Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των Ιερών Κειμηλίων

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού

Ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου το έργο της ψηφιοποίησης των Ιερών Κειμηλίων των ενοριών και Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το έργο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 10 Ενοριακούς Ναούς, μεταξύ των οποίων και ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, όπου ήδη από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, τα ειδικά συνεργεία ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση των κειμηλίων.

Το έργο της ψηφιοποίησης υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με σκοπό την ανάδειξη, διατήρηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση των ιερών κειμηλίων που βρίσκονται στις 157 Ενορίες και Ιερές Μονές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το έργο αφορά την ψηφιοποίηση, την καταλογογράφηση και την τεκμηρίωση κειμένων, βιβλίων και εντύπων συνολικά 450.000 περίπου σελίδων, την φωτογράφιση 20.000 ιερών εικόνων και άλλων κειμηλίων και την τρισδιάστατη απεικόνιση 1.000 κειμηλίων τα οποία εν συνεχεία θα συγκεντρωθούν σε ψηφιακό αποθετήριο και θα εκτεθούν μέσω ενός ψηφιακού μουσείου που θα αναδεικνύει την εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας και των Δήμων του Νομού Αττικής.

Στο κολοσσιαίο αυτό έργο, που αποτελεί όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, συμμετέχουν οι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ομάδες συντονιστών που σε συνεργασία με τους προϊσταμένους των Ναών αναλαμβάνουν την επί τόπου έρευνα, καταγραφή και ψηφιοποίηση, ομάδα επιμελητών που ελέγχει το ψηφιοποιημένο υλικό και ομάδα εμπειρογνωμόνων – καθηγητών, σε διατμηματική συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Ε.Κ.Π.Α., Α.Π.Θ. και ΠΑ.Δ.Α.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις