Βραβεύσεις Αριστευσάντων: μήπως κάτι πρέπει να αλλάξει;

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Βαρβάκειο: σχολείο άριστων μαθητών

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, βράβευσε τους αριστεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που φοιτούν στα δημόσια σχολεία του Δήμου μας. Τα σχολεία αυτά είναι τα Λύκεια Νέου Ψυχικού, Ψυχικού και Φιλοθέης, αλλά και το Βαρβάκειο.

Και φυσικά το ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές που αρίστευσαν αξίζουν τον θαυμασμό και τα συγχαρητήριά μας, ουδείς το αμφισβητεί.

Δημιουργείται όμως ένας εύλογος προβληματισμός, ως προς το σκεπτικό με το οποίο στην βράβευση εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται και το Βαρβάκειο, το οποίο λειτουργεί μεν στα όρια του Δήμου μας, αλλά φοιτούν σε αυτό παιδιά από όλη την Αττική, που γίνονται δεκτά εφ’ όσον έχουν πετύχει υψηλή βαθμολογία σε κατατακτήριες εξετάσεις. Πρόκειται για ένα Πρότυπο σχολείο, είναι δηλαδή εξ ορισμού ένα σχολείο άριστων μαθητών και όπως είναι φυσιολογικό, ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών του αριστεύει και στις Πανελλαδικές.

Όταν λοιπόν αυτό το Πρότυπο σχολείο, το βραβεύεις μαζί με τα δημόσια Λύκεια, στα οποία εγγράφονται οι μαθητές με μόνο κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και όχι την βαθμολογία τους και μοιραία, ο αριθμός των αριστευσάντων είναι χαμηλότερος, η εικόνα που δημιουργείται είναι εντελώς στρεβλή και η σύγκριση άνιση.

Μένει δηλαδή κανείς με την εντύπωση ότι το Βαρβάκειο «έσκισε» ενώ τα υπόλοιπα Λύκεια «πάτωσαν», κάτι που βεβαίως δεν ισχύει, καθώς τα Λύκεια του Δήμου μας βρέθηκαν δεκατρείς (13) ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας δίνει ως ποσοστό επιτυχίας στην Τριτοβάθμια το 66,84% με αντίστοιχο ποσοστό των σχολείων μας το 80%. Αναλυτικά και ανά σχολείο το ποσοστό εισαγωγής έχει ως εξής: το Λύκειο Νέου Ψυχικού σαρώνει, με ποσοστό επιτυχίας 92%, 21,16% περισσότερο από το πανελλήνιο, το Λύκειο Φιλοθέης έρχεται δεύτερο με 83% και 16,16% διαφορά από το αντίστοιχο πανελλήνιο, ενώ το Λύκειο Ψυχικού ακολουθεί την πανελλήνια ροή των αποτελεσμάτων με 64% επιτυχία.

Μήπως ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει;

Λυδία Λέκκα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις