Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχολιάζουν οι: Όλγα Μενεμενόγλου και Λυδία Λέκκα

Μπήκε με το καλό κι ο Σεπτέμβρης και τιμώντας κι εμείς την Αρχή της Ινδίκτου, ας ευχηθούμε καλή χρονιά -σχολική, οικονομική, εμπορική, πολιτική, προεκλογική- και καλή αρχή για τη σεζόν και για οτιδήποτε καινούργιο ξεκινάει για τον καθέναν μας.

Τα σχολεία ανοίγουν πλήρως ανακαινισμένα και σίγουρα στην τετραετία που θα κλείσει του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο αναβάθμισης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού των σχολικών συγκροτημάτων που έγινε ποτέ στον Δήμο μας, από τα υπόγεια μέχρι και τις ταράτσες. Το έργο του Δημήτρη Γαλάνη στο συγκεκριμένο πεδίο ξεπέρασε ακόμα και το προεκλογικό του Πρόγραμμα, ισοφαρίζοντας έτσι τις τυχόν αστοχίες σε άλλους τομείς που σαφώς και έχουν μείνει πίσω. Το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι άλλο από την καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων αρμοδίων προσώπων, που με το βλέμμα προσηλωμένο στο κοινό καλό δούλεψαν χέρι-χέρι, φέρνοντας το λαμπρό αυτό αποτέλεσμα και βγάζοντας ασπροπρόσωπη ολόκληρη την παράταξη, που σήμερα καμαρώνει. Μιλάμε βέβαια για τους Αντιδημάρχους Παιδείας Αλίκη Γκιζελή και Πρασίνου Δημήτρη Φωτιάδη, που κατείχαν τις θέσεις των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας αντίστοιχα, αλλά και τους Μάρλη Μαλάμη και Σωκράτη Χαμαλίδη που επάξια τους διαδέχθηκαν. Πίσω τους στοιχήθηκε μια ομάδα ικανών και ευσυνείδητων στελεχών που δούλεψαν με αγάπη, πείσμα και μεράκι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σοφία Γαβριηλίδου, μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, που έχει αφιερώσει χρόνο και έχει καταβάλει τεράστιο κόπο για την υλοποίηση του έργου. Και να σημειώσουμε ότι οι Σχολικές Επιτροπές απαρτίζονται από ενεργούς συμπολίτες μας, που δουλεύουν εθελοντικά και αμισθί, με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου.

Αρχίζει λοιπόν και η προεκλογική περίοδος, εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Οκτωβρίου 2023 και ο Παντελής Ξυριδάκης ήταν αυτός που την εγκαινίασε, με μια ανάρτησή του στις 20 Ιουνίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στην σελίδα της Συμμαχίας Πολιτών, επιχειρώντας έναν απολογισμό των πρώτων τριών ετών της θητείας Γαλάνη. Ο πρώην Δήμαρχος ξεκίνησε με την φράση “Ιούνιος 2022: είκοσι πέντε μήνες μετά”, διάστημα που αντιστοιχεί σε κατά τι παραπάνω από 2 χρόνια και όχι στα 3, τα οποία υποτίθεται ότι καλύπτει ο απολογισμός. Καθώς ο Παντελής Ξυριδάκης γνωρίζουμε ότι είναι καλός τόσο στα μαθηματικά όσο και στα οικονομικά, εικάζουμε ότι είχε ξεκινήσει να γράφει το κείμενο από τον Οκτώβριο του 2021 και ξέχασε να το αλλάξει εν τω μεταξύ.

Πέραν αυτού του ευτράπελου, επί της ουσίας η ανάρτηση ακολουθεί την γνωστή αρχή κάθε αντιπολίτευσης που στερείται επιχειρημάτων και τεκμηρίων: «Εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής». Και αυτό είναι κρίμα, γιατί ο Παντελής Ξυριδάκης γνωρίζουμε ότι διαθέτει και εμπειρία και γνώσεις. Καλό θα ήταν λοιπόν, αντί να καταγγέλλει γενικολογώντας, να είχε παρουσιάσει μετρήσιμα στοιχεία και δείκτες που θα τεκμηρίωναν τους ισχυρισμούς του.

Να φέρουμε ένα παράδειγμα; Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι ο Δήμος μας είναι «ουραγός στη απορρόφηση κονδυλίων από το κράτος σε όλη την Αττική».  Λίγες μέρες αργότερα, την 1η Ιουλίου, ο Δήμαρχος ανακοινώνει μια νέα χρηματοδότηση ύψους 1.964.036 ευρώ για την ενίσχυση του στόλου οχημάτων του Δήμου, την δέκατη έκτη μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, δηλώνοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου έχουν φθάσει τα 10.460.000 ευρώ. Το ποσό είναι σημαντικό για τα δεδομένα μας. Κι εμείς αναρωτιόμαστε: το ποσό αυτό μας κατατάσσει πράγματι στους ουραγούς των χρηματοδοτήσεων, ανάμεσα σε Δήμους αναλόγου πληθυσμού και μεγέθους; Στοιχεία χρειαζόμαστε, όχι επιφανειακές εκθέσεις ιδεών που απευθύνονται στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Παντελής Ξυριδάκης καταλόγισε μεταξύ άλλων στον Δημήτρη Γαλάνη ότι «διέκοψε την ενημέρωση των κατοίκων μέσω του ΕΝ ΔΗΜΩ και υποβίβασε το ΠΑΡΑΘΥΡΟ από περιοδικό σε λεύκωμα φωτογραφιών». Και για μεν το ΕΝ ΔΗΜΩ, το ενημερωτικό φυλλάδιο που περιείχε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου, ο πρώην Δήμαρχος έχει απόλυτο δίκιο. Πιθανολογούμε βέβαια ότι έπεσε και αυτό θύμα της καθιέρωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως κύριου μέσου ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους δημότες. Για το ΠΑΡΑΘΥΡΟ όμως, που αποτελούσε πραγματικό στολίδι του πρώην Δήμου Παλαιού Ψυχικού, θα θυμίσουμε ότι άρχισε να κλείνει -κυριολεκτικώς και μεταφορικώς- επί των ημερών του κυρίου Ξυριδάκη, όταν έφυγε από τα χέρια της Νέλλης Λάβδα. Αυτά, γιατί γνωριζόμαστε…

Έτσι λοιπόν, ο Παντελής Ξυριδάκης αφού απεκδύθηκε κάθε μερίδιο προσωπικής ευθύνης για οτιδήποτε στραβό εξακολουθεί να συμβαίνει στον Δήμο του οποίου επί μία δεκαετία σχεδόν ήταν ο ίδιος επικεφαλής, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να κάνει αντιπολίτευση. Υπόσχεται μάλιστα στους ψηφοφόρους του ότι εφ’ εξής η κριτική του θα είναι «σοβαρή αλλά και αμείλικτη, όπου αυτή χρειάζεται», αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε για την ποιότητα της κριτικής που μέχρι σήμερα ασκούσε. Διότι, φίλτατε Παντελή Ξυριδάκη, η σοβαρή και αμείλικτη κριτική είναι υποχρέωση της Αντιπολίτευσης από την πρώτη ημέρα άσκησης των καθηκόντων της και όχι ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έναν μικρό ντόρο βέβαια η ανάρτηση τον έκανε στους ψηφοφόρους της Συμμαχίας Πολιτών και πολλοί θεωρούν σίγουρο ότι ο Παντελής Ξυριδάκης θα κατέβει εκ νέου στις εκλογές. Ο ίδιος από την άλλη, ούτε έχει δηλώσει κάτι σχετικό, ούτε αναφέρει και κάτι τέτοιο στην ανάρτησή του. Από την πλευρά μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Παντελής Ξυριδάκης που όλοι γνωρίζουμε δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιλέξει, μια άτυπη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάτι τόσο σημαντικό.

Με λίγα λόγια, οι μάχες σε επίπεδο εντυπώσεων, από όλες τις πλευρές, μας έχουν κουράσει.

Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους μετέχοντες στα Κοινά, αλλά ιδιαίτερα την Διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν, η σκέψη και το έργο ενός πολιτικού, να διατυπώνονται με κανόνες και προδιαγραφές αναρτήσεων στο facebook, που αποσκοπούν σε συλλογή “like”. Πήξαμε σε ανακοινώσεις κενές νοήματος και ελλιπείς πληροφοριών. Στις 22 Ιουλίου, από την σελίδα Προάστιο – Πρότυπο, ενημερωνόμαστε για την ίδρυση Διεύθυνσης Πολεοδομίας στον Δήμο μας. Χαρήκατε; Κι εμείς! Πέραν όμως της θριαμβολογίας «Μια ακόμα υπόσχεση έγινε πραγματικότητα. Για πρώτη φορά ο Δήμος μας έχει τη δική του Πολεοδομία! (…) Ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα επιλύεται και έρχεται να βοηθήσει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων μας!», ψάχνουμε μάταια να βρούμε στην ανάρτηση αυτή κάποιο χρήσιμο στοιχείο, πρακτικής αξίας. Πού βρίσκεται η Πολεοδομία; Ποια θέματα χειρίζεται; Ποια είναι τα τηλέφωνα επικοινωνίας; Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι; Και δεν ψάχνουμε μόνο στο facebook, ψάχνουμε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και μέχρι σήμερα, 22 Αυγούστου που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν βρίσκουμε ούτε μια λέξη.

Αλλά θα μας πείτε, εδώ δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι ούτε καν για την ύπαρξη του πενταψήφιου αριθμού 24ωρης λειτουργίας του Δήμου, του 15310, που θα μπορούσε να διαφημίζεται π.χ. στο περιοδικό ΠΑΡΑΘΥΡΟ, μια και το πληρώνουν κιόλας οι ίδιοι οι δημότες! Για την Πολεοδομία θα ενημερώνονταν;

Και μια που μιλήσαμε προηγουμένως για την απορρόφηση των κονδυλίων, στις 29 Ιουλίου οργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η συνάντηση του Βορείου Τομέα, στα πλαίσια του Κύκλου Θεματικών Συναντήσεων με θέμα «Η Αττική Αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου». Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα έργα που πραγματοποιούνται στους Δήμους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Το παρών έδωσαν, εκτός του Περιφερειάρχη, οι εκπρόσωποι όλων των Δήμων του Βορείου Τομέα. Ή μάλλον όχι όλων, γιατί ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, έλαμψε δια της απουσίας του! Αναρωτιόμαστε, ουδείς εκ της Δημοτικής Αρχής θεώρησε σκόπιμο να παρευρεθεί; Ουδέν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου; Ουδείς εκπρόσωπος; Δεν θεώρησαν το θέμα αρκούντως ενδιαφέρον ή σημαντικό;

Περί επιδοτήσεων, κονδυλίων και χρήματος γενικώς ο λόγος και το σχόλιο που ακολουθεί, θα μπορούσε να γραφτεί και ως σύντομο χρονογράφημα: όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, όπου οι παριστάμενοι περίμεναν να αρχίσει η Εξόδιος Ακολουθία. Πλήρης ημερών ο αποθανών συμπολίτης μας, ο Θεός να τον αναπαύσει. Δύο κυρίες λοιπόν κουβέντιαζαν για τις διακοπές –αρχές Αυγούστου γαρ. Και μέχρι εδώ, τίποτα το περίεργο. Μέχρι που ακούσαμε την μία να λέει ότι «πάνω στην ώρα!» για να πληρώσει το ξενοδοχείο είχε εισπράξει και την αποζημίωση από τον Δήμο για τις ζημιές από την κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ του Ιανουαρίου. «Από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού;», ρωτήσαμε. «Όχι, από τον Δήμο Ζωγράφου» μας απήντησε, ελαφρώς ενοχλημένη για την παρεμβολή. Επιστρέφοντας στα γραφεία μας, επικοινωνήσαμε άμεσα με κατοίκους του Δήμου μας, που μας είχαν τότε πληροφορήσει ότι είχαν πάθει ζημιές. «Πληρωθήκατε;», ρωτήσαμε. Ούτε καν!

Τηλεφωνούμε στον Δήμο Ζωγράφου και επιβεβαιώνουμε ότι πράγματι, οι κάτοικοι εκεί έχουν ήδη αποζημιωθεί. Τα ίδια και στον Δήμο Βριλησσίων, με την αρμόδια Υπηρεσία να μας επιβεβαιώνει ότι κι εκεί έχουν προχωρήσει στις αποζημιώσεις.

Να θυμίσουμε ότι και στον δικό μας Δήμο, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Φεβρουαρίου είχε αποφασισθεί ομόφωνα η αποζημίωση των κατοίκων για τις υλικές ζημιές που είχαν υποστεί. Μάλιστα είχαμε «φάει» περί τις δύο ώρες, συζητώντας και αναλύοντας τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που ήταν απαραίτητα για να φτάσουν οι παθόντες στο ταμείο.  Ο Παντελής Ξυριδάκης βέβαια –παλιά καραβάνα…- είχε κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο το θέμα θα προχωρούσε χωρίς προβλήματα από την Οικονομική Υπηρεσία, ενώ κι ο Δήμαρχος είχε υπερθεματίσει, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές πρέπει να πληρωθούν. Στα Τοπικά Νέα ο προβληματισμός που μοιράζονταν ο πρώην κι ο νύν Δήμαρχος μας είχε προκαλέσει εντύπωση τότε μια που, σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου τουλάχιστον, δεν υπήρχε κάποια διαφωνία και η καταβολή αποζημιώσεων φαινόταν να είναι αυτονόητη και επιθυμητή από όλους. Καθώς λοιπόν μας είχαν μπει ψύλλοι στ’ αυτιά, στα Σχόλια της 24ης Φεβρουαρίου γράφαμε συγκεκριμένα: «μας έκανε εντύπωση το ότι ο Δήμαρχος επανειλημμένα εφιστούσε την προσοχή της αρμόδιας Υπηρεσίας (Οικονομική), τονίζοντας ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική, ότι όλοι πρέπει να αποζημιωθούν και ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για το αν καλώς ή κακώς κάποιοι συμπολίτες μας είχαν παρκάρει κάτω από δέντρα. Τραβούσε τα μαλλιά του ο Δημήτρης Γαλάνης: «Έχουμε 187 χιλιόμετρα δεντροστοιχιών στον Δήμο μας, προφανώς παρκάρουμε κάτω από δέντρα!». Αναρωτιόμαστε: ποιον προσπαθούσε να πείσει; Υπάρχει κάποιος που φέρνει αντιρρήσεις επί του θέματος; Ελπίζουμε πως όχι!». Τι απέγινε λοιπόν; Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές; Έχουν κολλήσει κάπου; Τι πρέπει να γίνει για να πάρουν οι κάτοικοι τα χρήματα που νόμιμα δικαιούνται; Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Είναι γνωστή η ρήση που θέλει τα θαύματα στην Ελλάδα να κρατάνε τρεις ημέρες και τα μεγάλα τέσσερις. Το «θαύμα» -όπως το αποκάλεσε ο Δήμαρχος- της πλατείας Ελευθερίας του Νέου Ψυχικού, δεν αποτέλεσε δυστυχώς εξαίρεση. Φθάσαμε αισίως στο τέλος του καλοκαιριού, τρεις μόλις μήνες μετά τα λαμπρά εγκαίνια της Παιδικής Χαράς και ήδη οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν. Το ωράριο λειτουργίας δεν τηρείται, μαθαίνουμε μάλιστα ότι νεαρά άτομα έχουν καταστρέψει τμήμα του φράκτη και μπαίνουν όποια ώρα τους καπνίσει. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται έντονα, καθώς ουδείς σέβεται το δικό τους δικαίωμα στην οικιακή ηρεμία. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε το πρωινό της 22ας Αυγούστου, οπότε πληροφορηθήκαμε ότι εκλάπη και ένα όργανο, παρά τις διαβεβαιώσεις για επαρκή και αποτελεσματική φύλαξη του χώρου. Και έρχονται έτσι να δικαιωθούν όσοι από την αρχή ζητούσαν να εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης, όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους, π.χ. στον Χολαργό, καθώς το πρόβλημα που είχε διαφανεί από την πρώτη μέρα λειτουργίας της παιδική χαράς, έχει πλέον γιγαντωθεί.

Και βέβαια, το θέμα του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Ελευθερίας, που ο Δήμαρχος μας είχε υποσχεθεί ότι θα μειωνόταν, ακόμα να διευθετηθεί. Από την μία έχουμε τα έντονα παράπονα των καταστηματαρχών, που θεωρούν ότι το σχέδιο του Δήμου έχει καταρτισθεί ευνοώντας συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις οποίες δίνονται περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, ενώ μειώνονται σημαντικά για άλλες. Από την άλλη, οι επιχειρηματίες οφείλουν σημαντικά ποσά στον Δήμο, καθώς δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των προβλεπόμενων δημοτικών τελών. Το ότι επιχειρείται να μπει κάποια τάξη, σε ένα θέμα που ήταν εν πολλοίς ανεξέλεγκτο και στον αυτόματο πιλότο, είναι σίγουρα θετικό. Θα μπει όμως; Γιατί φθάσαμε αισίως στο τέλος του καλοκαιριού και το φημολογούμενο σχέδιο δεν έχει καν υποβληθεί προς έγκριση στα αρμόδια όργανα (Κοινοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο). Εν όψει δε και των Δημοτικών εκλογών σε έναν χρόνο, πολύ φοβόμαστε ότι το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων θα παραμείνει «στον αέρα» και θα χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης εξ αμφοτέρων των πλευρών. Όσοι βέβαια ποντάρουν στο θέμα αυτό για λόγους ψηφοθηρίας, ας λάβουν υπ’ όψιν ότι στην Πλατεία Ελευθερίας δεν ισχύει το “όλοι οι καλοί χωράνε”. Στο Προάστιό μας κάτοικοι και επιχειρηματίες εξακολουθούν να εκτιμούν την ευνομία, την ισονομία, την τάξη και την δικαιοσύνη. Και αν είσαι δίκαιος προς όλους, αυτό κανείς δεν θα σου το προσάψει.

Μια συμβουλή λοιπόν, εν είδει επιλόγου. Γενικώς και ειδικώς, πάρτε το αλλιώς, κύριοι και κυρίες της Αυτοδιοίκησης -Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευσης. Ένας χρόνος απέμεινε για τις Δημοτικές Εκλογές. Η πολιτική δεν είναι σχέση «στους δύο τρίτος δεν χωρεί». Ο τρίτος, μην σας πούμε και ο τέταρτος, έρχονται. Και μάλιστα φουριόζοι.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις