Περισσότερα παιδιά, σταθερά τροφεία, ανακαινισμένα κτήρια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Παιδικοί σταθμοί

Μετά την ανακαίνιση των αύλειων χώρων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, που από τις αρχές του χρόνου είχε ολοκληρωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Παπαχρόνη, η σκυτάλη των έργων πέρασε στα χέρια της Σοφίας Βυθούλκα, Προέδρου του ΟΚΑΠΑ που ανέλαβε να υλοποιήσει τις απαιτούμενες αλλαγές σε χώρους, αλλά και να εξασφαλίσει την συμμόρφωση με τις νέες προϋποθέσεις αδειοδότησης. Έτσι η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου βρήκε τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού τύποις και ουσία έτοιμους να λειτουργήσουν, καλύπτοντας τις επιτακτικές ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας.

Πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή είναι αυτή του Ωνασείου Σταθμού. Το Ωνάσειο -όπως το αποκαλούν εν συντομία οι κάτοικοι- από βρεφονηπιακός σταθμός έγινε βρεφικός και πλέον δέχεται βρέφη από 12 μηνών (αντί από 18 μέχρι πέρσι).

Για τις αλλαγές αυτές απαιτήθηκε εκ νέου αδειοδότηση, προσελήφθη επιπλέον προσωπικό, διαμορφώθηκαν ανάλογα οι χώροι εσωτερικά ενώ μικρές αλλαγές έγιναν και στον αύλειο χώρο. Το αποτέλεσμα; Το Ωνάσειο φέτος δέχθηκε τριάντα πέντε (35) βρέφη περισσότερα και τριάντα περίπου επιπλέον οικογένειες βρήκαν την καλύτερη λύση για την φροντίδα των μωρών τους.

Ο παιδικός σταθμός της οδού Ευρώτα έχει ήδη ανακαινισθεί εκ βάθρων.

Στην οδό Τζαβέλα, στην μονοκατοικία που στεγάζει τον παιδικό σταθμό, η πλήρης ανακαίνιση ολοκληρώθηκε με την αγορά νέου καυστήρα και την αξιοποίηση και του χώρου της ταράτσας, όπου δημιουργήθηκε επιπλέον αύλειος χώρος. Και οι δύο αυτοί σταθμοί έχουν αδειοδοτηθεί εκ νέου και μπορούν πια να εξυπηρετήσουν περισσότερες οικογένειες.

Στην Φιλοθέη, η ανακαίνιση που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, με την διαμόρφωση αύλειου χώρου και την προμήθεια και εγκατάσταση καινούργιων οργάνων.

Στο Ψυχικό, οι εργασίες περιορίζονται στις τακτικές συντηρήσεις, λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

«Στο σχολικό έτος 2022-2023 με τις παραπάνω αλλαγές καταφέραμε να δεχτούμε όλες τις αιτήσεις των εργαζόμενων γονιών, να δεχτούμε μωρά από 12 μηνών και να καλύψουμε τις ανάγκες για επιπλέον 35 βρέφη στο Ωνάσειο» μας λέει η Σοφία Βυθούλκα, Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ. Και συνεχίζει: «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι υποδειγματικές και ασφαλείς για τα πρώτα βήματα των μικρών μας. Ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο εγχείρημα μέσα σε τρία χρόνια, όχι μόνο σε επίπεδο κτηριακών υποδομών, αλλά και στο παιδαγωγικό κομμάτι. Σήμερα οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τους ιδιωτικούς».

Παρά την αύξηση όλων των λειτουργικών δαπανών, ο ΟΚΑΠΑ κατάφερε φέτος να διατηρήσει τα τροφεία σταθερά και έτσι οι οικογένειες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά. Η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα μας εξηγεί τον τρόπο: «Καθώς όλες οι οικογένειες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια κτλ., ήταν πολύ σημαντικό για εμάς το να κρατήσουμε σταθερό το ύψος των τροφείων.  Σκεφτήκαμε λοιπόν να μετακυλήσουμε το κόστος της χρηματοδότησης των τροφείων για τις ευάλωτες οικογένειες, που μέχρι πέρσι το κάλυπτε ο Δήμος, στο ΕΣΠΑ που προέβλεπε σχετικό κονδύλι. Με την λύση αυτή καταφέραμε αφ’ ενός οι ευάλωτες οικογένειες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται και να μην επιβαρύνονται και αφ’ ετέρου από τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν, ο Δήμος να είναι σε θέση να καλύψει τα αυξημένα κόστη, χωρίς καμία αύξηση στα τροφεία». 

Σε ό,τι αφορά το παιδαγωγικό έργο, έχει πλέον δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και του ψυχοπαιδαγωγικού τομέα. Όλοι οι παιδικοί σταθμοί διαθέτουν δανειστική βιβλιοθήκη που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται, συνεργάζονται με μουσειοπαιδαγωγούς, ενώ έχουν δημιουργηθεί λαχανόκηποι, ούτως ώστε τα παιδιά να αναπτύσσουν την επαφή με την φύση και να μαθαίνουν παίζοντας να σέβονται το Περιβάλλον. Επιπλέον οι παιδικοί σταθμοί συνεργάζονται και με το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΣΤΙΑΣ για την αντιμετώπιση μαθησιακών και ιδιαίτερων δυσκολιών, αλλά και με εξειδικευμένους ψυχολόγους. Στο πλαίσιο αυτό οι συναντήσεις με τους γονείς γίνονται σε πιο τακτική βάση, ενώ πραγματοποιούνται και κύκλοι συναντήσεων με εξειδικευμένα θέματα, τόσο σχετικά με το παιδί και τις ανάγκες του, όσο και με τους γονείς, που ενημερώνονται ώστε να αντιμετωπίζουν με τον πλέον ενδεικνυόμενο τρόπο τις καθημερινές δυσκολίες.

«Κοινός στόχος, δικός μου, των συνεργατών μας, αλλά και του Δήμαρχου Δημήτρη Γαλάνη που μας δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες, είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες για την φροντίδα της προσχολικής ηλικίας, γιατί τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο. Και θέλουμε να γνωρίζουν οι γονείς ότι το έργο που γίνεται στους παιδικούς σταθμούς είναι ένα έργο αγάπης».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις