Δυο χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής

Γιώργου Πατούλη στα Τοπικά Νέα

Επιμέλεια: Λυδία Λέκκα

Λύσεις σε χρόνια προβλήματα


Απορρίμματα, ανακύκλωση και υγεία, οι τρεις προτεραιότητες του Γιώργου Πατούλη


Ποδονίφτης και Αδριάνειο Υδραγωγείο στις νέες χρηματοδοτήσεις


Δύο χρόνια πέρασαν  από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Πώς αποτιμάτε το διάστημα αυτό; Είστε ικανοποιημένος; Σε τι ποσοστό υλοποιείται το προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Στα δύο χρόνια θητείας και αντιμετωπίζοντας μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, ήδη έχουμε προχωρήσει πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Εργαζόμαστε καθημερινά πολύ σκληρά και, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, υλοποιούμε το σχεδιασμό μας, χωρίς χρονοτριβές. Παράλληλα έχει επιταχυνθεί η υλοποίηση εμβληματικών αναπτυξιακών έργων όπως είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η Αττική θωρακίζεται σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, ενώ με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ενισχύεται το δίκτυο κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης της Περιφέρειας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ένα από τα σοβαρότερα χρόνια ζητήματα που ταλανίζει την Περιφέρεια είναι η διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Το βασικό στοίχημα ήταν και είναι να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην αδιέξοδη κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται. Τελικός στόχος μας είναι να κλείσει η χωματερή της Φυλής και να μη θάβονται πλέον στην Αττική χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας.

Θέμα που άπτεται της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και τα προγράμματα ανακύκλωσης. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Προτεραιότητά μας είναι, μέσα από μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων με επίκεντρο την ανακύκλωση, να γίνει η Αττική μία πρότυπη «πράσινη» Περιφέρεια, με αναβαθμισμένο ποιοτικά περιβάλλον. Σ΄ αυτό το πλαίσιο στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να εφαρμοστεί ένα μοντέλο διαχείρισης φιλικό στο περιβάλλον, που δεν θα κοστίζει όμως ακριβά στον πολίτη. Βάσει του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, τα προγράμματα αυτά θα προσελκύσουν επενδύσεις, δημιουργώντας χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%.

Αρκεί να σας πω ότι σήμερα, εκ των 2,2 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων, το ποσοστό που διαλέγεται ανακυκλώνεται είναι μικρότερο του 25%. Το υπόλοιπο, κάπου 1,7 εκατομμύρια τόνοι δηλαδή, απλά θάβονται. Την εικόνα αυτή καλείται η Περιφέρεια να αναστρέψει σε λιγότερο από 10 έτη, επιτυγχάνοντας ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης 60% και ταφής μικρότερο από 10%. Με αυτά τα δεδομένα καλούμε κάθε πολίτη να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε αυτή την προσπάθεια περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Όλοι μαζί, σε συνεργασία και με τους Δήμους, θα δουλέψουμε εντατικά, για να κάνουμε την Περιφέρειά μας, μία περιφέρεια πρότυπο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Έχετε ενεργοποιήσει κάποια νέα μοντέλα, όπως για παράδειγμα το Green City. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Το “The Green City” είναι ένα πρόγραμμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης, που υλοποιείται σε Δήμους της Αττικής και έχει ως στόχο να συμβάλλει στην πράξη στο να πείσει όλους τους συμπολίτες να αυξήσουν την ανακύκλωση και παράλληλα να επιβραβευθούν στην καθημερινότητά τους. Με λίγα λόγια, μέσω του προγράμματος οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ανακυκλώνουν και να κερδίζουν, στηρίζοντας παράλληλα την μετάβαση της χώρας στην κυκλική οικονομία. Ανακυκλώνοντας σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, κερδίζει κανείς πόντους που εξαργυρώνονται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος μέσω προσφορών και κουπονιών. Η ανακύκλωση δεν είναι παρά μικρές και ανώδυνες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, που όταν όμως γίνονται από όλους μας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην προστασία μας από τα αποτελέσματα της καταστροφής του –ένα παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή, με συνέπειες που πλέον όλοι έχουμε ζήσει στην πατρίδα μας.

Η Περιφέρεια έχει «τρέξει» αρκετές δράσεις που αφορούν την πρόληψη σε θέματα υγείας. Η πιο πρόσφατη αφορά την παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Υπήρξε ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών;

Η Πρόληψη μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας αποτελεί την καλύτερη προοπτική για το Σύστημα Υγείας και τη βιωσιμότητά του εν γένει. Ακολουθώντας πάντα τα Διεθνή Πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί προγράμματα που συμβάλλουν στην θωράκιση της υγείας των γυναικών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησε, έχουν ελεγχθεί διαγνωστικά με μαστογραφίες, υπερήχους μαστού ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο, πάνω από 600 γυναίκες.

Η σημασία της προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητη. Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν γίνει βήματα για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής σε μόνιμη βάση;

Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν καινοτόμες δομές και είναι σπουδαίο εργαλείο για την πρόληψη της υγείας των πολιτών. Ο ρόλος τους είναι η διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας των Δήμων, αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Αποστολή των ΚΕΠ Υγείας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η ενημέρωση των πολιτών για την έγκαιρη πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Συνεχίζοντας λοιπόν να επενδύουμε στην πρόληψη, έχουμε δημιουργήσει ένα καθολικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 Δήμους της Αττικής για 11 σοβαρά νοσήματα: καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του μαστού, παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, καρκίνο του προστάτη, μελάνωμα, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπαθεια (ΧΑΠ) και άνοια. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας έχουν προστεθεί και χρήσιμες πληροφορίες για τον COVID-19.

Το όραμά μας είναι μακρόπνοο και έχουμε δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαι όμως βέβαιος σχέδιο αυτό θα τύχει ευρείας εφαρμογής, όχι μόνο στην Αττική αλλά στο σύνολο της αυτοδιοίκησης της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Φιλοθέη Ψυχικού, γνωρίζουμε ότι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αναμένονται νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις. Να περιμένουμε χρηματοδοτήσεις;

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Οι περιοχές αυτές είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, έχει ανάγκη από εμβληματικά έργα με αναπτυξιακό πρόσημο. Εργαζόμαστε μεθοδικά και διεκδικούμε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών και την εικόνα των τοπικών κοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, στο πρόγραμμα των ΟΧΕ έχουν ενταχθεί το ρέμα του Ποδονίφτη και το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Το ρέμα του Ποδονίφτη είναι ένα εκ των μεγαλυτέρων ρεμάτων της Αττικής και έχει χαρακτηρισθεί υψηλής επικινδυνότητας. Υπάρχει διαρκής ενημέρωση από τις υπηρεσίες μας, αλλά και αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο, προκειμένου όπου και εφόσον χρειαστεί να επεμβαίνουμε. Έπειτα από ένα ομολογουμένως δύσκολο καλοκαίρι για την Αττική μας, εργαζόμαστε με υπευθυνότητα και συστηματικό τρόπο για να ελαχιστοποιήσουμε τους πλημμυρικούς κινδύνους. Οι αυτοψίες σε όλα τα ρέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Βορείου Τομέα, πραγματοποιούνται σε συνεχή βάση ενώ για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε Παρατηρητήριο Αντιπλημμυρικής Προστασίας από την Περιφέρεια που λειτουργεί υποστηρικτικά στο σχεδιασμό των περαιτέρω παρεμβάσεών μας. Η δε δημοπράτηση της μελέτης του ρέματος Ποδονίφτη σε όλο του το μήκος του από το  Υπουργείο Υποδομών βρίσκεται στην τελική ευθεία και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει δραστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου, η ανακατασκευή δηλαδή ολόκληρου του συστήματος άρδευσης και η σύνδεσή του με το Αδριάνειο Υδραγωγείο –ένα τεχνολογικό θαύμα του 1ου μ.Χ. αιώνα- είναι ένα έργο ύψους 2.162.000 ευρώ και έχει ενταχθεί ήδη στον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας. Αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα ξεδιψάσει κυριολεκτικά, όχι μόνον τον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, συμβάλλοντας στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας και τη βελτίωση του μικροκλίματος. Αναμένουμε δε πολύ σύντομα την επικαιροποίηση της μελέτης που εκπονείται από τον Δήμο, για να προχωρήσουμε στην σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης. Η Περιφέρεια Αττικής δήλωσε από την πρώτη στιγμή το «παρών» για να συνδράμει στη χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίησή του. Παράλληλα συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας που θα ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη εν γένει.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις