τις καταργήσουμε. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, έχουμε ξαναδεί τέτοια ευτράπελα στον Δήμο, αυτή την φορά όμως, η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!

«ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Και μια που ξεκινήσαμε τα Σχόλια από τα όσα εκτυλίχθηκαν με αφορμή την Ημέρα των Ζώων, που φέτος σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη στον Δήμο μας, θα κλείσουμε και με κάτι σχετικό. Το απόσπασμα που ακολουθεί αντιγράφεται αυτολεξεί από την επίσημη σελίδα του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού στο facebook και συγκεκριμένα, από ανάρτηση της 5ης Οκτωβρίου εν συνεχεία της σχετικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Δήμος:

«Οι φιλόζωοι δημότες μας παρακολούθησαν την εκδήλωση την οποία χαιρέτησε ο Δήμαρχος μιλώντας για τους φορείς της πολιτείας και τη σημασία τους στην οργάνωση και προστασία των ζώων –αδέσποτων και μη- και στην οποία κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα Μαριάνθη Δημοπούλου – Ειδική Γραμματέα Προστασίας των Ζώων της Κυβέρνησης».

Και αφού συνήλθαμε από τα γέλια, μαζέψαμε τον καφέ που μας έπεσε από τα χέρια και αντισταθήκαμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε από κάτω «Ε όχι και ζώα!» ή «Δεν μιλάτε όμορφα για την Κυβέρνηση» αναρωτηθήκαμε: καλά, ούτε ένας δεν διαβάζει δεύτερη φορά αυτά που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το δε συγκεκριμένο απόσπασμα το αναπαρήγαγαν αυτούσιο διάφορα “ειδησεογραφικά” site, blogs, αλλά και έντυπα.

Και βέβαια ελπίζουμε τα… ζώα της Κυβέρνησης (εσείς το είπατε, όχι εμείς) να διαθέτουν την απαιτούμενη αίσθηση του χιούμορ για να μην το πάρουν προσωπικά ή τέλος πάντων να μην πολυπροσέχουν τι διαβάζουν, όπως άλλωστε και αυτοί που ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου μας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις