Αυτοτελής Υπηρεσία Πολεοδομίας στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ξεκινάει η λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2022

Η ίδρυση αυτοτελούς υπηρεσίας Πολεοδομίας στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού είναι πια γεγονός! Η Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), όπως ονομάζεται επισήμως, θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2022 στον Χολαργό, επί της Λεωφόρου Μεσογείων. Η ΥΔΟΜ θα στελεχωθεί με έναν Πολιτικό Μηχανικό, μόνιμο υπάλληλο του Δήμου μας, ενώ θα προσληφθούν ακόμα ένας Διοικητικός Υπάλληλος και τέσσερις Μηχανικοί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η μεταβίβαση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους προβλέφθηκε από τον «Καλλικράτη» το 2010. Μέχρι τότε λίγοι από τους 1000 προ Καλλικράτη Δήμους, διέθεταν δική τους Πολεοδομία, ενώ οι υπόλοιποι εξυπηρετούνταν από τις νομαρχιακές. Μέχρι λοιπόν την έναρξη της λειτουργίας της δικής μας υπηρεσίας, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού εξακολουθεί να υπάγεται στην Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής, μαζί με Χαλάνδρι, Παπάγου, Χολαργό, Πεντέλη και Βριλήσσια και φυσικά την Αγία Παρασκευή.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το χάος των τελευταίων ετών στην Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής. Η Υπηρεσία ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθει και να εξυπηρετήσει τόσους Δήμους! Είχε δε ξεμείνει με ελάχιστο προσωπικό (κάτι παραπάνω από 10 άτομα), που καλείτο να οργανώσει ή να συντηρήσει ένα τεράστιο αρχείο, να εκδώσει άδειες και να διενεργεί ελέγχους και αυτοψίες σε περιπτώσεις καταγγελιών.

«Αν σήμερα γίνει μια καταγγελία στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών στην Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να γίνει αυτοψία» υποστηρίζει ο Δημήτρης Γαλάνης και συνεχίζει: «το θέμα χρόνιζε, αλλά και το ίδιο το Κράτος ανέβαλε συνεχώς την οριστική επίλυσή του, καταφεύγοντας σε διάφορες τροποποιήσεις της νομοθεσίας».

Είναι γνωστή και πάγια η τακτική να δίνονται αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς όμως αυτές να συνοδεύονται από  τα απαιτούμενα κονδύλια, ή καν το δικαιώματα πρόσληψης κτλ. Εκεί «κολλούσε» άλλωστε και η εφαρμογή της ορθής νομοθετικής ρύθμισης του «Καλλικράτη».

Το σημαντικό αυτό θέμα έρχεται να λύσει η ίδρυση της η ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Παπάγου Χολαργού και Φιλοθέης Ψυχικού, που αναλαμβάνει παράλληλα με τον Δήμο να παράγει έργο, παρακάμπτοντας τις αγκυλώσεις και τις τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που πνίγουν το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα.

«Δώσαμε λύση. Βρήκαμε τον τρόπο να προσλάβουμε ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ, να αποκτήσουμε γραφεία και να αναλάβουμε δράση εμείς οι ίδιοι, με πρωταρχικό στόχο την διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντός μας, αλλά και την καλύτερη και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη. Χωρίς αναβολές καταφέραμε να ανταποκριθούμε άμεσα και θα είμαστε έτοιμοι σε λίγο καιρό να ξεκινήσουμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε τα του οίκου μας».

Αρμοδιότητες της νέας Υπηρεσίας

Στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Δόμησης συμπεριλαμβάνονται:

Θέματα Δόμησης: έκδοση αδειών ανέγερσης οικοδομών, έλεγχοι και αυτοψίες αυθαιρέτων κτισμάτων, έκδοση αδειών για ανακαινίσεις μεγάλης ή μικρής κλίμακας –συμπεριλαμβάνονται ανακαινίσεις, βελτιώσεις και μικροκατασκευές.

Καθώς ο αριθμός των νέων αδειών οικοδομής αυξάνεται και πάλι –σε αντίθεση με την υποτονική κίνηση των πρόσφατων ετών- η αδειοδότηση θα γίνεται με γνώμονα την διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης μας, συμπεριλαμβανομένης και της αρχιτεκτονικής.

Τα τελευταία χρόνια, ανά έτος εκδίδονται 150 άδειες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν εργασίες μικρής κλίμακας.

Οι δε έλεγχοι θα έχουν ως στόχο την αποτροπή της δημιουργίας μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Θέματα Χρήσης Γης: έλεγχος συμμόρφωσης με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης για κάθε κατάστημα ή επαγγελματικό χώρο που χτίζεται ή ξεκινάει να λειτουργεί. Σε περιπτώσεις παράβασης των προβλεπομένων κανονισμών που διέπουν την χρήση γης, η Υπηρεσία θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα.

Η νέα Υπηρεσία Δόμησης θα στελεχωθεί αρχικά με μόνιμο Προϊστάμενο Μηχανικό, ο οποίος θα είναι υπάλληλος του Δήμου. Μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο Νόμος δίνει να δυνατότητα οι ΥΔΟΜ να υποστηριχθούν διοικητικά με τέσσερις Μηχανικούς και έναν Διοικητικό Υπάλληλο, με συμβάσεις 27 μηνών.

Η νέα Υπηρεσία Δόμησης, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2022, θα έχει ως στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη για την λειτουργία της Πολεοδομίας που εκτιμάται να είναι της τάξης των 120.000€ αναμένεται να αντισταθμιστεί από τα έσοδα από τέλη και πρόστιμα, που μέχρι σήμερα κατέληγαν στο Κεντρικό Κράτος.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις