«Η Ψυχική Υγεία και Ευεξία ως Πηγή Ζωής στη Σύγχρονη Εποχή»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εκδήλωση της Wellbeingr στο Λύκειο Φιλοθέης

της Λυδίας Λέκκα

Παρουσία της Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας κυρίας Ζωής Ράπτη και υπό την αιγίδα του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 μια επίκαιρη και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Η Ψυχική Υγεία και Ευεξία ως Πηγή Ζωής στη Σύγχρονη Εποχή».

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Wellbeingr, συμμετείχαν ως ομιλητές οι:

Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Βουλευτής: «Ψυχική Υγεία και Ευεξία στο Επίκεντρο των Διεθνών Αναπτυξιακών Πολιτικών»

Παύλος Σακκάς, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών «Σύγχρονες Προκλήσεις: ποιες είναι και πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν ανθρωποκεντρικά»

Βασίλειος Τσέλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιφερειακής Ανάλυσης και Πολιτικής, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Ψυχική Υγεία, Κοινωνική Ευημερία και Οικονομική Ανάπτυξη»

Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Well-being Coach και Mentor, Ayurvedic Lifestyle Consultant, NLP Master Coach: «Μικρές Αλλαγές – Μεγάλες Νίκες: πρακτικοί τρόποι επιβίωσης στην καθημερινότητα»

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο ηθοποιός Nίκος Ψαρράς.

 

 

Τους διοργανωτές και τους ομιλητές της εκδήλωσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της εκλογικής μας περιφέρειας Γιώργος Κουμουτσάκος και οι πρώην Δήμαρχοι  Ειρήνη Κατσαρού, Κρίτος Νεόφυτος, Δημήτρης Μαναός και Παντελής Χαροκόπος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Σινανιώτη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων και πολλοί συμπολίτες μας, που προσήλθαν στον φιλόξενο και άρτια εξοπλισμένο χώρο εκδηλώσεων του Λύκειου Φιλοθέης, ο οποίος λειτουργεί πληρώντας επαγγελματικές προδιαγραφές.

Οι ομιλητές, ειδήμων ο καθένας στον τομέα του, κάλυψαν σφαιρικά το θέμα της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, αναλύοντας τις διάφορες πτυχές και παραμέτρους που επηρεάζουν την ζωή μας και μας οδηγούν στην ψυχική ισορροπία και την ευζωία.

Η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν άψογη από κάθε πλευρά.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης άνοιξε την εκδήλωση και αφού καλωσόρισε τις συνιδρύτριες  της Wellbeingr κυρίες Αγγελική Δικαιούλια και Ιζαμπέλ Ραζή, την κυρία Υφυπουργό, τους Ομιλητές και τους παρευρισκομένους, ανέφερε ότι η ψυχική υγεία και η ευεξία είναι ένας καθημερινός αγώνας  και είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πιστεύουμε, ενδιαφερόμαστε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για τους κατοίκους μας συνθήκες κατάλληλες ώστε αν μη τι άλλο το περιβάλλον στο οποίο ζουν στην περιοχή μας, στη γειτονιά μας να ενισχύει την ψυχική ευεξία. (…)Είμαστε σταθερά σε συνεργασία με την υφυπουργό και δημότη μας Ζωή Ράπτη, την πλέον αρμόδια για το αντικείμενο, ώστε να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για όλες τις ηλικίες των κατοίκων του προαστίου μας και να πετύχουμε να βλέπουμε υγιείς, χαμογελαστούς, ισορροπημένους και ευτυχισμένους ανθρώπους .»

Στην ομιλία της η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη, ανέφερε ότι η ψυχική υγεία δεν σχετίζεται μόνο με την ψυχική ασθένεια, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολιστική υγεία και την ευημερία του ατόμου και της κοινωνίας στο σύνολό της. Μίλησε εκτενώς για τις επιπτώσεις των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία στην ψυχική υγεία και την ευεξία των ανθρώπων γενικότερα. Αναφερόμενη ειδικώς στην στρατηγική της Κυβέρνησης είπε: «Επιτύχαμε να αυξήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία κατά 62% (…) δημιουργούμε, Κέντρα Ημέρας, οικοτροφεία, ξενώνες και κινητές μονάδες και πραγματοποιούμε δράσεις ψυχικής υγείας στην Κοινότητα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση των παιδιών και των εφήβων, των ηλικιωμένων, και φυσικά του γενικού πληθυσμού, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας». Ειδική μέριμνα υπάρχει για θέματα αυτισμού, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό burnout, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση ενώ σχεδιάζονται και ειδικά προγράμματα  ψυχογηριατρικής για την προαγωγή της υγιούς γήρανσης και μονάδες για την άνοια και το Alzheimer’s. Όπως είπε η κυρία Ράπτη, για πρώτη φορά στη χώρα μας, νομοθετείται η σύσταση καινοτόμων Κέντρων στην Κοινότητα, για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση ψυχικών διαταραχών καθώς και την αντιμετώπισή τους, τα οποία θα λειτουργήσουν μέσα στο 2022.

Σε ό,τι αφορά  την προστασία της ψυχικής υγείας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεχωρίσαμε την  λειτουργία Κέντρων Πρόληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στους Δήμους όλης της χώρας, ώστε να αποτρέπεται η εμφάνιση εξαρτητικών συμπεριφορών στους συμπολίτες μας και ειδικά στους νέους.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Ράπτη κατέληξε: «Πολύτιμο δίδαγμα από τα 16 έτη εμπειρίας μου στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη σύναψη ισχυρών δεσμών, την αλληλεγγύη σε διαπροσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο,  καθώς και  την συνεργασία όλων των φορέων υποστήριξης, δημοσίων και ιδιωτικών. Σίγουρα όμως, η πιο σπουδαία επένδυση είναι αυτή που στρέφει το βλέμμα στον ίδιο τον άνθρωπο. Στην υγεία του, σωματική και ψυχική, στην ευεξία και ευημερία καθενός από εμάς και σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους συμπολίτες και τη χώρα μας. Μότο μας είναι: να μην μείνει κανένας μόνος, κανένας πίσω!».

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και διαδικτυακά, με τους θεατές να υποβάλλουν ερωτήσεις στους Ομιλητές. Σε όλη την διάρκεια υπήρχε διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις