12η Οκτωβρίου – Επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ παρούσα όπως πάντα στον επίσημο εορτασμό

Στις 12 Οκτωβρίου 1944, η Αθήνα απευλευθερώνεται από τους Γερμανούς.

Λίγες μέρες αργότερα, η γαλανόλευκη κυματίζει περήφανα και πάλι στον βράχο της Ακρόπολης. Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο στον Ιερό Βράχο από την Πολιτεία, τιμητικό άγημα μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου της Ιονίου Σχολής, με επικεφαλής τον Λυκειάρχη, παρατάσσεται δίπλα στο Ερεχθείο.

Στην λαμπρή εκείνη ημέρα της ελληνικής Ιστορίας, η Ιόνιος Σχολή έχει παίξει έναν συμβολικό, αλλά σημαντικό ρόλο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1940, που το εκπαιδευτήριο παρέμεινε ανοικτό και εν λειτουργία, παρ’ όλο που το σύνολο σχεδόν του εκπαιδευτικού προσωπικού πολεμούσε στο Μέτωπο. Ακόμα και μετά την έλευση των Γερμανών, οπότε και όλα τα σχολεία έκλεισαν, η Ιόνιος Σχολή εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής. Την 12η Οκτωβρίου 1944, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς και λίγες μέρες αργότερα, ο Γεώργιος Παπανδρέου καλεί τους μαθητές του μόνου ανοικτού σχολείου να του παραδώσουν την Ελληνική Σημαία και να παραστούν και οι ίδιοι στον Ιερό Βράχο, όπου τα μέλη της Κυβέρνησης κατευθύνονται με ανοικτά αυτοκίνητα. Από το 1944 λοιπόν και μέχρι σήμερα, η Ιόνιος Σχολή απολαμβάνει το τιμητικό προνόμιο να προσκαλείται από τον Δήμο Αθηναίων και να συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης με τιμητικό άγημα μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου.

Φέτος, επικεφαλής του τιμητικού αγήματος της Γ’ Λυκείου ήταν ο Λυκειάρχης κύριος Μελετόπουλος, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτηρίου, κύριος Δερβέναγας προσκάλεσε τον Δήμαρχο Φιλοθέης Ψυχικού κύριο Δημήτρη Γαλάνη στην λαμπρή αυτή εκδήλωση. Λίγο αργότερα τον συναντήσαμε και, με φωνή που δύσκολα έκρυβε την συγκίνησή του, ο Δήμαρχος μας είπε: «Παρακολούθησα με βαθιά συγκίνηση την λαμπρή αυτή τελετή. Ατενίζοντας την γαλανόλευκη να κυματίζει στον Ιερό Βράχο, νιώθω δέος και σεβασμό. Η παρουσία των μαθητριών και των μαθητών της Ιονίου Σχολής, ως ένδειξη τιμής για τον ρόλο που έπαιξε το ιστορικό εκπαιδευτήριο την λαμπρή εκείνη ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας μας, με γεμίζει περηφάνια και καμάρι. Ας είναι πάντα η πατρίδα μας ελεύθερη και ενωμένη!» 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις