Δημοτικά σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Όλγα Μενεμενόγλου

 

Δημοτικό Συμβούλιο

17 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος 2022 παρέα με καμιά δεκαριά κοπές δέντρων και άλλα ήσσονος σημασίας!

Τι έγινε; Χάθηκαν οι ημερομηνίες; Έπρεπε το συμβούλιο να προγραμματιστεί ανήμερα της γιορτής του Πολυτεχνείου; Πρώτος εξέφρασε την αντίθεσή του ο κ. Μαρούδας ο οποίος δεν παρέστη έχοντας προηγουμένως στείλει και την σχετική επιστολή διαμαρτυρίας. Με την άποψη του κ. Μαρούδα συντάσσεται και ο κ. Κανελλάκης ο οποίος χαρακτήρισε ατυχή την επιλογή.

Και εμείς απορήσαμε τόσο για την επιλογή της ημερομηνίας  όσο για την επιλογή των διαφωνούντων να περιμένουν την έναρξη της συνεδρίασης για να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους. Γιατί εάν το είχαν κάνει εγκαίρως, όταν έλαβαν την πρόσκληση για το Συμβούλιο ίσως και να είχε αλλάξει η ημερομηνία. Και σε κάθε περίπτωση την επόμενη χρονιά θα το σκέφτονταν δύο φορές πριν προγραμματίσουν το συμβούλιο ανήμερα. Έτσι έρχεται η αλλαγή, κύριοι.

Το δέντρο που κανείς δεν ξέρει ποιος το έκοψε

Και πριν προλάβει να αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης μια ιστορία μυστηρίου αρχίζει να εκτυλίσσεται στο συμβούλιο. Θρίλερ! Εργάτες αγνώστων λοιπών στοιχείων εμφανίστηκαν εποχούμενοι στην πλατεία Βενεκίδη, πίσω από το Ίδρυμα Καραμανλή. Και σύμφωνα με καταγγελίες κάποιων περιοίκων προχώρησαν στην κοπή ενός δέντρου και μάλιστα πεύκου, υγιούς, όπως ανέφερε ο κ. Ξυριδάκης, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιος έδωσε την σχετική εντολή.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες οι εργάτες τους παρέπεμψαν στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου η οποία όμως δήλωσε άγνοια. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι κοιτάζονταν μεταξύ τους απορημένοι χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μία εξήγηση. Σκηνή απείρου κάλλους! Με λίγα λόγια, δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να το διερευνήσει και την απάντηση ελπίζουμε να την λάβουμε και εμείς σύντομα για να σας ενημερώσουμε.

Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Και ξεκινάει η συζήτηση για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, πρώτου στη σειρά των θεμάτων. Μαζί με το μυστήριο του κομμένου δέντρου, αλλά και με την Ειδική Συνεδρίαση για την έγκριση των πεπραγμένων που είχε προηγηθεί κατά μισή ώρα, η διάρκεια του Συμβουλίου ξεπέρασε αισίως τις 3 ώρες, εξαντλώντας την υπομονή και δοκιμάζοντας τα νεύρα όλων των παρευρισκομένων. Και ερωτούμε: πόσο δύσκολο θα ήταν να προγραμματισθεί η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος ξεχωριστά; Την απορία μας προφανώς και συμμεριζόταν και ο κύριος Χαροκόπος, ο οποίος και την εξέφρασε. Είναι δυνατόν να προγραμματίζεται η συζήτηση ούτε ενός, ούτε δύο αλλά 18 θεμάτων επιπλέον του Τεχνικού Προγράμματος; Κοινή λογική βρε παιδιά! Και βέβαια, ο κύριος Χαροκόπος επεσήμανε και κάτι ακόμα: ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είθισται να συνοδεύεται και από τον σχετικό προϋπολογισμό και αυτά τα δύο σημαντικά και άρρηκτα συνδεδεμένα θέματα να αποτελούν το μοναδικό αντικείμενο μίας συνεδρίασης.

Το ίδιο βέβαια είχε συμβεί και πέρυσι, που στην αντίστοιχη συνεδρίαση είχε προγραμματισθεί η συζήτηση και 16 επιπλέον θεμάτων. Από το κακό στο χειρότερο δηλαδή και να ευχηθούμε του χρόνου να μην τα εκατοστήσουμε!

Πέραν όμως της πληρότητας των προς συζήτηση θεμάτων, σαν να έχουν αλλάξει και οι αρμοδιότητες του Προεδρείου. Ο Δήμαρχος εκτελεί πλέον και τα καθήκοντα της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου; Γιατί πια δεν την αφήνει να κάνει την δουλειά της, για την οποία είναι κάτι παραπάνω από ικανή και επαρκής.

Τι είναι αυτό το πράγμα; Δεν αφήνει καρφίτσα να πέσει κάτω! Μία πρόταση η αντιπολίτευση, δέκα ο δήμαρχος. Και επειδή δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση εξαντλείται στην εμμονική επανάληψη των ίδιων και των ίδιων θεμάτων σε κάθε συνεδρίαση, οι απαντήσεις του Δημάρχου παραμένουν επίσης οι ίδιες! «Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως» θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά δυστυχώς καμία πλευρά δεν φαίνεται να μαθαίνει.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η κυρία Κλαίρη Σινανιώτη και έξυπνη είναι και ικανή και μορφωμένη και μια χαρά κατέχει τις αρμοδιότητές της, ως νομικός άλλωστε. Οπότε καλό θα ήταν να βάλει μια τάξη στις συνεδριάσεις.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Αντιπολίτευσης τώρα… η καταψήφιση του Τ.Π. που προτείνεται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, είναι λίγο πολύ αναμενόμενη. Η αλήθεια είναι ότι εάν το υπερψήφιζαν, θα ήταν σαν ουσιαστικά να συγχαίρουν τον πολιτικό τους αντίπαλο. Καταψηφίζουν λοιπόν, κινούμενοι στην γνωστή επιχειρηματολογία, περί έλλειψης πνοής και οράματος, απουσίας έργων ουσίας, ασυνέχειας, ανεδαφικών προσδοκιών και ούτω καθ’ εξής. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η Αντιπολίτευση επί της ουσίας καταψήφισε την  υλοποίηση έργων που εκκρεμούσαν πάνω από 10 χρόνια και που αποτελούσαν μέρος των δικών της Προγραμμάτων. Η εναλλακτική πρόταση δε που κατατέθηκε ήταν ουσιαστικά αυτούσιο το Πρόγραμμα του Γαλάνη, με ένα επιπλέον θέμα: την επικαιροποίηση της μελέτης για το γήπεδο ποδοσφαίρου. Καταψηφίζοντας λοιπόν η Αντιπολίτευση την πρόταση του Δημάρχου, επί της ουσίας ακύρωσε ολόκληρη την δική της αντιπρόταση, πλην του θέματος του γηπέδου. Την αντίφαση αυτή επεσήμανε και ο κύριος Νάκας λέγοντας «Έχουμε δύο σχολές. Η μία καταψηφίζει και κουνάει το δάκτυλο και η άλλη καταθέτει ορθώς μια άλλη άποψη. Ποιες είναι οι ενστάσεις σας; Πήρατε το τεχνικό έργο και προσθέσατε άλλο ένα; Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση;  Ποια ακριβώς είναι λοιπόν η διαφωνία;».

Από την άλλη, ο κύριος Κανελάκης καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα, λέγοντας όμως ότι το επικροτεί και ότι έτσι θεωρεί ότι εκφράζει την διαμαρτυρία του, για το ότι δεν εκλήθη να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το Τ.Π. «Αν ήμουν δήμαρχος, θα έθετα άλλες προτεραιότητες. Δεν κληθήκαμε από την διοίκηση, δεν καλέσατε την Ενωμένη Δημαρχία έστω για να ακούσετε κάποιες προτάσεις από την παράταξη, που την ψήφισε 1 στους 7 ψηφοφόρους. Δεν έχετε προβλέψει κάτι για το κτήριο Βαλιάδη, για το κυκλοφοριακό στον Φάρο. Επικροτώ βέβαια την κίνηση για την αναβάθμιση του Νέου Ψυχικού. Ξεκινήστε από τα βασικά, δώστε περισσότερη σημασία στην καθημερινότητα. Γίνονται έργα, δεν μηδενίζω, αλλά όχι τόσο όσο θα έπρεπε!».

Και στην ευχάριστη αυτή ατμόσφαιρα, τον λόγο παίρνει ο κύριος Χαροκόπος: «Τι να τα κάνω τα λόγια; Η Δημοτική Αρχή του Ξυριδάκη επί εννέα χρόνια δεν έκανε τίποτα». Και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, συνέχισε: «Και σε εκείνη την δημοτική αρχή, ήσασταν και εσείς». Και μένουμε ενεοί! Γιατί; Μα διότι ο κύριος Χαροκόπος στις τελευταίες εκλογές συμμετείχε και ο ίδιος στον Συνδυασμό του κυρίου Ξυριδάκη, για τον οποίο προφανώς είχε την άποψη ότι επί εννέα χρόνια δεν έκανε τίποτα! Υποστήριξε δηλαδή έναν υποψήφιο δήμαρχο του οποίου το έργο το θεωρούσε μηδενικό; Και παρέσυρε και 1000 περίπου ψηφοφόρους; Και σαν να μην έφτανε αυτή του η ομολογία, καταλογίζει στον Γαλάνη την δική του συμμετοχή στην προηγούμενη διοίκηση, ξεχνώντας προφανώς ότι τουλάχιστον ο Γαλάνης όταν πλέον θεώρησε ότι ο Ξυριδάκης δεν έκανε τίποτα, τουλάχιστον σηκώθηκε και έφυγε. Μιλάμε δηλαδή για το τέλος της λογικής! Και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το πλήγμα, ο κύριος Χαροκόπος είπε ότι «μπορεί να» ή «σίγουρα θα» κατέβει  -δεν το συγκρατήσαμε καθ’ ότι ακόμα ψαχνόμασταν- στις επόμενες εκλογές με τον δικό του Συνδυασμό, την Ενωτική Κίνηση.  Κατά τα άλλα έθεσε μόνο θέματα του Νέου Ψυχικού, όπως την εξάπλωση των καταστημάτων εστίασης, τον φωτισμό της 25ης Μαρτίου, το Σούρλειο και το κτήριο του Βαλιάδη, αλλά και ότι το αρδευτικό παραμένει χαλασμένο με  το πράσινο του Νέου Ψυχικού να ποτίζεται με μάνικα -κάτι που το λες και πρόοδο, γιατί επί δημαρχίας Ξυριδάκη δεν ποτιζόταν καν.

Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η συζήτηση, με το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα να υπερψηφίζεται κατά πλειοψηφία.

Αντιδήμαρχοι –επικύρωση διορισμών

Καθώς κατά το κλείσιμο του προηγούμενου φύλλου της Εφημερίδας μας δεν είχαν ακόμα δημοσιευτεί επισήμως οι διορισμοί των νέων Αντιδημάρχων, διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις αρμοδιότητες. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι από τους επτά Αντιδημάρχους αμείβονται μόνον οι πέντε, με τους Αντιδημάρχους κ.κ. Μπονάτσο και Ζερβό να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Είχαμε επίσης γράψει ότι οι διορισμοί ισχύουν μέχρι τις επόμενες εκλογές, όμως πληροφορηθήκαμε ότι τελικώς θα ισχύσουν –εκτός απροόπτου- μέχρι την 31/12/2022.

Επιτέλους αποκτήσαμε απινιδωτές

Και μια ευχάριστη είδηση: ο ΟΚΑΠΑ προμηθεύεται επιτέλους απινιδωτές  συνολικής αξίας 3.224.000€ (στοιχεία από τη Διαύγεια). Να θυμίσουμε ότι στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΚΑΠΑ αθλούνται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Μόνον από τον παλαιό Δήμο Νέου Ψυχικού, ο Καλλικρατικός δήμος κληρονόμησε 10 απινιδωτές, οι οποίοι όμως χάλασαν αφ’ ενός μεν λόγω αχρησίας και αφ’ ετέρου επειδή κανείς δεν σκέφτηκε να αφαιρέσει τις μπαταρίες τους. Τόσο καλά!  Ελπίζουμε λοιπόν οι καινούργιοι να τύχουν επιμελέστερης φροντίδας και καλύτερης μεταχείρισης. Και βέβαια, η προμήθεια των απινιδωτών δεν αρκεί για να σώσει ζωές. Διότι αν –ο μη γένοιτο- παραστεί ανάγκη, καλό θα ήταν και κάποιος να ξέρει πώς να τους χρησιμοποιεί.

Μπούζι!

Και μιας που πιάσαμε τον ΟΚΑΠΑ, τι γίνεται με τα ντους του Κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο; Από ό,τι μαθαίνουμε, εδώ και καιρό τις μισές μέρες δεν υπάρχει ζεστό νερό. Φτιάχτε το παιδιά, χειμώνας ήρθε!

Πήγε ο κόσμος στο Οικολογικό κι ήταν η μέρα Σάββατο;

Μας ενημέρωσαν ότι τα δύο προηγούμενα Σάββατα, το Οικολογικό Πάρκο ήταν κλειστό, χωρίς καμία σχετική ειδοποίηση. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να καταναλώσουμε και άλλο μελάνι και χαρτί, μέχρι να διορθωθούν τα πράγματα και να αποκατασταθεί η λειτουργία του Πάρκου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα…

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις