Η αντιδήμαρχος Αλίκη Γκιζέλη ανοίγει το χαρτοφυλάκιό της και μιλάει στα Τοπικά νέαΗ αντιδήμαρχος Αλίκη Γκιζέλη ανοίγει το χαρτοφυλάκιό της και μιλάει στα Τοπικά νέα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ενεργή και μάχιμη σε όλους τους τομείς

γράφει η Όλγα Μενεμενόγλου

Συναντήσαμε την Αλίκη Γκιζελή, Αντιδήμαρχο θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και μαζί κάναμε μια ανασκόπηση των έργων και δράσεων που έχουμε δει επί των ημερών της, αλλά και των όσων ακόμα μένει να ολοκληρωθούν. Η συνέντευξή μας διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς το τηλέφωνο της Αντιδημάρχου δεν σταμάτησε να χτυπάει. Την ακούσαμε να απαντά με ενδιαφέρον σε μια σειρά από διαφορετικά θέματα, όλα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της: για τον άστεγο που ζητούσε κουβέρτα, για τον συντονισμό των εθελοντών στο κιόσκι που συλλέγει τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, για την γάτα που έπεσε στο φρεάτιο και δεν έλεγε να βγει…

Κυρία Γκιζελή, έχετε αναλάβει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, που άπτονται γενικότερα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας: Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια είναι οι τομείς στους οποίους οι κοινωνία έχει στρέψει περισσότερο από ποτέ το ενδιαφέρον της. Πώς θα περιγράφατε το πλαίσιο των εργασιών και των προγραμμάτων με τα οποία ασχολείστε;

Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι στην συγκεκριμένη Αντιδημαρχία ο πήχης ήταν ήδη πολύ ψηλά, καθώς προκάτοχός μου ήταν ο νυν Δήμαρχος κος Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος ουσιαστικά και έστησε το πλαίσιο λειτουργίας της. Σε ό,τι αφορά τώρα το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων, πράγματι είναι ευρύ και πολυσχιδές. Θα ξεκινήσω από την Πρόνοια: εντοπίζουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας  και  προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες τους -έργο τεράστιο, που απαιτεί συνεχή ενημέρωση και συνεργασία. Τι έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος; Τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, εύρεση εργασίας, υποβολή αιτήσεων στο δημόσιο για τυχόν επιδόματα που δικαιούται (ενδεικτικά, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, απαλλαγή δημοτικών τελών, επίδομα στέγασης, δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη). Καταγράφουμε όσους αντιμετωπίζουν ασθένειες και δυσκολίες μετακίνησης, εξασφαλίζοντας για αυτούς την παροχή ιατρικής φροντίδας μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι με το που θα απευθυνθούν σε εμάς, οι εργαζόμενοι θα τους υποστηρίξουν, με αμεσότητα, ανθρωπιά και με έναν καλό λόγο! Πέραν όμως του εξαιρετικού Διοικητικού Προσωπικού, σήμερα η Διεύθυνση Πρόνοιας έχει εντάξει στο δυναμικό της και τρεις καταρτισμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς, που γνωρίζουν πολύ καλά πώς να πλησιάσουν τους ανθρώπους, να τους ακούσουν, να συναισθανθούν, να δρομολογήσουν λύσεις ικανοποιώντας τις ανάγκες τους.

Πηγαίνοντας ένα ακόμη βήμα μπροστά δημιουργήσμε το 15310, έναν πενταψήφιο αριθμό για ό,τι χρειαστεί ο κάτοικος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού όλο το 24ωρο.

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι: Πέραν των προγραμματισμένων δράσεων και καταγεγραμμένων αναγκών που συστηματικά αντιμετωπίζουν, πώς αντιμετωπίζονται τυχόν έκτακτες ανάγκες των συμπολιτών μας;

Καθημερινά σχεδόν αντιμετωπίζουμε έκτακτες ανάγκες: λογαριασμοί ληγμένοι που κινδυνεύουν με διακοπή, άνθρωποι μόνοι τους που δεν μπορούν να βγουν έξω να ψωνίσουν ή έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και δεν γνωρίζουν πώς να τους βρουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας στο Νέο Ψυχικό: δύο άνεργοι γονείς και το τρίχρονο παιδί τους στο φάσμα του αυτισμού. Απλήρωτα ενοίκια, κομμένο το ρεύμα, απλήρωτες οι θεραπείες του παιδιού… Ο Δήμος παρείχε το ανώτατο ποσό που προέβλεπε ο Νόμος,  οργανώσαμε έρανο σε συνεργασία με τον ΜΕΟ, ενεργοποιήσαμε όλους τους τοπικούς φορείς που συνεισέφεραν, όπως και πολλοί κάτοικοι που ευαισθητοποιήθηκαν και τους ευχαριστώ όλους. Ξεχρέωσαν τα πάντα, βρήκαμε και εργασία στον έναν γονιό και έτσι εξασφάλισαν τα προς το ζην.

Τέλος, να αναφέρω ότι στα δύο χρόνια της θητείας μου διπλασιάστηκε η ποσότητα των διανεμομένων τροφίμων που γίνεται άπαξ μηνιαίως στους δικαιούχους.

Με την πανδημία τα γρήγορα αντανακλαστικά σας και η αποτελεσματικότητά σας δοκιμάστηκαν. Θεωρείτε ότι ανταπεξήλθατε ικανοποιητικά;

Η πανδημία ήρθε λίγους μόλις μήνες αφ’ ότου αναλάβαμε. Ό,τι είχα ουσιαστικά εξοικειωθεί με τις υπηρεσίες και τον τρόπο λειτουργίας τους, μας βρήκε ο COVID. Αντιμετωπίσαμε το θέμα σφαιρικά, τόσο σε επίπεδο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας και ισορροπίας και θεωρώ ότι πραγματικά ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας! Υπάλληλοι, κάτοικοι, εθελοντές γίναμε όλοι μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε άλλες ανάγκες, νέες. Ο κόσμος κλείστηκε σπίτι του. Οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων πολλαπλασιάστηκαν και μάλιστα σε έναν Δήμο που η τρίτη ηλικία ξεπερνάει κατά πολύ αριθμητικά τα παιδιά και τους νέους. Μοιράζαμε κατ’ οίκον καθημερινά το φαγητό που μας έστελνε η Περιφέρεια, μεταφέραμε ψώνια και φάρμακα σε περίπου 200 σπίτια. Πέρα από την ικανοποίηση αναγκών σε επίπεδο διεκπεραίωσης, κληθήκαμε να απαλύνουμε και την μοναξιά των συνανθρώπων μας. Ξέρετε, δεν είναι μόνο το ψωμί και το φάρμακο που πρέπει να τους φέρεις, αλλά το να σταθείς δίπλα τους σαν άνθρωπος, να ανταλλάξεις μία κουβέντα, να τους ακούσεις. Και εμείς το κάναμε.

Στην έναρξη τις περσινής σχολικής χρονιάς, θωρακίσαμε την εκπαιδευτική μας κοινότητα και το προσωπικό του Δήμου μας. Όποτε προέκυπτε κρούσμα ή ανάγκη στις υπηρεσίες μας, υπήρχαν διαθέσιμα τα ανακαία μοριακά τεστ, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ τα εξειδικευμένα συνεργεία πραγματοποίησαν δωρεάν δυο δειγματοληπτικούς ελέγχους με rapid test, με τη συμμετοχή 1300 ατόμων.

Μια ακόμα πολύ σημαντική προσφορά είναι αυτή της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας του Ματθαίου Γιωσαφάτ, που δούλεψε πέρσι στον Δήμο μας και παρέχοντας εθελοντική ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και ζευγάρια -ανάγκη επιτακτική, που γιγαντώθηκε με την καραντίνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα το συγκεκριμένο Πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος και ξεκινάει στις αρχές Νοεμβρίου.

Στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας, πέραν αυτών που άπτονται της πανδημίας, ποιες δράσεις έχετε υλοποιήσει;

Κατ’ αρχάς συνεχίσαμε το Πρόγραμμα Εθελοντικών Αιμοδοσιών, που οργανώνονται τρεις φορές τον χρόνο -μία σε κάθε Κοινότητα. Δώσαμε την απαιτούμενη έμφαση στην προβολή και την ενημέρωση και κινητοποιήσαμε περισσότερους ανθρώπους, πετυχαίνοντας μια αύξηση της τάξης του 60% στην προσφορά αίματος.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, σχεδιάσαμε εξ αρχής το πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Alzheimer. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιατρείο μνήμης, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης ασθενών, αλλά και πλήρη εκπαίδευση και ατομική συμβουλευτική φροντιστών και αναμένουμε τις υγειονομικές διατάξεις που θα μας δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε. Εν τω μεταξύ όμως, επειδή η άνοια δεν περιμένει, ήδη πραγματοποιούνται διαδικτυακές συναντήσεις των ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης που προσφέρονται δωρεάν, από το Κέντρο Ημέρας Αγίου Ελευθερίου της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ».

Τέλος, πρόσφατα ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις νέες δράσεις μας.

Οι αρμοδιότητές σας συμπεριλαμβάνουν και τον τομέα της Παιδείας. Τα Τοπικά Νέα έχουν καλύψει εκτενώς και λεπτομερώς τα έργα στα κτήρια των σχολικών συγκροτημάτων. Ποια ήταν η δική σας συμβολή;

Πέραν αυτών που σε πρόσφατο φύλλο σας έχετε αναλυτικά καλύψει, θα ήθελα απλά να αναφέρω ότι τον πρώτο χρόνο που ήμουν και Πρόεδρος στην Πρωτοβάθμια έγιναν έργα σε όλα τα σχολεία. Θα σταθώ συγκεκριμένα σε ένα που θεωρώ πολύ σημαντικό. Η διετής υποχρεωτική εκπαίδευση, έφερε στα πέντε νηπιαγωγεία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού 120 πλέον μαθητές. Ξεκινώντας από το μηδέν, μέσα σε λίγους μόνον μήνες, κατασκευάσαμε πέντε νέες αίθουσες διδασκαλίας -με κουζίνες, μπάνια και όλο τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, ενώ δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν και οι ανάλογοι αύλειοι χώροι.

Υπάρχουν βεβαίως και έργα που μπορεί να μην είναι απτά, αποτέλεσαν όμως τον θεμέλιο λίθο επάνω στον οποίο βασίστηκε το τεράστιο έργο που βλέπουμε στα σχολεία μας. Και μιλώ βέβαια για την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που κατέστησε εφικτή την υλοποίηση του προγράμματός μας. Με προσωπική μου πρωτοβουλία ξεκίνησε η συνεργασία των Σχολικών Επιτροπών με την Τεχνική Υπηρεσία. Οι δύο πλευρές, δεν είχαν επαφή και δεν γνώριζαν τι εργασίες έκανε η καθεμιά. Αξιοποιώντας τον διττό ρόλο μου εκείνη την εποχή –Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας και Αντιδήμαρχος Παιδείας- αλλά και το ότι το γραφείο μου συστεγαζόταν με την Τεχνική Υπηρεσία, κάλεσα και τις δύο υπηρεσίες στο ίδιο τραπέζι, ούτως ώστε να αποκτήσουμε όλοι μια κοινή θεώρηση, να συντονιστούμε και να υλοποιήσουμε το πλάνο μας, χωρίς καθυστερήσεις. Καθιερώθηκαν επίσης περιοδικές συναντήσεις του Δημάρχου με όλους τους εμπλεκομένους –Διευθυντές σχολείων, Σχολικές Επιτροπές, Ενώσεις Γονέων και αρμοδίων Αντιδημάρχων, στις οποίες συζητάμε τα προβλήματα, ανταλλάσσουμε απόψεις και σχεδιάζουμε την τρέχουσα σχολική χρονιά.  Επιπλέον, είμαστε ο πρώτος δήμος που διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση στην εποχή της τηλεκπαίδευσης, ανάμεσα στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και όλους τους Συλλόγους Γονέων ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων του Δήμου μας.

Κυρία Γκιζελή, πέρα από ό,τι έχετε ήδη πετύχει στους τομείς της αρμοδιότητάς σας, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτήν την εποχή εργάζομαι για την δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας ενώ προγραμματίζονται και οι δράσεις της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Ισότητας Φύλων. Σκοπεύουμε επίσης να επικεντρωθούμε στην στήριξη των άνεργων γυναικών, την παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων με έμφαση στην πρόληψη.

Μετά από ένα χρόνο έρευνας και συνεργασίας της Διεύθυνσης Πρόνοιας, της Οικονομικής Υπηρεσίας και της τοπικής φιλοζωικής ένωσης Ζω.Φι.Ψυ, είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι ξεπεράσαμε τη γραφειοκρατία και τα κωλύματα του νόμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και με την καινούργια χρονιά προχωράμε σε νέες συνεργασίες  για την αποτελεσματικότερη φροντίδα τους.

Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην συνέχεια του έργου σας!

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις