Τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Παύλου Μπακογιάννη στο Ψυχικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας 

Της Λυδίας Λέκκα

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουνίου η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Παύλου Μπακογιάννη, στο ομώνυμο άλσος του Παλαιού Ψυχικού.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έκανε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της οικογένειας του Παύλου Μπακογιάννη, των Τοπικών και Περιφερειακών αρχόντων,  του Προέδρου της Βουλής, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτών όλων των μεγάλων κομμάτων, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,  του Αρχιεπισκοπικού εκπροσώπου, αλλά και πλήθους κόσμου, που συνέρευσε στο Άλσος.

Η προτομή του Παύλου Μπακογιάννη αποτελεί το κύκνειο άσμα του γνωστού γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον Σεπτέμβριο του 2021 και η δωρεά στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κοινότητας Ψυχικού Φαίνης Χατζηαθανασιάδου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη, με την χορηγία του Προξένου Νικολάου Χριστογιάννη, που κατοικεί στο Ψυχικό και έλκει την καταγωγή του από την Ευρυτανία.

Το γεγονός της εκδήλωσης καλύφθηκε εκτενώς από όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια, τις εφημερίδες και τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, απασχολώντας την επικαιρότητα για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Οι δρόμοι πέριξ του Άλσους Μπακογιάννη έκλεισαν από νωρίς με την Ελληνική Αστυνομία, την Δημοτική Αστυνομία αλλά και την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης να βρίσκονται επί ποδός. Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας ξεπέρασε τα 1300 άτομα, αριθμός που την καθιστά την πλέον πολυπληθή συγκέντρωση από ιδρύσεως του Καλλικρατικού μας Δήμου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους επισήμους και όλους τους παρευρισκομένους. Μίλησε για την προσωπική διαδρομή του Παύλου Μπακογιάννη, για τις αξίες και τις ιδέες του για την αφοσίωσή του στην Δημοκρατία, για τον αγώνα του εναντίον της Δικτατορίας, αλλά και για την ακλόνητη πίστη του στην αναγκαιότητα της υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών και την αξία της εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο Παύλος Μπακογιάννης είναι σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ: «Για να θυμίζει σε κάθε νέο ότι ακόμα και αν δεν είσαι προνομιούχος, μπορείς με τη δουλειά σου να φτάσεις ψηλά. Για να θυμίζει σε όλους μας ότι η Ελλάδα μπορεί να ζει καταστροφές, αλλά μπορεί να ζει και θριάμβους και εν τέλει να προχωρά μπροστά. Για να θυμίζει ότι η συμφιλίωση, η συνεργασία, η ανεκτικότητα είναι αρετές. Για να μας θυμίζει ότι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας πατρίδας. Για να θυμίζει πάντα ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, που είχε άλλωστε την έμπνευση και ανέλαβε την πρωτοβουλία της τοποθέτησης της προτομής στο ομώνυμο άλσος του Ψυχικού, στον συγκινητικό λόγο της αναφέρθηκε στον εκλιπόντα γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά που την φιλοτέχνησε και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη για την άψογη συνεργασία του για την υλοποίηση του οράματός της. Μιλώντας δε για τον Παύλο Μπακογιάννη, ανέφερε πως η προτομή του θα θυμίζει πλέον το έργο, τα ιδεώδη, τις αξίες και την κληρονομιά που άφησε πίσω του: «Θα μας θυμίζει πάντα την ελεύθερη ψυχή του μεγάλου Έλληνα, τη δυνατή φωνή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, που είχε γίνει σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα και πρέπει να  αποτελεί πάντα για τους νεώτερους σύμβολο κατά της οποιασδήποτε μορφής καταπίεσης και απολυταρχικής συμπεριφοράς, αδιαλλαξίας, νεποτισμού, αλλά και σύμβολο ενότητας και προόδου».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του δημοσιογράφου, στενού συνεργάτη και φίλου του Παύλου Μπακογιάννη Γιάννη Βλαστάρη που σκιαγραφώντας πιο προσωπικές πτυχές του χαρακτήρα του, μίλησε για έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, που του άρεσε να διασκεδάζει και να γλεντά, έναν ακούραστο ερευνητή που λάτρευε το βιβλίο και το διάβασμα. Ανατρέχοντας στα πρώτα βήματα του Παύλου Μπακογιάννη στον εκδοτικό χώρο, τον χαρακτήρισε καθαρόαιμο και παθιασμένο δημοσιογράφο με αδέσμευτο πνεύμα, που η σκέψη του γινόταν ιδεολογική γέφυρα, υπερασπιζόμενος πάντοτε το δικαίωμα να διαφωνούμε ως αντίπαλοι.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η Αλεξία Μπακογιάννη, σε έναν λόγο βαθιά προσωπικό και συγκινησιακά φορτισμένο, αναφέρθηκε στον Παύλο Μπακογιάννη, τον πατέρα, τον πολιτικό, τον άνθρωπο. Μίλησε για έναν πατέρα τρυφερό, αλλά αυστηρό στην γνώση και τον περιέγραψε σαν έναν σύγχρονο διαφωτιστή, πολέμιο του σκοταδισμού και βαθιά ιδεολόγο, που πάντρεψε το όραμα με τον ρεαλισμό και το συναίσθημα με την πολιτική: «Ο Παύλος Μπακογιάννης έχει μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων για τον τρόπο που πέθανε, όμως αξίζει να τον θυμόμαστε για τον τρόπο που έζησε και γι’ αυτά που πίστευε. Αρνούμαι να πιστέψω ότι πέθανε τζάμπα».

Την άψογα οργανωμένη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις