Ενημέρωση – Πρόληψη – Θεραπεία: οι τρεις Σωματοφύλακες!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Από την πρόσφατη ομιλία για το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας. Από αριστερά: ο γιατρός της ΕΑΕ κύριος Θωμάς Γκίκας, η κυρία Νατάσα Αγγελάκη, ο Πρόεδρος της  Ελληνικής Αντικαρκινικής κύριος Ευάγγελος Φιλόπουλος, η Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού κυρία Αλίκη Γκιζελή και η Γεν. Γραμματέας του Παραρτήματος κυρία Μαρία – Έλενα ΛύκουΣυνέντευξη στην Λυδία Λέκκα

Η Νατάσα Αγγελάκη, Πρόεδρος του Παραρτήματος Φιλοθέης Ψυχικού, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ένα όμορφο ανοιξιάτικο απόγευμα της Μεγάλης Εβδομάδας συναντήσαμε την Νατάσα Αγγελάκη, Πρόεδρο του Παραρτήματος Φιλοθέης – Ψυχικού της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που πρόσφατα βραβεύθηκε για την προσφορά της στην τοπική μας κοινωνία και για το σύνολο του έργου της.

Κυρία Αγγελάκη, πείτε μας λίγα λόγια κατ’ αρχάς για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η ΕΑΕ είναι ένα κοινωφελές σωματείο που ιδρύθηκε το 1958, σύμφωνα με το πρότυπο λειτουργίας της αντίστοιχης Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, από τον Χειρουργό Γεώργιο Κατσαφάδο και τον Νομικό Αλέξανδρο Τζατζόπουλο, υπό την καθοδήγηση του ευεργέτη των γυναικών Καθηγητή Γεωργίου Παπανικολάου. Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε σαν μία οργάνωση ολίγων δεκάδων μελών, με σκοπό να ενωθούν οι λιγοστές τότε δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο έχει φτάσει σήμερα να λειτουργεί με 115 Παραρτήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και να αποτελεί την πρώτη δύναμη στον αγώνα κατά του καρκίνου, με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την υποστήριξη των ασθενών. Πρόεδρος της ΕΑΕ είναι ο ιατρός Ευάγγελος Φιλόπουλος, Χειρουργός Μαστού και μέχρι πρότινος Διευθυντής της Μονάδας Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας». Ο κύριος Φιλόπουλος, εκτός από λαμπρός επιστήμων με παγκόσμιο κύρος, είναι και μία εξαιρετική και αγαπητή προσωπικότητα που απολαμβάνει την εκτίμηση και τον σεβασμό του συνόλου της κοινωνίας μας, αλλά και ένας χαρισματικός ηγέτης που συντονίζει τα Παραρτήματα και βοηθά στο έργο τους.

Πρακτικά, πώς υλοποιεί τους σκοπούς της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία; Ποιο είναι το έργο της;

Οι σκοποί της ΕΑΕ υλοποιούνται με την στήριξή της σε δράσεις και προγράμματα τα οποία χρηματοδοτεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου. Με την συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της ΕΑΕ, έχουν ιδρυθεί τα μεγάλα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας μας, έχουν δημιουργηθεί ξενώνες ασθενών, λειτουργεί η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», διενεργούνται προληπτικές εξετάσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τις κινητές μονάδες μαστογράφων, ενώ υποστηρίζονται και πιο εξειδικευμένα προγράμματα όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Αριάδνη», που απευθύνεται σε νέους ενήλικες ασθενείς ηλικίας από 18 έως 39 ετών. Στο πλαίσιο της προαγωγής της πρόληψης σε ολόκληρη την χώρα, σχεδιάζεται ήδη ένα πρόγραμμα κινητών μονάδων δειγματοληψιών Pap-test, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επιπλέον μέσω των Παραρτημάτων, η ΕΑΕ έρχεται ακόμα πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, με προγράμματα που απευθύνονται στους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, εξυπηρετώντας κάθε ασθενή, μέλος ή μη.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες υγείας που μπορεί να λάβει κάποιος μέσω του Παραρτήματος Φιλοθέης Ψυχικού;

Το Παράρτημά μας συνεργάζεται με συγκεκριμένους ιατρούς αλλά και με εξειδικευμένο ψυχολόγο, που παρέχει υποστήριξη, τόσο στον ασθενή όσο και στην οικογένεια. Μιλάμε βέβαια για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, για την πρώτη εξέταση και αξιολόγηση, συμβουλευτικού κυρίως χαρακτήρα. Είναι δηλαδή το πρώτο βήμα, κατά το οποίο ο ασθενής θα πάρει οδηγίες, μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να κάνει στην συνέχεια. Αν δε, πρόκειται για θέμα μαστού, που είναι και η ειδικότητα του Προέδρου κυρίου Φιλόπουλου, πολλές φορές εξετάζει ο ίδιος.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται δράσεις πρόληψης, όπως για παράδειγμα πρόσφατα η παροχή δωρεάν σπιρομέτρησης (εξέταση που αξιολογεί την δύναμη και την υγεία των πνευμόνων), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Πού δέχονται οι συνεργαζόμενοι γιατροί;

Καθώς το Παράρτημά μας δεν διαθέτει δικούς του χώρους ιατρείων (κάτι που θα ήταν ιδανικό), τα ραντεβού αλλά και όλες οι δράσεις πρόληψης πραγματοποιούνται στα Δημοτικά Ιατρεία, κατόπιν συνεννόησης. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Αλίκη Γκιζελή είναι άψογη.

Ποιος και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει μέλος του τοπικού Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας;

Κάθε ένας ευαισθητοποιημένος συντοπίτης μας μπορεί να γίνει μέλος του τοπικού μας Παραρτήματος, βοηθώντας έτσι την υλοποίηση των σκοπών της ΕΑΕ και κατ’ επέκταση το κοινωνικό σύνολο.

Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί ένα τηλεφώνημα στα 210 6748761 ή 6937475107. Η εγγραφή γίνεται με την συμπλήρωση μιας απλής αίτησης και η συνδρομή είναι 20 ευρώ ετησίως.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται διατίθενται για την στήριξη των πανελλαδικών προγραμμάτων της Αντικαρκινικής και φυσικά και για την υλοποίηση των δράσεων υγείας του Παραρτήματος.

Με 20 ευρώ τον χρόνο δηλαδή, μπορεί κάθε ένας από εμάς να ενισχύσει το τόσο σημαντικό αυτό έργο! Πόσα μέλη αριθμεί αυτή την στιγμή το τοπικό μας Παράρτημα;

Γύρω στα 50 και θα είμαι μαζί σας ειλικρινής, τον αριθμό αυτόν τον θεωρώ μάλλον χαμηλό. Προφανώς δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, τα 20 ευρώ ετησίως κατά κανόνα δεν αποτελούν σημαντική επιβάρυνση στον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πού θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε λοιπόν; Είναι οι συντοπίτες μας αδιάφοροι;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό που παρατηρώ -και είναι κάτι που το διαπιστώνουμε και σε πολλά άλλα τοπικά Παραρτήματα- είναι ότι και μόνο το άκουσμα της λέξης «καρκίνος» προξενεί τρόμο. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την ασθένεια και με ό,τι την αφορά, ακόμα και νοερά. Δεν θέλουν να γνωρίζουν τίποτα για αυτήν, αρνούνται να έρθουν σε ομιλίες και να μάθουν οτιδήποτε σχετικό. Σαν να «ξορκίζουν το κακό», μένοντας όσο γίνεται μακριά του. Και αυτό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Όχι μόνον επειδή η ασθένεια μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει την πόρτα του κάθε ενός από εμάς -δεν κάνει άλλωστε διακρίσεις- αλλά διότι πλέον σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ο καρκίνος είτε προλαμβάνεται είτε θεραπεύεται, ειδικά εφ’ όσον διαγνωσθεί έγκαιρα. Η ενίσχυση δηλαδή των σκοπών της ΕΑΕ , το τρίπτυχο ενημέρωση – πρόληψη – θεραπεία, είναι αν θέλετε και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσεις τον καρκίνο μακριά σου!

Επιπλέον της παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, υπάρχουν κάποιες άλλες δράσεις που οργανώνει το Παράρτημα Φιλοθέης – Ψυχικού;  

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ενημέρωσης -της σωστής ενημέρωσης και όχι της παραπληροφόρησης βέβαια! Όσο περισσότερο είμαστε ενήμεροι για τα θέματα του καρκίνου, τόσο θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση και θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ένα πρώτο σημάδι, που θα μας οδηγήσει στον γιατρό μας. Μέσω του Παραρτήματός μας πραγματοποιούνται πολλές ενημερωτικές ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, πάντοτε με θεματολογία σχετική τους σκοπούς της ΕΑΕ. Κάθε Οκτώβριο πραγματοποιείται η κεντρική μας εκδήλωση, με ομιλία του Προέδρου κου Φιλόπουλου, που προσελκύει πολυπληθές κοινό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Παράρτημά μας οργανώνει και κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέλος ή μη: μουσικές βραδιές, συναυλίες, προβολές ταινιών, συνεστιάσεις, ημερήσιες εκδρομές. Για τέτοιες εκδηλώσεις υπάρχει εισιτήριο και τα έσοδα διατίθενται για τους σκοπούς της ΕΑΕ. Την τελευταία διετία λόγω του κορωνοϊού μείναμε λίγο πίσω, αλλά τώρα που σιγά σιγά ομαλοποιείται η κατάσταση, ελπίζω ότι σύντομα θα ξαναβρούμε και πάλι τον βηματισμό μας.

Η εγγραφή στο τοπικό μας Παράρτημα, πέραν της ενίσχυσης των σκοπών της Ελληνικής Εταιρείας, ωφελεί σε κάτι τα μέλη;

Τα μέλη μας, εκτός από την ηθική ικανοποίηση για τη συμμετοχή τους στον αντικαρκινικό αγώνα, γίνονται δέκτες συμβουλευτικών παρεμβάσεων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ μπορούν να κάνουν χρήση ειδικών ευγενικών προσφορών διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικών ή ιδιωτών σχετικά με μία σειρά εξετάσεων.

Σε τελική ανάλυση όμως, μέλος γίνεσαι γιατί σε ενδιαφέρει το να προσφέρεις στον συνάνθρωπο και να μοιράζεσαι κάτι κοινό με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες με εσένα ευαισθησίες, αλλά και γιατί ξέρεις πως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει ένα λαμπρό παρελθόν, ένα δημιουργικό παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Υπάρχει κάποιος προσωπικός στόχος, κάποιο δικό σας όραμα για το Παράρτημα Φιλοθέης Ψυχικού της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας;

Ο δικός μου στόχος, για τον οποίο πραγματικά αγωνίζομαι, είναι το να φέρουμε τον κόσμο κοντά μας, μέσω των διαφόρων δράσεων ενημέρωσης που διοργανώνει η Εταιρεία. Να καταφέρουμε αν περάσουμε αυτό το μήνυμα, να ξεπεραστεί ο φόβος που κρατά τους ανθρώπους μακριά και τους κάνει να κλείνουν τα αυτιά τους. Ας έρθουν κοντά μας με εμπιστοσύνη. Γιατί η πληροφορία που παρέχεται μέσω της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι αξιόπιστη και επιστημονικά έγκυρη. Και φυσικά να θυμούνται πάντα ότι κάθε άνθρωπος που μας στηρίζει, προσφέρει ουσιαστικά σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις