Στηρίζουμε την απογραφή αλλάζουμε τα δεδομένα δέκα χρόνια μετά!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών πότε θα ξεκινήσει και γιατί είναι σημαντική;

Γράφει η Λυδία Λέκκα

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, θα διενεργήσει φέτος, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους. Ημερομηνία αναφοράς είναι η 22α Οκτωβρίου και η διαδικασία της Απογραφής θα ξεκινήσει μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέσω της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών γίνεται η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τη διάρθρωσή του. Ταυτόχρονα, γίνεται η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, σύμφωνα με την οποία τεκμαίρονται σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος). Αντίστοιχα, γίνεται καταγραφή μεταβλητών σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού καθώς και την (εισερχόμενη και εξερχόμενη) μετανάστευση.

Τα αποτελέσματα της Απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας.

Η διαδικασία με την οποία θα διενεργηθεί η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών είναι η εξής: Ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσει έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού (παλαιότερα τον αποκαλούσαν «ο αρχηγός του νοικοκυριού»(!)) θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του. Όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες απογραφές, λαμβάνοντας όμως όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για τα συλλογικά καταλύματα (πχ ιδρύματα, καταυλισμούς, δομές φιλοξενίας) θα ακολουθηθεί αποκλειστικά η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών δε θα ζητηθεί κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, όπως για παράδειγμα στοιχεία που αναφέρονται στην υγεία, το θρήσκευμα, τη συνδικαλιστική δράση, πολιτικά φρονήματα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τονίζεται επίσης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Η συμμετοχή μας στην Απογραφή και η παροχή όσο το δυνατόν πληρέστερων πληροφοριών και στοιχείων είναι δηλαδή όχι μόνον απαραίτητη αλλά και ανεκτίμητη!!!

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή κτιρίων που διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Χώρας, για την κάλυψη εθνικών αναγκών σε στατιστική πληροφόρηση σχετικά με τον οικοδομικό πλούτο της Χώρας.

Όπως έχει ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η απογραφή κτιρίων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Σε όλη την Επικράτεια, η απογραφή κτιρίων έχει ήδη τελειώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο σε ένα τόσο μεγάλο έργο, προβλέπεται να υπάρχει ολιγοήμερη παράταση σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να συλλεχθούν με ακρίβεια τα απαιτούμενα στοιχεία για όλα τα κτίρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, το ποσοστό των κτιρίων που έχουν ήδη απογραφεί ξεπερνά το 85%.

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε τη σημασία της Απογραφής, τα στοιχεία που συλλέγονται, αλλά και την διαδικασία διεξαγωγής της;

Η Απογραφή Κτιρίων, που έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιούλιο, διενεργείται κάθε δέκα χρόνια και αποτελεί στάδιο των προπαρασκευαστικών εργασιών της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021) με σκοπό την καταγραφή του συνόλου των κτιρίων της Ελλάδας και τη συλλογή στοιχείων για τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά τους  –π.χ. αριθμός ορόφων, υλικά κατασκευής, έτος κατασκευής, προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), αριθμός ανελκυστήρων.

Στα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων στηρίζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τις πολιτικές υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και εν γένει τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν, εντοπίζονται και καταγράφονται τυχόν ανάγκες και ανεπάρκειες, ούτως ώστε να αναπτυχθούν στοχευμένα προγράμματα και δράσεις, να δοθούν κίνητρα και να υποστηριχθεί η επίλυση των όποιων θεμάτων έχουν αναδειχθεί (πχ προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, αντικατάσταση ανελκυστήρων κλπ).

Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της Απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται στοιχεία για την ιδιοκτησία, το εμβαδόν, τυχόν παραβάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας κ.λπ. που αφορούν στα απογραφόμενα κτίρια. Το νομικό πλαίσιο των Γενικών Απογραφών 2021 είναι ο Νόμος 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α ́/05-02-2021). Επομένως οι κάτοικοι της Φιλοθέης – Ψυχικού δε θα πρέπει να έχουν κανέναν δισταγμό να παράσχουν τα στοιχεία που ζητούνται για την απογραφή των χαρακτηριστικών των κτιρίων, έχοντας παράλληλα υπόψη τους ότι τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά για την καταγραφή του οικοδομικού πλούτου της χώρας, για τη χάραξη μέτρων αντισεισμικής προστασίας και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και ως βασικό προπαρασκευστικό στάδιο της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών που θα διενεργηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021.

 

Βεργούλη Βίκυ,  απογραφέας – τομεάρχης περιοχή Φιλοθέης Έχει ήδη απογράψει 160 κτήρια!

Πώς γίνεται η Απογραφή;

Οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ

  • επισκέπτονται τα κτίρια και καταγράφουν, για κάθε ένα ξεχωριστά, τα χαρακτηριστικά του συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής
  • επικοινωνούν με ιδιοκτήτη ή ένοικο της κατοικίας ή του κτιρίου, ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου
  • φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ
  • τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

Ο ενδεδειγμένος τρόπος απογραφής κτιρίων είναι με φυσική παρουσία και επικοινωνία του ερευνητή – τομεάρχη της ΕΛΣΤΑΤ με τον ιδιοκτήτη / διαχειριστή / ένοικο του κτιρίου, προκειμένου ο ερευνητής – τομεάρχης της ΕΛΣΤΑΤ να μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια τα στοιχεία των κτιρίων. Διευκρινίζεται όμως ότι για την απογραφή κτιρίων, δε χρειάζεται η είσοδος του ερευνητή σε κάθε οικία, παρά μόνο εξωτερικά εφόσον πρόκειται για μονοκατοικία ή σε κοινόχρηστους χώρους εφόσον πρόκειται για πολυκατοικία.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες οι κάτοικοι Φιλοθέης – Ψυχικού μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 210 6776033 (ώρες 8:00-16:00) που αντιστοιχεί στο γραφείο της εποπτείας της απογραφής στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, ή απευθείας με τον ερευνητή – τομεάρχη της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των στοιχείων επικοινωνίας στο ειδοποιητήριο σημείωμα που αφήνει όταν δεν βρίσκει τον ιδιοκτήτη / διαχειριστή του κτιρίου και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Η έκκληση του δημάρχου μας

 

Στην απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 26.000 κάτοικοι. Από των αριθμό των κατοικιών είμαστε σε θέση να υπολογίζουμε ότι σήμερα κατοικούν στο προάστιό μας περισσότεροι από 35.000!

Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα της  φετινής απογραφής, να καταγράψουν τον πραγματικό πληθυσμό του δήμου μας που υπερβαίνει τις 35.000 κατοίκους.

Ο αριθμός αυτός θα μας κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων και θα έχουμε περισσότερα και μεγαλύτερα δικαιώματα ως δήμος. Θα παίρνουμε υψηλότερες χρηματοδοτήσεις και θα μπορούμε να διεκδικούμε έργα μόνοι μας χωρίς την σύμπραξη άλλων δήμων. Στις εκλογές του 2023 θα έχουμε διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο. Αντί για 25 δημοτικούς συμβούλους θα έχουμε 29, διευρύνοντας έτσι την εκπροσώπησή μας.  Ζητώ όσοι μένουν στην πόλη μας να απογραφούν εδώ. Ας δείξουμε την πραγματική εικόνα του Δήμου.

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις