Ο θάνατος των τεσσάρων πεύκων

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Φιλοθέης δίνει την δική του απάντηση

Πρόσφατα συντελέστηκε ένα  έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, και  ήταν η αυθαίρετη και παράνομη  κοπή τεσσάρων υγειών δέντρων στη συμβολή των οδών Συνταγματάρχη  Δαβάκη και Αριάδνης στη Φιλοθέη το οποίο ανέδειξε η δημοτική σύμβουλος κυρία Μάρω Τρέζου και   θεσμικά το υποστήριξε στα συμβούλια. Επίσης ο αντιδήμαρχος πρασίνου  ενεργώντας θεσμικά προχώρησε για τα νόμιμα,  όπως αναφέρεται και  σε πρόσφατο  δημοσίευμα  στα Τοπικά Νέα.

Στις 5 Μαρτίου 2022 βρέθηκα και εγώ στην περιοχή που κόπηκαν τα  δέντρα ολοσχερώς και ο  κύριος Φωτιάδης είχε ήδη καλέσει το 100 όπου  και έγινε καταγραφή του γεγονότος.

Όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους περιοίκους δεν αντιλήφθηκε τίποτα από την κοπή των δέντρων. Δεν άκουσαν αλυσοπρίονα, δεν άκουσαν φορτηγά που μετέφεραν τους κορμούς, Τίποτα. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε; Αν το περιβαλλοντικό  έγκλημα μείνει ατιμώρητο και δεν βρεθεί ο ένοχος αύριο κάποιοι άλλοι θα επαναλάβουν. Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ παρακολουθεί το θέμα και στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε  τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές και όλοι μαζί να συμβάλουμε ώστε να μη επαναληφθούν στο μέλλον.

Το  περιβαλλοντικό έγκλημα όσο και να αναλύεται έγκλημα παραμένει. Μέχρι λοιπόν να αποδοθεί δικαιοσύνη  προτείνουμε  ο Δήμος:

1 Άμεσα να καταδικάσει   την υφέρπουσα τάση που καλλιεργείται από κάποιους  περί απαλλαγής των πεζοδρομίων από τα δέντρα για χάρη δήθεν της ασφάλειας των πεζών.

2 Να δημιουργήσει δρόμους ήπιας κυκλοφορίας εκεί που υπάρχουν στενά πεζοδρόμια και στενοί δρόμοι.

3 Να προβεί στην φύτευση άλλων δέντρων στην θέση αυτών που κόπηκαν.

4 Να επικαιροποιηθεί αν υπάρχει Κανονισμός Πρασίνου ή να συνταχθεί εξ’ αρχής προκειμένου να τεθούν κανόνες για το κλάδεμα των δέντρων ή θάμνων υιοθετώντας τις υπάρχουσες ήδη προδιαγραφές του ΕΛΟΤ ΤΟ 1501-10-06-0401 2009  που έχει καταγραφεί σε ΦΕΚ με ημερομηνία 2009-12-23 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ και να θεσπιστούν κυρώσεις με την επιβολή προστίμων που θα προβλέπονται κατά περίπτωση.

5 Να επιβλέπει  τα κλαδέματα που γίνονται είτε από το ΔΕΔΔΗΕ είτε από τα συνεργεία του εργολάβου ώστε να εκτελούνται  σύμφωνα με τους κανόνες.

Το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί γεωπόνοι δεν αποτελεί δικαιολογία, ας προσληφθούν και άλλοι, τόσο υψηλά δημοτικά τέλη πληρώνουμε για να εξασφαλισθεί ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

Εάν συνεχιστεί η καταστροφή  του πρασίνου σε μερικά χρόνια  αυτό θα μειωθεί δραστικά και η ποιότητα ζωής  του προαστίου μας θα υποβαθμιστεί με άμεσες επιπτώσεις στην φυσιογνωμία αυτού και στην κλιματική αλλαγή.

Το προάστιό μας δημιουργήθηκε περί το 1930 από ανθρώπους που στηρίχτηκαν στην αλληλεγγύη, την  αριστοτελική μεσότητα και το μέτρο.  Το ατομικό  συμφέρον υποτάχθηκε στο συλλογικό. Προτίμησαν να ρίξουν το υπερ-εγώ τους και την τάση για επίδειξη για να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό σύνολο εναρμονισμένο με τη φύση. Αυτά τα δέντρα είναι μνημεία της φύσης ζωντανοί οργανισμοί και είναι η ζωή μας. Η απλότητα και η λειτουργικότητα και η μεσότητα και το μέτρο κυριάρχησαν.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Φιλοθέης αγρυπνά και συνεχίζει να εργάζεται προς όφελος της φυσιογνωμίας του προαστίου. Σας καλούμε, να έρθετε κοντά μας, να εγγραφείτε ως μέλη και να γίνουμε μια δυνατή ομάδα που θα συμβάλλουμε όλοι μαζί στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του προαστίου μας. Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 698 7388545 κ. Γιαβάσογλου Κώστας.

Ο Πρόεδρος

Κώστας Γιαβάσογλου

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: