ΣΤΑ ΡΟΖ «ΝΤΥΘΗΚΑΝ» ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

Στα ροζ «ντύθηκαν» οι Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουου, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου.

Οι Ομπρέλες, ένα εμβληματικό και από τα πλέον αγαπητά έργα του καλλιτέχνη, κοσμούν την είσοδο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Φέτος, μετά από πρόταση του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, το έργο φωταγωγήθηκε ταυτόχρονα και στα δύο σημεία στις 21 Οκτωβρίου.

Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, την πιο συχνή νεοπλασία που εκδηλώνεται στις γυναίκες, με υψηλά όμως ποσοστά ίασης εφ’ όσον διαγνωσθεί έγκαιρα. Ειδικά φέτος, η συγκεκριμένη ημέρα στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς τις πρωινές ώρες απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία μόλις 56 ετών, χτυπημένη και η ίδια από τον καρκίνο του μαστού, μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Ο θάνατός της συγκίνησε βαθιά το πανελλήνιο και έφερε ακόμα πιο επιτακτικά στο προσκήνιο την συζήτηση για την συγκεκριμένη ασθένεια και για την σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπισή της.  Με απόφαση του Δημάρχου, στον Δήμο μας το γλυπτό παρέμεινε φωτισμένο μέχρι την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης των δημοτών.

«Για εμάς βέβαια, η πρόληψη δεν αφορά μόνο μία ημέρα και προφανώς υπερβαίνει τη συμβολική κίνηση της φωταγώγησης. Παραμένουμε αρωγοί στο έργο της Αντικαρκινικής Εταιρείας και ειδικότερα του τοπικού της Παραρτήματος, ενώ εντός των ημερών ξεκινάει την λειτουργία του και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για συγκεκριμένες νόσους, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Κατά την φωταγώγηση του γλυπτού, ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης επεσήμανε: «Ο μήνας Οκτώβριος από το 1985 είναι αφιερωμένος στην πρόληψη και ενημέρωση κατά του καρκίνου του μαστού. Η συμβολική ροζ φωταγώγηση υπενθυμίζει στις γυναίκες τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης. Χαιρόμαστε που η συμπρωτεύουσα συνδέθηκε τόσο στενά με το ίδιο έργο της εισόδου στο δικό μας προάστιο και από κοινού στέλνουμε το ίδιο ηχηρό μήνυμα γιά όλες τις γυναίκες».

Ο Προέδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Νίκος Θεοδωρίδης, είπε τα εξής: «Με μεγάλη χαρά το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου υποδέχεται φέτος την ταυτόχρονη φωταγώγηση του γλυπτού του ιδρυτή του, Ομπρέλες, από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και από καρδιάς θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους κ. Δημήτρη Γαλάνη και κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα για την αποδοχή μιας αυθόρμητης πρότασης, που ως ιδέα συνέλαβα κατά την εγκατάσταση ενός όμοιου γλυπτού στην Αίγυπτο το 2018. Είναι θαυμάσιο, ένα έργο δημόσιας γλυπτικής σαν ζωντανός οργανισμός να συμμετέχει στα δρώμενα και στην καθημερινή ζωή μιας πόλης, να αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας και να μας ενώνει σε αγώνες για κοινούς στόχους.»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις