Συζήτηση βουλευτών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
Γράφει η Όλγα Μενεμενόγλου
Βαδίζοντας στον ήδη λαμπρό δρόμο που έχουν χαράξει, ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό του Λυκείου Φιλοθέης «Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης» προσκάλεσαν τρία πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για να συζητήσουν με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους για θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτήν συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου, είχαν προσκληθεί από την Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής Βορείου Τομέα και αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, π. Υπουργός Οικονομικών και από το ΚΙΝΑΛ ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας. Και οι τρεις πολιτικοί έχουν ασχοληθεί με διεθνή θέματα ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει διατελέσει και Ευρωβουλευτής.
Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες με το ενδιαφέρον των μαθητών να διατηρείται αμείωτο, ενώ εντύπωση μας έκανε ότι κατά τα διαλείμματα στην αίθουσα έρχονταν να παρακολουθήσουν και μαθητές από τις άλλες τάξεις και μάλιστα με τόσο ενδιαφέρον και σεβασμό, που στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος!
Οι τρεις ομιλητές απάντησαν και στις 19 ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές, δείχνοντας ο καθένας με την σειρά του σεβασμό στον συνομιλητή, ενώ πολλές φορές αναγνώριζαν και αναφέρονταν στην μεγαλύτερη εμπειρία που μπορεί να είχε κάποιος εκ των τριών σε συγκεκριμένα θέματα. Πώς τους βλέπετε στα κανάλια και στην Βουλή; Ακριβώς το αντίθετο. Ίσως ήταν και η πρώτη φορά που απολαύσαμε μια συζήτηση σε δημοκρατικό πνεύμα, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη.
Οι νεαροί μαθητές ρώτησαν, άκουσαν, έμαθαν, έκριναν μακριά από κομματικές νοοτροπίες και στεγανά, αναγνωρίζοντας για την κάθε ερώτηση που έθεταν τις μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές που ίσως τελικά χαρακτηρίζουν τα τρία μεγάλα κόμματα.
Από τις ερωτήσεις που τέθηκαν ξεχωρίσαμε τις εξής:
- Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ισοδύναμες ως προς την λήψη και εφαρμογή αποφάσεων; Αν όχι, ποιες προπορεύονται;
- Συμφέρει τα μικρά Κράτη να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην ουσία είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τις θέσεις των ισχυρών;
- Είναι ελεύθερη η κάθε χώρα – μέλος να πράττει δίχως την έγκριση της Ε.Ε.;
- Πώς επηρεάζει την Ε.Ε. ο πόλεμος της Ουκρανίας;
- Πώς λειτουργεί ο στρατός της Ε.Ε. και από ποιους αποτελείται;
Τις ερωτήσεις έθεσαν οι μαθητές: Κολιτσιδάκη, Μπουρντένη, Οικονομοπούλου, Καραβέλα, Βασιλάκου, Ασπρουλάκη, Τζώρτζη, Γκινομόπουλος, Μεσσήνη, Χρόνη, Χρήστου, Σύρος, Παπαχατζοπούλου, Γιαννικόπουλος, ενώ η προετοιμασία έγινε από τους φιλόλογους καθηγητές Μαλέσκου, Δημοπούλου, Παπαναγιώτου, Βαρζελιώτη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια τους κ. Κοντογεωργάκου , συνεργαζόμενο σχολείο του Λυκείου Φιλοθέης σε πρόγραμμα με τίτλο «Ενεργός – ευρωπαίος πολίτης» και εκ μέρους του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού η κυρία Βυθούλκα Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ.