Προϋπολογισμός 2022: ρεαλιστικός, υψηλός και ισοσκελισμένος

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Έγκαιρη υποβολή, άψογη κατάρτιση και έγκριση χωρίς παρατηρήσεις

Η Πολεοδομία επιτέλους περνάει στον Δήμο

Για έναν Προϋπολογισμό «ρεαλιστικό, αντικειμενικό, ισοσκελισμένο και καθαρό», μίλησε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο συζήτησης την έγκριση του Προϋπολογισμού για το έτος 2022, ο οποίος είναι και φέτος υψηλός και ανέρχεται στο ποσό των 28.607.132,05.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και επέστρεψε προς υποβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς παρατηρήσεις και μάλιστα με εύσημα, καθώς η σύνταξή του έγινε ορθά και σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχάρη την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Μίνα Μελισσουργού, αλλά και όσες Υπηρεσίες ενεπλάκησαν, ενώ επισημάνθηκε και η εξαιρετικά έγκαιρη προετοιμασία και υποβολή του Προϋπολογισμού από τα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που θα επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου χωρίς καμία καθυστέρηση από τις αρχές του νέου έτους.

Η συζήτηση και οι τοποθετήσεις

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού διεξήχθη σε πολιτισμένο κλίμα και σε κόσμιους τόνους, χωρίς περιττές εντάσεις και θεατρινίστικες αψιμαχίες.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μίνα Μελισσουργού ευχαρίστησε θερμά όχι μόνον την Υπηρεσία Οικονομικών, αλλά και όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου για τη σημαντική βοήθεια στην σύνταξη του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τόσο την έγκαιρη κατάρτιση και υποβολή του, όσο και την έγκρισή του χωρίς παρατηρήσεις από το Παρατηρητήριο.

 

 

Ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Παντελής Ξυριδάκης, κατέθεσε ως εναλλακτική πρόταση του συνδυασμού «Συμμαχία Πολιτών» τον ίδιο τον Προϋπολογισμό του Δημήτρη Γαλάνη, με μία μόνο διαφοροποίηση: πρότεινε τον μηδενισμό του κωδικού που αφορά την προγραμματική σύμβαση για την λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης (της Πολεοδομίας δηλαδή). Οι λόγοι που επικαλέσθηκε ήταν οι εξής: α) λόγοι συνέπειας, καθώς είχε καταψηφίσει, όπως είπε, την Αναπτυξιακή β) το υψηλό κόστος της Υπηρεσίας, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό αλλά ακριβό εργαλείο» γ) την διαφοροποίηση της επωνυμίας από την προβλεπόμενη από τον Νόμο «Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) αντί Διοικητική Βοήθεια για ΥΔΟΠ» και δ) το γεγονός ότι η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου κωδικού τελεί υπό την προϋπόθεση της έγκρισής του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία δεν έχει ακόμη δοθεί και ως εκ τούτου η συζήτηση του συγκεκριμένου κωδικού είναι, κατά την άποψή του, πρόωρη. Και κατέληξε: «Τα νούμερα είναι αυτά που είναι. Δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα ή χειρότερα. Είναι βέβαια αρκετά αισιόδοξα. Η υλοποίηση είναι περίπου στο 60% αλλά και αυτό έτσι είναι, δεκαετίες τώρα».

Η Αντιδήμαρχος Μίνα Μελισσουργού θύμισε έκπληκτη στον κύριο Ξυριδάκη ότι στις 17 Νοεμβρίου 2021 είχε υπερψηφίσει και αυτός την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης και αναρωτήθηκε: «Πώς γίνεται πριν δέκα μέρες να συμφωνούσατε και σήμερα να διαφωνείτε;» για να λάβει την απάντηση ότι «Μπορεί να φταίω και εγώ και να μην το θυμάμαι. Αλλά για να το λέτε, έτσι θα είναι» αναιρώντας έτσι ο ίδιος τα περί συνέπειας που είχε επικαλεσθεί.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωμένη Δημαρχία Πολιτών» Νίκος Κανελλάκης αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια και συνεχάρη την Αντιδήμαρχο Μίνα Μελισσουργού, χαρακτηρίζοντάς την «το δυνατό χαρτί της Δημοτικής Αρχής». Παρά την έκφραση του θαυμασμού του όμως προς το πρόσωπό της, θεώρησε αυτονόητη την καταψήφιση του Προϋπολογισμού και την υπερψήφιση της εναλλακτικής πρότασης Ξυριδάκη, εν συνεχεία της στάσης που είχε κρατήσει στην συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος στις 17/11/2021, «με την λογική ‘απέχω ή ψηφίζω’, που ορίζει ο Νόμος», όπως διευκρίνισε.

Τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Καβαλάρης, ο οποίος δεν διαπίστωσε κάποια αλλαγή στον φετινό Προϋπολογισμό σε σχέση με τους προηγούμενους, καταγγέλλοντας όμως τις υπερβολικές, κατά την άποψή του, αναθέσεις σε εργολάβους, για έργα που όπως είπε, θα μπορούσαν να εκτελούνται από τις Υπηρεσίες του Δήμου: «Οι εργολαβίες συνεχίζουν να δεσπόζουν. Βλέπω π.χ. ότι δίνουμε 830.000€ σε εργολαβία για το πράσινο. Είναι μία δουλειά που, κατά την γνώμη μας, έχουμε μείωση στην ποιότητα. Αυτές τις εργολαβίες έπρεπε να τις κάνουν οι Υπηρεσίες του Δήμου», ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο Δήμος δεν κάνει προσλήψεις, εφ’ όσον δεν επαρκεί το προσωπικό που διαθέτει. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια των προϋπολογισθέντων πόρων για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Και κατέληξε: «Είναι η ίδια κριτική που έκανα και στην προηγούμενη Διοίκηση. Δεν τα βάζω προσωπικά. Η εκτίμηση προς τον Δήμαρχο είναι δεδομένη».

Οι απαντήσεις του Δημήτρη Γαλάνη

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, απευθυνόμενος στον κύριο Καβαλάρη, είπε: «Η πολιτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά οι απαντήσεις που θα σας δώσω είναι επί ρεαλιστικής βάσης. Δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Δεν μας αφήνουν και δεν εξαρτάται από εμάς. Ακολουθούμε την γραμμή της εκάστοτε Κυβέρνησης. Σήμερα δουλεύουμε χωρίς προσλήψεις. Τις εργολαβίες τις χρησιμοποιούμε, γιατί αυτές μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε. Πιστέψτε με γίνεται συνετή διαχείριση και τα έξοδα είναι περιορισμένα».

Απαντώντας στην συνέχεια στον Παντελή Ξυριδάκη, ο Δήμαρχος επικεντρώθηκε στο θέμα της δημιουργίας Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας δηλαδή) στον Δήμο, καθώς άλλωστε εκεί εντοπίσθηκε και η μόνη διαφοροποίηση της εναλλακτικής πρότασης της μείζονος Αντιπολίτευσης. Εξήγησε λοιπόν ότι για την δημιουργία και την λειτουργία της ΥΔΟΜ, έχει προϋπολογισθεί το ποσό των 100.000 ευρώ. Στα περί πρόωρης συζήτησης που του καταλόγισε ο κύριος Ξυριδάκης, ο Δήμαρχος του απήντησε ότι σύμφωνα με τον Νόμο, εάν στις 31/12/2021 δεν έχει προβλφθεί από τον Δήμο η δημιουργία και η λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης, αυτή περνάει αυτομάτως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και συνέχισε: «Και μόνο αυτός θεωρώ ότι είναι ένας λόγος για να την πάρουμε». Αναφερόμενος δε στα περί «ακριβού εργαλείου» που επικαλέσθηκε η Αντιπολίτευση, αντέτεινε: «Τι σημαίνει ‘ακριβό εργαλείο’; Τουναντίον, η πρόταση είναι και οικονομική και ρεαλιστική. Γιατί η ΥΔΟΜ έχει και έσοδα. Είναι τα πρόστιμα και λογικά, είναι αρκετά. Αυτό που λέτε ότι ‘είναι ακριβό’ πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και τις δύο όψεις του νομίσματος». Ο Δήμαρχος ανάφερε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν εκδοθεί 50 άδειες, για τις οποίες αρμόδια είναι η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής: «Τρέχουμε για χρήσεις γης, για αυτοψίες τρέχουμε στην Αγία Παρασκευή. Και δεν μας βοήθησε κανείς δεν βρήκαμε ευήκοα ώτα». Κλείνοντας την απάντησή του, ο Δημήτρης Γαλάνης κάλεσε τον Παντελή Ξυριδάκη να αναθεωρήσει: «Πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Έχετε κάνει αγώνα για την προάσπιση του Ψυχικού αλλά και όλου του Δήμου. Πώς ο υπάλληλος της Αποκεντρωμένης θα ασχοληθεί και θα καταλάβει την αποκλειστική κατοικία και όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον δικό μας Δήμο, μοναδικά σε όλη την Ελλάδα; Και επειδή σε τίποτα άλλο δεν έχετε αντίρρηση, σας καλώ να συμφωνήσουμε για την Πολεοδομία όλοι μαζί. Η δημιουργία ΥΔΟΜ στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού είναι μονόδρομος!».

Η έκκληση του Δημάρχου δεν συγκίνησε την Αντιπολίτευση και ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε ως εξής: σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε τον προϋπολογισμό της «Συμμαχίας Πολιτών», ενώ τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Προάστιο Πρότυπο», δηλαδή της Διοίκησης, καθώς και η ανεξάρτητη σύμβουλος Ζαφειρίνα Καρατζά.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις