Δημοτικά σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα


 «Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά»

Άφαντος παραμένει ο δράστης της βάναυσης κοπής των τεσσάρων πεύκων της οδού Δαβάκη, στην Φιλοθέη. Τόσο οι Σύμβουλοι όσο και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος, αλλά και οι κάτοικοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν το ζήτημα να ξεχαστεί.

Το θέμα επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Σύμβουλος της Συμμαχίας Πολιτών κυρία Μάρω Τρέζου, ζητώντας να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Έτσι λοιπόν μάθαμε ότι πλέον η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μέχρι τις 31 Μαρτίου, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει παραδοθεί υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της κατοικίας που βρίσκεται στο σημείο –κάτι που θα έριχνε φως στην υπόθεση- και από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, όλως περιέργως δεν έχει εμφανιστεί κατά ώρας ούτε ένας μάρτυρας.

Είναι βέβαια να απορεί κανείς: η κοπή των τεσσάρων δέντρων ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πράγμα που σημαίνει ότι τα πριόνια χαλούσαν τον κόσμο από πολύ νωρίς. Κανείς περίοικος δεν ξύπνησε από τον θόρυβο; Κανείς δεν αναρωτήθηκε τι συμβαίνει; Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τα δέντρα που κόβονταν; Πώς είναι δυνατόν ουδείς να έχει αντιληφθεί το παραμικρό; Στην συζήτηση μάλιστα που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κυρία Ζέππου ανέφερε ότι στην ίδια γειτονιά, όταν προ μηνών είχαν επιχειρήσει τα συνεργεία του Δήμου να κλαδέψουν κάποιες πανύψηλες λεύκες, υπήρξε περίοικος που έξαλλος επετέθη στους εργάτες απειλώντας τους. Αυτή τη φορά όμως, κανείς δεν ενοχλήθηκε! Πείτε μας και εμάς το μυστικό: πώς τα καταφέρνετε και κοιμάστε τόσο βαριά;

Και καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης των πεύκων καινούρια μυστήρια ανακύπτουν. Η κυρία Τρέζου, η οποία έχει ασχοληθεί και έχει εμβαθύνει στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε ότι υπάρχουν φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται όχημα του συνεργαζόμενου με τον ΔΕΔΔΗΕ συνεργείου «ΓΕΩΦΩΣ» να είναι σταθμευμένο επάνω στην ράμπα της οικίας που βρίσκεται το σημείο. Οι φωτογραφίες αυτές είχαν τραβηχτεί την Πέμπτη, την ημέρα κατά την οποία έγινε το βάρβαρο κλάδεμα των δέντρων –η ολοκληρωτική καταστροφή επήλθε το Σάββατο. Ως προς αυτό λοιπόν, κατά πως φαίνεται δεν υπάρχει αμφιβολία για τον υπεύθυνο. Υπάρχει όμως μία εύλογη απορία: γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στο συγκεκριμένο κλάδεμα την στιγμή που στον ίδιο δρόμο πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα της υπογειοποίησης των καλωδίων, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν θα υπήρχε κίνδυνος να πέσουν τα κλαδιά στα καλώδια;

Τελικά ας μην το ψάχνουμε. Ήταν να μην δείξει το ζήλο του ο ΔΕΔΔΗΕ!


Μηδ’ αδελφές μηδέ και συνυφάδες

 Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει ανοίξει φαίνεται το ντουλαπάκι των αναμνήσεων στον Δήμο μας και προσπαθούν ένθεν κακείθεν οι αυτοδιοικητικοί να δείξουν τους συγγενικούς δεσμούς του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού με την Μαριούπολη.

Η αρχή έγινε στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Δήμου μας, στην οποία κάποιος από τους ομιλητές αναφέρθηκε στους συγγενικούς δεσμούς των δύο πόλεων. Το θέμα μεταφέρθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεκίνησε να αναπαράγεται, άλλοτε σε πνεύμα συγκίνησης και άλλοτε σε τόνους καταγγελτικούς, με κατηγορίες περί αδιαφορίας του Δήμου προς την αδερφή του πόλη.

Ψάξαμε λοιπόν να βρούμε ποια είναι η σχέση του Ψυχικού με την μαρτυρική Μαριούπολη και τα πράγματα έχουν ως εξής: στον πρώην Δήμο Ψυχικού πριν από χρόνια δημιουργήθηκε ένας σύλλογος με την ονομασία «Οι φίλοι της Μαριούπολης», που σκοπό είχε να συντηρήσει οικονομικά τα εναπομείναντα ελληνικά σχολεία στην γενικότερη περιφέρεια της Μαριούπολης. Μέλη του Συλλόγου, ο ίδιος ο Δήμος, καθώς και ορισμένοι Ψυχικιώτες χορηγοί είχαν υιοθετήσει έξι σχολεία, η σχέση όμως αυτή έληξε με την εφαρμογή του Καλλικράτη, καθώς η νομοθεσία δεν επέτρεπε τέτοιου είδους χορηγίες. Σε ό,τι δε αφορά την αδερφοποίηση των πόλεων, αυτή απλά δεν υφίσταται.

Άλλη μια πονεμένη ιστορία παραπληροφόρησης λοιπόν!


Δεν έχω χρήματα καρδιά μου

Και μια που μιλάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο facebook, στην ομάδα που έχει δημιουργήσει το Προάστιο Πρότυπο (δηλαδή η Διοίκηση του Δήμου) ένας συνδημότης μας χιουμοριστικά και σε τόνο ανεπίσημο έκανε μια έκκληση «να μην φανούμε τσιγγούνηδες στα παιδιά της καθαριότητας τώρα το Πάσχα». Ο συνδημότης μας αναφερόταν στην συνήθη πρακτική των υπαλλήλων της Καθαριότητας πολλών Δήμων να περνούν πριν από τις Γιορτές από τα σπίτια, μαζεύοντας το κατιτίς τους ως δώρο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Τι ήταν να το γράψει! Ακολούθησε πληθώρα σχολίων, όπου αρκετοί φάνηκαν να ταράζονται μιλώντας για αιφνιδιασμό που βρίσκει τους κατοίκους απροετοίμαστους καθώς δεν έχουν έτοιμα μετρητά! Συγνώμη πόσα νομίζετε ότι πρέπει να δώσετε; Συνήθως δίνουμε κάτι συμβολικά -2, 3, 5 ευρώ- και αυτό προαιρετικά. Αν είναι τόσο πρόβλημα αυτό το ποσό, φανταζόμαστε τι γίνεται στα κάλαντα! Βεβαίως το πιο ενδιαφέρον σχόλιο το έκανε η Δημοτική Σύμβουλος Ζαφειρίνα Καρατζά, η οποία και ενημέρωσε ότι πλέον «τύποις έχει απαγορευτεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας να περνούν οι υπάλληλοι για χρήματα αλλά ορισμένοι από αυτούς αμελούν τις εντολές».  Δεν ξέρουμε τι να πρωτοσχολιάσουμε: ότι στα σπίτια του Ψυχικού και της Φιλοθέης δεν υπάρχει ούτε κέρμα ή το ότι κατά πως φαίνεται ο Δήμος γνωρίζει ότι συγκεκριμένοι υπάλληλοί του ζητούν χρήματα παράνομα, χωρίς βεβαίως να υφίστανται και καμία επίπτωση για αυτό που κάνουν;


Η αριστεία είναι ακόμα ρετσινιά;

Φάουλ θεωρήθηκε από πολλούς γονείς η αναφορά της Αντιδημάρχου Ελένης Ζέππου, που εκτελούσε χρέη εκφωνήτριας στην μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, που απεκάλεσε Βαρβάκειο «Σχολείο των Αρίστων». Και αυτό το θέμα, εκτός από τον μικρό ντόρο που προξένησε μεταξύ των παρισταμένων, έλαβε διαστάσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πραγματικά αναρωτιόμαστε γιατί; Να θυμίσουμε ότι στο Βαρβάκειο από το σχολικό έτος 2015–2016 οι μαθητές εισάγονται κατόπιν εξετάσεων, τόσο στο Γυμνάσιο όδο και στο Λύκειο.  Οι θέσεις είναι ελάχιστες και η υψηλή βαθμολογία αποτελεί και το μοναδικό κριτήριο εισαγωγής.

Εξ ορισμού λοιπόν, το Βαρβάκειο είναι πράγματι το σχολείο των αρίστων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και στα άλλα σχολεία δεν υπάρχουν άριστοι μαθητές, ούτε και είπε κάτι τέτοιο η κυρία Ζέππου. Η δε αναφορά περί αριστείας σε μια παρέλαση αφορά αμιγώς την βαθμολογία των μαθητών και όχι οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την προσωπικότητα τους. Ο χαρακτηρισμός του Βαρβακείου ως σχολείο αρίστων βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία και δεδομένα. Ας μην δημιουργούμε θέματα εκ του μη όντος. Η διαστρέβλωση των λεγομένων και η αυθαίρετες ερμηνείες των όποιων προθέσεων δεν θα μας πάνε και πολύ μακριά. Και φυσικά δεν συνιστούν εποικοδομητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση.


Η εξαφανισμένη Αντιπολίτευση

Ειρήσθω εν παρόδω η αντιπολίτευση πού είναι; Λάμπει συστηματικά δια της απουσίας της  από οποιαδήποτε εκδήλωση ή δράση. Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι η παρουσία τους στην βράβευση των μαθητών ή σε δράσεις όπως η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία και η συλλογή αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα συνιστούσε επιβράβευση ή στήριξη της Δημοτικής Αρχής;  Ή μήπως οι εκδηλώσεις που αφορούν την Παιδεία και θέματα Κοινωνικά, στα οποία επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια διαφωνία, απέκτησαν αίφνης παραταξιακή χροιά; Γιατί απέχει η αντιπολίτευση; Στις εκλογικές αναμετρήσεις, η προεκλογική καραμέλα είναι «το καλό του τόπου και των ανθρώπων». Η συμμετοχή λοιπόν σε δράσεις που αφορούν τους πάντες τελεί υπό την προϋπόθεση άσκησης εξουσίας;

Ή μήπως οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η παρουσία τους π.χ. σε μια εθελοντική αιμοδοσία θα συνιστούσε υποστήριξη του έργου του Δημήτρη Γαλάνη; Γιατί αν είναι έτσι, σε περίπτωση που χρειαστείτε αίμα, μην λησμονήσετε να ζητήσετε και το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων του αιμοδότη.

Λαμπρές εξαιρέσεις αποτελούν η κυρία Νέλλη Λάβδα και ο κύριος Βύρων Σαμαρόπουλος. Ειδικά η Νέλλη Λάβδα δίνει πάντα το παρών και είναι πρόθυμη να βοηθήσει και να συμβάλλει σε ό,τι της ζητηθεί, αλλά και σε ό,τι πέσει στην αντίληψή της ασχέτως  παράταξης  από την οποία προέρχεται, με γνώμονα πάντα το γενικό καλό. Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι χαίρει εκτίμησης και απολαμβάνει τον σεβασμό των κατοίκων του προαστίου μας ψηφοφόρων της και μη.


Ησυχία πριν την καταιγίδα;

 Καθώς βρισκόμαστε μόλις 18 μήνες πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η εμπειρία μας μάς έχει διδάξει ότι αυτή είναι παραδοσιακά η περίοδος που επικρατεί απόλυτη ησυχία. Σαν να λέμε η ηρεμία πριν την καταιγίδα.  Βλέπουμε ότι όλοι έχουν κάνει ένα βήμα πίσω και αξιολογούν την κατάσταση, εντοπίζουν πιθανούς συμμάχους και αντιπάλους και γενικώς αποφεύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τους εκθέσει ή να καταχωρηθεί αρνητικά για το πρόσωπό τους στην συνείδηση του ψηφοφόρου. Ποντάροντας ίσως στην μνήμη χρυσόψαρου, περιμένουν το τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές προκειμένου να επανεμφανιστούν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Και κάπως έτσι ακόμα και ικανοί άνθρωποι έχουν φτάσει να χάνουν την ουσία. Γιατί η ουσία βρίσκεται στην πραγματική σχέση με τον κόσμο και τα προβλήματά του. Στην λακκούβα, στον σκοτεινό δρόμο, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στην άμεση ανθρώπινη επαφή. Και κάπου εκεί ορισμένοι, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, κινδυνεύουν να μείνουν μετεξεταστέοι.


Mea culpa

 Δύο λάθη εντοπίσαμε στο προηγούμενο φύλλο των Τοπικών Νέων, δυστυχώς μετά την εκτύπωσή του. Το πρώτο αφορά την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, για την οποία εκ παραδρομής γράψαμε 200 χρόνια αντί 100 που είναι το σωστό, από κεκτημένη ταχύτητα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το δεύτερο ήταν στον τίτλο για την εκδήλωση της τοπικής της Νέας Δημοκρατίας, όπου αντί για «To know us better», γράφτηκε «To know as better». Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις