Δράσεις, προγράμματα και νέες ιδέες με επίκεντρο τον άνθρωπο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μπάμπης Μπονάτσος σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης

στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ετοιμάζοντας τα Χριστουγεννιάτικα πακέτα

 Γράφουν οι Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα 

Όπως κάθε χρόνο, στα Τοπικά Νέα και φέτος επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στο έργο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής (ή απλά την Πρόνοια, όπως απλούστερα την αποκαλούμε) του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χαράλαμπος (Μπάμπης) Μπονάτσος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις στις αρχές Νοεμβρίου και μάλιστα, για μία ακόμη φορά, διαθέτει τον χρόνο του και προσφέρει της υπηρεσίες του στα Κοινά αμισθί.

Τον συναντήσαμε αρχικά στο γραφείο του, στο κτήριο της οδού Τερτσέτη και μείναμε μαζί του έξι ολόκληρες ώρες, κατά τις οποίες μας μίλησε διεξοδικά για τα κομμάτια που συνθέτουν αυτό το παζλ που ονομάζεται Πρόνοια. Μαζί του επισκεφθήκαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις αποθήκες του και μάλιστα σε ώρα παραλαβής προϊόντων, ενώ περάσαμε και αρκετές ώρες στο γραφείο του, παρακολουθώντας τον τρόπο που εργάζεται, καλύπτοντας τα πολλά και διαφορετικά θέματα που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιό του.

Από την δράση «κανένα παιδί χωρίς δώρο»

Από την δράση «κανένα παιδί χωρίς δώρο», Δημήτρης Γαλάνης και Μπάμπης Μπονάτσος

Καθώς μέχρι το 2010 ήσασταν  επικεφαλής του τομέα Πρόνοιας στο Δήμο Νέου Ψυχικού, το αντικείμενο σίγουρα δεν σας είναι άγνωστο. Τι έχει αλλάξει κατά την άποψή σας από τότε;

Πράγματι, από το 2007 μέχρι το 2010 διετέλεσα Αντιδήμαρχος, με την Πρόνοια να συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στους τομείς αρμοδιότητάς μου. Το διάστημα εκείνο θεσπίσαμε για πρώτη φορά την μείωση δημοτικών τελών, την χορήγηση επιδομάτων βάσει κριτηρίων, ενώ στις Υπηρεσίες μας απασχολείτο μόλις μία Κοινωνική Λειτουργός, η κυρία Μπουρελάκη. Παρά το γεγονός ότι είχαμε στην διάθεσή μας ελάχιστα μέσα, τα τρία εκείνα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα και παρήχθη έργο στην Πρόνοια. Σήμερα, αναλαμβάνοντας την Αντιδημαρχία, βρήκα τον τομέα της Πρόνοιας πολύ πιο ανεπτυγμένο και με πολλά «εργαλεία» στην διάθεσή του. Και με χαρά διεπίστωσα ότι η Διεύθυνση Πρόνοιας που παρέλαβα λειτουργεί καλά! Υπάρχει Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ η Υπηρεσία πλέον απασχολεί δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς και ένα δίκτυο διοικητικών υπαλλήλων, που έχουν ως αντικείμενο εργασίας την υποστήριξη των προγραμμάτων και επικεντρώνονται στους ωφελουμένους συνδημότες και κατοίκους του Δήμου μας. Υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας έμπρακτα, με φάρμακα, με εξετάσεις, φροντίζουμε για την υγεία τους. Ένας Κοινωνικός Λειτουργός ασχολείται κυρίως με τις παροχές που μπορούν να έχουν από την Κεντρική Διοίκηση -επιδόματα ενοικίων, ΚΕΑ (κατώτατο επίδομα αλληλεγγύης), επιδόματα ανεργίας. Επιπλέον, εκτός από τους πόρους που διατίθενται στην Πρόνοια κεντρικά, με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής, το έργο μας στηρίζεται και στην ίδια την Κοινωνία, που το ενισχύει έμπρακτα με προσφορές και πράξεις αλληλεγγύης. Αυτό που μένει λοιπόν, είναι να κάνω κι εγώ το δικό μου όραμα πραγματικότητα!

Από την δράση «κανένα παιδί χωρίς δώρο», Δημήτρης Φωτιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Μπάμπης Μπονάτσος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου, ακούσαμε ότι ο αριθμός των ωφελουμένων από την Διεύθυνση Πρόνοιας έχει φτάσει τους 195, από 95 που ήταν παλιότερα.Η αύξηση είναι σοκαριστική. Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;  

Από την μία είναι η βαθιά και πολύχρονη οικονομική κρίση, στην οποία προστέθηκε και η πρόσφατη υγειονομική κρίση. Ιστορικά δε, γνωρίζουμε ότι οι υγειονομικές κρίσεις είναι ακόμα χειρότερες. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μας επηρέασαν όλους ανεξαιρέτως, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Το 2020 λοιπόν ήταν μία χρονιά κατά την οποία υπήρξαν οικογένειες που είτε κλήθηκαν να ζήσουν με τα 500€ της μηνιαίας αποζημίωσης, είτε αυτοί που τις στήριζαν βρέθηκαν άνεργοι θύματα του πολύμηνου κλεισίματος της αγοράς. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα των μέτρων, διότι φυσικά προτεραιότητα ήταν το να προστατεύσουμε την υγεία και τις ζωές μας, δεν μπορεί και να παραβλέψει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που αυτά επέφεραν. Η Οικονομία είναι μια αλυσίδα που μας επηρεάζει όλους, ο βαθμός είναι που ποικίλει. Τώρα αυτό που προέχει είναι το να επανέλθουν στην αγορά εργασίας οι σωματικά και ψυχικά υγιείς συμπολίτες μας. Και να σημειώσουε ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει και τα απόνερα θα γίνουν αισθητά σε όλους τους τομείς. Εδώ λοιπόν έρχεται ο δικός μας ρόλος, καθώς οφείλουμε να έχουμε σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Από την δράση «κανένα παιδί χωρίς δώρο», Δημήτρης Γαλάνης, Ελένη Ζέππου, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και εθελοντές

Πέρα από τον αριθμό των ωφελουμένων, ποια είναι τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία που έχετε στην διάθεσή σας; 

Ένα μεγάλο ποσοστό ωφελουμένων είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ίσως αυτή είναι και η ομάδα των ωφελουμένων που οι ανάγκες τους είναι πιο εύκολο να εξυπηρετηθούν. Δηλαδή φροντίζουμε ώστε να τους πηγαίνουμε τα τρόφιμα και τα φάρμακά τους και να κλείνουμε ραντεβού με τους γιατρούς τους. Σημαντική βοήθεια δίνει και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που σύντομα θα υπάγεται στην Διεύθυνση Υγείας, με την οποία έχουμε αγαστή συνεργασία. Θέλουμε οι ηλικιωμένοι να νιώθουν ότι είμαστε δίπλα τους, ότι δεν είναι μόνοι τους. Η πόρτα του Δήμου και ειδικότερα η δική μου πόρτα στην οδό Τερτσέτη 44, είναι ανοικτή για όλους.

Μια άλλη ευπαθής ομάδα είναι οι άνεργοι. Πρόκειται συνήθως για συμπολίτες μας που έχουν μείνει χωρίς δουλειά για μεγάλο διάστημα και αρχίζουν κάποια στιγμή να εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, να νιώθουν έλλειψη αυτοπεποίηθησης και ό,τι άλλο όλα αυτά συνεπάγονται. Είναι απολύτως φυσιολογικό το να σε παίρνει η κάτω βόλτα όταν νιώθεις ότι σε έχουν απορρίψει από δουλειές και δυσκολεύεσαι πλέον να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες σου. Το 2022 λοιπόν, θα επικεντρωθούμε σε προγράμματα στον τομέα της ψυχικής υγείας με αντικείμενο την στήριξη των ανθρώπων που έχουν πληγεί και στόχο μας το να βγούν πάλι στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν την ζωή που τους αξίζει.

Μια τρίτη κατηγορία που συναντάμε στην πόλη μας είναι οι λεγόμενοι «νεόπτωχοι», άνθρωποι δηλαδή που στηρίζονταν οικονομικά σε εισοδήματα από την ακίνητη περιουσία τους και είχαν ανάλογα προγραμματίσει τη ζωή τους και πλέον αυτά δεν υφίστανται. Η περιουσία τους παρέμεινε αδιάθετη για χρόνια, τα σπίτια τους κενά, με φόρους που αφαίμαξαν τις οικονομίές τους. Μην ξεχνάτε ότι τώρα τελευταία είναι που η αγορά των ακινήτων μόλις ξαναζωντάνεψε. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν για δώδεκα σχεδόν χρόνια βρίσκονται με πολύ μειωμένο ή και μηδενικό εισόδημα. Να έχεις φτάσει δηλαδή σε ηλικία 50-55 ετών και να αντιμετωπίζεις ξαφνικά την φτώχια, χωρίς να έχεις και περιθώρια κινήσεων, με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη και την αγορά εργασίας κλειστή. Μιλάμε για την πλήρη ανατροπή της ζωής τους. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα πολλές φορές δεν πληρούν καν τα τυπικά κριτήρια για την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία ωφελουμένων. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αξιοπρεπείς και μορφωμένοι, που δεν θα μάθει πότε κανείς τι βιώνουν. Είναι όλοι αυτοί που συναντούμε στους δρόμους της πόλης μας και μόνο το φθαρμένο πανωφόρι τους, για όποιον το προσέξει, θα μαρτυρήσει ότι τα φέρνουν βόλτα δύσκολα, πολύ δύσκολα. Αυτή είναι μία κατηγορία που με προβληματίζει πολύ. Γιατί οι περισσότεροι βρίσκονται για πρώτη φορά στα όρια της φτώχιας και ντρέπονται. Σε αυτούς λοιπόν πρέπει να ενσκήψουμε, τόσο το Κράτος όσο και εμείς, για να έρθουν να μας μιλήσουν και να τους βοηθήσουμε.

Από την δράση «κανένα παιδί χωρίς δώρο»

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ένας βασικός βραχίονας του Τομέα Πρόνοιας για την υλοποίηση του έργου του. Αυτήν την στιγμή εξυπηρετεί 195 άτομα. Ποιες είναι οι μηνιαίες ανάγκες; Επαρκούν οι χορηγίες για την κάλυψη ή υπάρχουν ελλείψεις;

Στόχος μας είναι μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου να είμαστε σε θέση να καλύπτουμε πλήρως κάθε μήνα τις βασικές –αν μη τι άλλο- ανάγκες των ωφελουμένων. Αυτό πιστεύω ότι το καταφέρνουμε. Το ότι δηλαδή οι ωφελούμενοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το φαγητό της ημέρας, αυτό είναι εξασφαλισμένο κι εμείς είμαστε πάντα δίπλα τους. Και εδώ οφείλω να πω ένα μεγάλο «μπράβο» στην προκάτοχό μου, την Αντιδήμαρχο Αλίκη Γκιζελή, που κατάφερε να αυξήσει 100% τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούμε πια να δίνουμε στους ωφελούμενους μας. Οι χορηγίες τροφίμων αυξάνονται συνεχώς επειδή στην κυριολεξία τρέχουμε! Είναι ελάχιστοι αυτοί που χτυπούν την πόρτα μας και προσφέρουν αυτοβούλως, χρειάζεται συνεχής κινητοποίηση. Όταν λέμε «ελλείψεις», τι εννοούμε; Ανάγκες πάντα υπάρχουν και όταν σκοπός μας είναι όπως προανέφερα να καλύψουμε ανάγκες 195 ατόμων, ναι προφανώς έχουμε και ελλείψεις. Αλλά δεν αφήνουμε να χρονίζουν, είμαστε στην κυριολεξία από πάνω και παλεύουμε κάθε μέρα για το καλύτερο.

Ο Μπάμπης Μπονάτσος στον αύλειο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου για την παραλαβή προϊόντων από την εταιρεία Sanitas

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Έχουν περάσει 35 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Αντιδήμαρχος, αρμόδιος και για θέματα Πρόνοιας. Ποιοι είναι οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι; Ποιο είναι το όραμά σας και πώς σκοπεύετε να πορευτείτε;

Το όραμά μου συνοψίζεται σε τρεις στόχους:

  • κανένας συντοπίτης μας πεινασμένος
  • κανένας συντοπίτης μας χωρίς νερό και ρεύμα
  • κανένας συντοπίτης μας χωρίς ρούχα και παπούτσια.

Αυτό το τρίπτυχο, ίσως ακούγεται απλό και αυτονόητο, αλλά πιστέψτε με, είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Τόσο η Διεύθυνση Πρόνοιας όσο και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε προς αυτόν τον σκοπό. Έχουμε ήδη εκπονίσει ένα σχέδιο, μέσω του οποίου θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Και είναι η πρώτη φορά που μιλώ γι’ αυτό δημόσια, μέσω της σημερινής μας συνέντευξης.

Το Σχέδιό μας δίνει έμφαση σε πέντε σημεία, που θα αποτελέσουν το πλαίσιο του έργου μας και αφορούν αφ’ ενός την άμεση κάλυψη των αναγκών για τα στοιχειώδη μέσω των διαφόρων δομών του Δήμου και αφ’ ετέρου, την εξεύρεση λύσεων ώστε σε βάθος χρόνου να είναι σε θέση οι ίδιοι οι συμπολίτες μας να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της ζωής τους, χωρίς να χρειάζονται πια την βοήθειά μας.

Τα σημεία αυτά είναι:

1) παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε όσοι από τους συμπολίτες μας μπορούν, να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και –γιατί όχι;- να πετάξουν με τα δικά τους φτερά

2) δημιουργία Γραφείου Εύρεσης Εργασίας. Αυτό είναι κάτι που λειτουργούσε επιτυχώς στον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού και σκοπεύουμε να το επαναφέρουμε. Καλώ λοιπόν όλους σας να το αγκαλιάσετε και να συμμετέχετε! Γνωρίζετε κάποιον άνεργο; Προτείνετε του το δικό μας γραφείο, να έρθει να μιλήσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να βρει δουλειά. Χρειάζεστε κάποιον υπάλληλο; Επικοινωνήστε πρώτα με τον Δήμο μας!

3) δημιουργία ισχυρού δίκτυου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, κάτι που αφορά τόσο τις δομές, όσο και τον κάθε έναν από εμάς, είτε είμαστε απλοί πολίτες, είτε επιχειρηματίες. Γιατί πιστεύω ότι ο Δήμος και οι πολίτες αυτού του τόπου αντέχουν να στηρίξουν και  πάνω από 200 άτομα. Και αυτό θα το πετύχουμε με την επικοινωνία και τις συνεχείς δράσεις μας.

4) καλλιέργεια επαφών με περισσότερες εταιρείες για χορηγίες, οργάνωση δράσεων με «εισιτήριο» την δωρεά τροφίμων -αθλητικοί αγώνες, ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες κτλ.- για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

5) με την συνδρομή συλλόγων και φορέων ήδη λειτουργεί εύρυθμα το Κιόσκι, το ξύλινο περίπτερο δηλαδή μπροστά στον Σκλαβενίτη της 25ης Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό, το οποίο λειτουργούσε στηριζόμενο στον εθελοντισμό των μαθητών, που ήταν φυσικά αξιέπαινος. Σήμερα λοιπόν μπήκε στο παιχνίδι όλη η κοινωνία του Δήμου μας, με τους τοπικούς Συλλόγους να αναλαμβάνουν την λειτουργία του μία ημέρα την εβδομάδα -την Δευτέρα π.χ. το ανοίγει η ΑΕΨ, την Τρίτη ο σύλλογος Κρητών, την Τετάρτη ο ΜΕΟ.

Αυτά είναι όσα κατάφερα να κάνω εγώ στον τομέα της Πρόνοιας, μέσα στις 35 ημέρες από την ανάληψη της Αντιδημαρχίας. Και ευχαριστώ θερμά εσάς, τα Τοπικά Νέα, για το ενδιαφέρον που επιδείξατε και για την συμβολή σας μέσω αυτής της συνέντευξης στην γνωστοποίηση του έργου μας. Είμαι δε αισιόδοξος, για να μην πω βέβαιος, ότι και οι συμπολίτες μας θα ευαισθητοποιηθούν και θα προσθέσει ο καθένας το δικό του λιθαράκι, τόσο όσο μπορεί.

στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ετοιμάζοντας τα Χριστουγεννιάτικα πακέτα

Έχετε ξεκινήσει κάτι νέο, από την ημέρα που αναλάβατε;

Έχουμε δρομολογήσει συνεργασία με την Recycom. Πρόκειται για την εταιρεία που τοποθετεί κόκκινους κάδους συλλογής ρούχων και υποδημάτων. Το κέρδος από αυτήν την ενέργεια είναι τριπλό, καθώς το Παντοπωλείο θα παίρνει όσα ρούχα και παπούτσια είναι κατάλληλα και θα τα διαθέτει ανάλογα με τις ανάγκες, θα εκλείψει το φαινόμενο να πετιούνται ρούχα έξω από τους κάδους, που κάποιοι αργότερα τα ξεδιαλέγουν και τα διασκορπίζουν και τέλος, αυτά που δεν θα διατίθενται μέσω του Παντοπωλείου, θα ανακυκλώνονται.

Στις αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας είναι και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για το θέμα αυτό;

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη μας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε και συμπεριφερόμαστε στα ζώα, τα αδύναμα αυτά πλάσματα, δείχνει άλλωστε έμπρακτα τον βαθμό της ανθρωπιάς και τον πολιτισμό μας σε πρακτικό επίπεδο. Δρομολογούμε μια ευρύτερη συνεργασία με Συλλόγους, ενώ σκοπεύουμε να στηρίξουμε έμπρακτα το ανεκτίμητο έργο που επιτελούν οι άνθρωποι της Ζωοφιλικής Φιλοθέης Ψυχικού (ΖΩΦΙΨΥ). Ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επιλογής χώρου στον οποίο πρόκειται να στεγασθεί η ΖΩΦΙΨΥ και έχουμε προχωρήσει στις επαφές και τις απαιτούενες διαδικασίες για να τον αποκτήσουμε. Επιπλέον, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού μέσω της ΖΩΦΙΨΥ θα συμμετάσχει στις Ακαδημίες «Zero Stray Academy», μέσω των οποίων θα εκπαιδευτούμε και θα ενημερωθούμε σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα και θα αποκτήσουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την διαχείριση του θέματος.

Και τέλος, εν όψει των Εορτών, υπάρχουν κάποιες δράσεις που έχουν σχεδιασθεί ειδικότερα για τα Χριστούγεννα;

Επιπλέον των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν, φέτος όπως και πέρσι οργανώνουμε τα «Γεύματα Αγάπης». Έτσι λοιπόν 800 πακέτα με έτοιμο φαγητό –μιλάμε για πλήρες γεύμα- θα μοιραστούν συσκευασμένα στους ωφελούμενους τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς λόγω Covid-19 δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να στρώσουμε το Τραπέζι Αγάπης και να φάμε όλοι μαζί τις γιορτινές μέρες. Παράλληλα, με την δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου καταφέραμε να μαζέψουμε 200 κούτες (τύπου «Νουνού») με παιχνίδια. Ήταν πραγματικά συγκινητική η προσέλευση του κόσμου παρά την κακοκαιρία, δεδομένου ότι για την δράση είχε επιλεγεί εξωτερικός χώρος. Έτσι, φέτος όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά θα πάρουν τα δώρα τους!

Ευχαριστήσαμε τον Αντιδήμαρχο για τον χρόνο του και φεύγοντας, σκεφτήκαμε ότι πραγματικά, ο Μπάμπης Μπονάτσος, ένας ενεργός συμπολίτης μας, γνωστός για την ευαισθησία, την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά του είναι πραγματικά ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις