Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

  

Ύπνε που παίρνεις την Αντιπολίτευση

 Η σύνταξη της στήλης αυτής έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη. Από τη μια έχουμε το ότι τα Συμβούλια εξακολουθούν να γίνονται με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, που όσο νά’ναι μετριάζει την τριβή μεταξύ των μελών και κρατά τους τόνους χαμηλούς. Λίγο το έχεις να μπορείς να χαμηλώσεις τον ήχο όταν κάποιος αρχίζει να ωρύεται; Προστατεύεις το νευρικό σου σύστημα! Από την άλλη, επικρατεί ένα κλίμα “τσάι και συμπάθεια” στα Συμβούλια. Κοινώς, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Κι όταν λέμε δεν υπάρχει, το εννοούμε κυριολεκτικά. Οι άνθρωποι λάμπουν δια της απουσίας τους ακόμα και από την διαδικτυακή πλατφόρμα. Καθ’ ότι προφανώς, αφού δεν έχουν να εκφράσουν καμιά αντίρρηση, βαριούνται και να ανοίξουν τον υπολογιστή τους.

 

Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε, με θυμήθηκε

Κι εκεί που, ελλείψει αντιπολίτευσης, δεν περιμένουμε και τίποτα το εκρηκτικό να προκύψει στα διάφορα Συμβούλια του Δήμου, έρχεται η αγαπημένη μας Ελένη Ζέππου και επιβεβαιώνει την γνωστή ρήση “η φύση απεχθάνεται τα κενά”. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Τρίτη 7 Ιουνίου. Πριν καν αρχίσει το συμβούλιο, καθώς τα μέλη είχαν συνδεθεί στην πλατφόρμα, η κυρία Ζέππου θεώρησε καλό να μιλήσει ανεπίσημα για το ένατο θέμα που ήταν προγραμματισμένο, το οποίο αφορούσε την δωρεά ενός γλυπτού, η οποία όμως τελούσε υπό την προϋπόθεση της τοποθέτησής του σε ένα συγκεκριμένο σημείο της Φιλοθέης. Ξεκίνησε λοιπόν να αναπτύσσει την εισήγησή της, τονίζοντας την σημασία της αυθημερόν ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας. Η Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλοθέης Πέννη Ζαφειροπούλου της επεσήμανε ότι το θέμα δεν είχε καν τεθεί προς έγκριση στο Κοινοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυρίας Ζέππου και ακολούθησε ένα άνευ προηγουμένου διαδικτυακό μαλλιοτράβηγμα, σε υψηλούς τόνους, αιφνιδιάζοντας τους πάντες και με τον Δήμαρχο να επεμβαίνει και να αναρωτιέται “Δεν έχει καν αρχίσει η Συνεδρίαση κι εσείς προλάβατε να τσακωθείτε;” προκαλώντας τα γέλια όλων των υπολοίπων που άναυδοι παρακολουθούσαν το περιστατικό!

Τα πνεύματα ηρέμησαν, προσωρινά όμως, καθώς όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το θέμα, ο καβγάς άναψε και πάλι. Η Πρόεδρος της Κοινότητας εξέφρασε επιφυλάξεις θεωρώντας ότι το γλυπτό ίσως παραείναι μοντέρνο και δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο σημείο. Η κυρία Ζέππου επέμενε, προβάλλοντας ως θέσφατο κάποια καλλιτεχνικά κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η τοποθεσία, προκαλώντας την παρέμβαση του Αντιδημάρχου Μπάμπη Μπονάτσου, που αναρωτήθηκε με ποια λογική και με ποια κατάρτιση τα μέλη της Επιτροπής είναι ικανά να αξιολογήσουν την καλλιτεχνική αξία ενός έργου, καπελώνοντας ουσιαστικά το Κοινοτικό Συμβούλιο της περιοχής. Τα υπόλοιπα μέλη συντάχθηκαν με τον κύριο Μπονάτσο και τελικά, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της κυρίας Ζέππου, για το θέμα θα έχει άποψη και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Φιλοθέης.

 

Του στραβού το δίκιο

 Για να λέμε και του στραβού το δίκιο βέβαια, εδώ έχουμε μια καλλιτέχνιδα που μας προσφέρει ένα έργο. Και μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο συμβούλιο, το κόστος μόνον των υλικών υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η  αίτηση για την δωρεά έχει γίνει από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 και έξι μήνες τώρα, το θέμα δεν έχει περάσει ούτε από το Κοινοτικό συμβούλιο. Γιατί τέτοια καθυστέρηση;

 

Το κράτησε Μανιάτικο

Η συνεδρίασ συνεχίστηκε και φτάσαμε αισίως στο δέκατο έβδομο θέμα, που αφορούσε αίτημα δημότη για την κοπή ενός δέντρου επί της οδού Αφαίας, στο Ψυχικό. Η κυρία Ζέππου υπερθεμάτισε, παρακάμπτοντας και τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου και την άποψη του Γεωπόνου εναντίον της κοπής. Όταν δε ο Μπάμπης Μπονάτσος επεσήμανε ότι δεν υφίστατο λόγος να θυσιαστεί ένα υγιές δέντρο, άποψη με την οποία τάχθηκε το σύνολο σχεδόν της επιτροπής, η κυρία Ζέππου εντελώς περιφρονητικά τους είπε: “Βάζω στοίχημα ότι όλοι εσείς που έχετε άποψη, κάθεστε στις καρέκλες σας και αποφασίζετε ελαφρά τη καρδία και δεν έχετε καν περάσει από εκεί!”. Κι εκεί, το πράγμα ξέφυγε. Ο κύριος Μπονάτσος άρχισε να φωνάζει “Αποχωρώ! Δεν το ανέχομαι να μας προσβάλλετε έτσι!”, ειπώθηκαν και άλλα πολλά ευτράπελα, με τους ψυχραιμότερους να επεμβαίνουν για να τον κατευνάσουν. Τελικά, το αίτημα απορρίφθηκε.

Εμείς από την πλευρά μας, να ευχαριστήσουμε την κυρία Ζέππου για το υλικό που μας δίνει. Φανταζόμαστε βέβαια ότι την ευγνωμονεί και η αντιπολίτευση, καθώς καλύπτει επάξια το κενό της.

 

Το θρίλερ συνεχίζεται

Και μια που μιλάμε για κοπές δέντρων. Αλήθεια, τι γίνεται με εκείνα τέσσερα πεύκα της οδού Δαβάκη που κόπηκαν βάναυσα και εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς; Το θέμα είχε τότε λάβει μεγάλες διαστάσεις και είχε φθάσει μέχρι και το Αστυνομικό Τμήμα, όπου ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φωτιάδης είχε καταθέσει και τη σχετική μήνυση. Έκτοτε όμως, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο, αλλά και καμία όχληση από την Αντιπολίτευση. Όλοι τότε είχαν δεσμευθεί ότι το θέμα δεν θα παραπεμπόταν στις καλένδες, πλην όμως δεν έχουμε μάθει να έχει γίνει κάτι. Κοντεύουν τέσσερις μήνες. Πού βρίσκεται ο φάκελος; Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις έρευνες; Βρέθηκε ο ένοχος; Θα αντικατασταθούν τα δέντρα; Ερωτήσεις υπάρχουν. Απαντήσεις δεν βλέπουμε.

 

Μαύρα τα μαντάτα για την Πεδιάδα

Πρόκειται για την περιοχή του Νέου Ψυχικού, που εκτείνεται από την οδό 25ης Μαρτίου μέχρι και τη Μεσογείων, από το Πεντάγωνο μέχρι την οδό Τζαβέλλα και καταλαμβάνει πάνω-κάτω το ένα πέμπτο της Κοινότητας. Και ποια είναι τα μαντάτα; Ότι η λαϊκή αγορά, που λειτουργούσε εκ περιτροπής σε δύο σημεία της Πεδιάδας έξι μήνες τον χρόνο, θα βρίσκεται πλέον εκεί και για δυόμιση επιπλέον μήνες. Μέχρι πρότινος, τόσο η Πεδιάδα όσο και η απέναντι πλευρά του Νέου Ψυχικού, από την 25ης Μαρτίου και μέχρι το ύψος της οδού Θεμιστοκλέους, μοιράζονταν την λαϊκή επί ίσοις όροις. Όμως, από ό,τι μάθαμε τουλάχιστον, οι πωλητές θεώρησαν ότι κατά τους μήνες που η λαϊκή λειτουργούσε εκτός Πεδιάδας, η εμπορική κίνηση ήταν μειωμένη. Έτσι, κατέθεσαν 2αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας, ζητώντας να παραμένει η λαϊκή στην Πεδιάδα και τρεις επιπλέον μήνες. Η Περιφέρεια, ως όφειλε, ζήτησε την άποψη του Δήμου, που όμως δεν έδωσε καμία απάντηση και έτσι, αποφασίστηκε μονομερώς η έγκριση του αιτήματος.

 

Αδιαφορία ή άγνοια;

 Μάλλον και τα δύο. Από αρχής Καλλικρατικού Δήμου, το 2011, δεν υπάρχει αρμόδιος για το θέμα των λαϊκών αγορών. Καθώς δε τόσο στο Παλιό Ψυχικό όσο και στη Φιλοθέη δεν λειτουργούσαν μεγάλες λαϊκές αγορές, αλλά μόνον μικρές βιολογικές (“μπουτίκ” σα να λέμε…), κανείς δεν θεωρούσε το θέμα άξιο λόγου και ενασχόλησης. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρώην Δήμαρχος είχε αναρωτηθεί γιατί οι κάτοικοι δεν ψωνίζουν από τα μαγαζιά της περιοχής τους και καταφεύγουν στις λαϊκές. Μέχρι τις αρχές του 2020 με το θέμα ασχολείτο ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Ζεγγίνης, που προερχόταν κιόλας από το Νέο Ψυχικό. Μετακινήθηκε όμως σε άλλη Υπηρεσία και έκτοτε η κατάσταση μπήκε στον αυτόματο πιλότο. Στην δική μας προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με κάποιον αρμόδιο, συναντήσαμε πλήρη άγνοια του θέματος, δυσκολία εντοπισμού ακόμα και των περιοχών για τις οποίες μιλούσαμε, αδυναμία αντίληψης της ανάγκης της εμπλοκής του Δήμου, δυσκολία κατανόησης της επιβάρυνσης που προκαλείται στους κατοίκους, αλλά και απροθυμία να απασχολήσουν σχετικά τον Δήμαρχο, καθώς όπως μας είπαν, έχει άλλα 150 πράγματα να τρέχουν ταυτόχρονα. Να πληροφορήσουμε λοιπόν τους συνεργάτες του κυρίου Γαλάνη ότι οι κάτοικοι της Πεδιάδας μαζεύουν υπογραφές -και έχουν ήδη συγκεντρώσει πολλές- οπότε κατά πώς φαίνεται ο Δήμαρχος θα ενημερωθεί μια κι έξω όταν η δυσαρέσκεια θα έχει πλέον ξεχειλίσει και τα θέματα που θα πρέπει να επιλύσει θα φτάσουν αισίως τα 151.

 

Πεδίο άσκησης εξουσίας

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που παρατηρούμε το φαινόμενο κάποιες Υπηρεσίες του Δήμου να αντιλαμβάνονται την εργασία τους ως πεδίο άσκησης εξουσίας. Τα σκήπτρα κρατά η Οικονομική Υπηρεσία, που πλέον ακρίτως και αδιακρίτως απορρίπτει αιτήματα και δημιουργεί προβλήματα. Οι αιτιάσεις ποικίλουν: τη μια επικαλούνται το προσήκον μέτρο, την άλλη απορρίπτουν δαπάνες χαρακτηρίζοντάς τες καταχρηστικά “μη νόμιμες”. Η δε συμπεριφορά ορισμένων, ακόμα και προς ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην προσφορά στον συνάνθρωπο, χαρακτηρίζεται από αυθάδεια, αλαζονεία και έλλειψη σεβασμού, αφήνοντας ακόμα και προσβλητικά υπονοούμενα για οικονομικές ατασθαλίες. Τα παράπονα πληθαίνουν και όλοι πια συζητούν για την πρωτόγνωρη αγένεια με τη οποία αντιμετωπίζονται. Αναρωτιόμαστε: η κατάσταση αυτή απολαμβάνει την έγκριση των πολιτικών τους Προϊσταμένων; Βέβαια κι εκείνοι έχουν εσχάτως πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ και ελπίζουμε απλά οι πιο έμπειροι να τραβήξουν τα λουριά των νεότερων, πριν η ζημιά γίνει ανεπανόρθωτη.

 

Περασμένα μεγαλεία

 Ο λόγος για τα Αθλητικά Δρώμενα, που ξαναείδαμε μετά από τα δύο χρόνια Covid. Άλλοι τα θυμόμαστε ως “Γυμναστράδα”, άλλοι ως διαδημοτική αθλητική συνάντηση και γενικώς σαν μια γιορτή που σηματοδοτούσε την λήξη της περιόδου, με επιδείξεις στα αθλήματα που διδάσκονταν στο Αθλητικό Κέντρο. Κι αναπολούμε τα περασμένα μεγαλεία, γιατί αυτό που σήμερα είναι μια δίωρη εκδήλωση, ήταν κάποτε ένα τριήμερο φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν (π.χ. το 2015) 1.200 αθλητές από διάφορους Δήμους, εκ των οποίων 600 από τον δικό μας, που παρουσίαζαν ενώπιον 5.000 θεατών ομαδικά προγράμματα γυμναστικής με στοιχεία ενόργανης, ρυθμικής, μοντέρνου χορού, ακροβατικής, αεροβικής κ.ά. Σε αυτό το επίπεδο παραδόθηκε η διοργάνωση από τον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού στον Καλλικρατικό, για να την δούμε να μειώνεται αρχικά σε διήμερο, εν συνεχεία το 2017 να παύει η συμμετοχή άλλων Δήμων και να λιγοστεύουν και τα αθλήματα και να φτάνουμε φέτος στην συρρίκνωση, με 180 μόλις αθλητές και 2 γυμνάστριες. Οι επιπλέον γυμναστές έχουν γίνει πια διοικητικοί υπάλληλοι και τα αθλήματα είναι το εξής ένα, η ρυθμική γυμναστική. Οι Νεοψυχικιώτες δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπολίτευση και συμπολίτευση, από το 2011 παρατηρούν απαθώς την φθίνουσα πορεία ενός ακόμα λαμπρού θεσμού του πρώην αυτόνομου Δήμου. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει μία επανεκκίνηση;

 

«Θα με θυμηθείς, να το θυμηθείς»

Εκτός από τον Δήμαρχο και το Προεδρείο του ΟΚΑΠΑ, που ήταν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης, τα Αθλητικά Δρώμενα τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Δήμαρχος Παντελής Χαροκόπος και ένας μόνο Αντιδήμαρχος, ο Δημήτρης Φωτιάδης. Είμαστε όμως βέβαιοι, αγαπητοί μας αναγνώστες, ότι του χρόνου τέτοιον καιρό στις πρώτες σειρές θα σπρώχνονται να καθήσουν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Βλέπετε, θα βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Τότε θα μας θυμηθούν όλοι. Αλλά θα τους θυμόμαστε κι εμείς.

 

Τα Τοπικά Νέα, έργο τέχνης!

 Στα εγκαίνια της πολύ αξιόλογης εικαστικής έκθεσης στο ΜΕΟ, τράβηξε την προσοχή μας μία σύνθεση κολάζ της κυρίας Παγώνας Μάνταλου που ήταν εκτεθειμένη στον δεύτερο όροφο. Ο λόγος; Το φόντο επάνω στο οποίο είχε σχηματιστεί, ήταν μία σελίδα από τα Τοπικά Νέα και μάλιστα αυτή των Δημοτικών Σχολίων. Πολύ την καμαρώσαμε λοιπόν και χαρήκαμε που είδαμε την εφημερίδα μας να αποτελεί τον καμβά της καλλιτεχνικής αυτής δημιουργίας!

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις