Νέα έκδοση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου – Ζάππειο 2021

Μια έκδοση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, με επιμέλεια του Αρχ. Μιχαήλ Χαρ. Σταθάκη, αρχαιολόγου – θεολόγου και προϊστάμενου του ναού μας με τίτλο «Βίος, Ακολουθία και Παρακλητικός Κανών του εν αγίοις Πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών», παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου, την Τρίτη στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. Την έκδοση έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Διεθνές Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2021» και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν  μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Φωτιάδης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Δελακουρίδης, η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Φιλοθέης – Ψυχικού και του Συλλόγου Κρητών κυρία Νατάσα Αγγελάκη και η πρώην δημοτική σύμβουλος Χάρις Σιμεωνίδου.

Ο λόγος του πατέρα Μιχαήλ καθήλωσε το κοινό με πληροφορίες θρησκευτικές και ιστορικές που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζαμε σχετικές με την εποχή που έζησε ο άγιος.

Αρχικά ευχαρίστησε από την καρδιά του τους κ.κ. Άννα Βενιζέλου, Σπυρίδων Ζάφτη, Χρήστο Ζώη, Ευάγγελο και Τριανταφυλλιά Κεσπέρη, Ιωάννη Μαγγίνα, Σταμάτιο Μήτσο, Παναγιώτη Ριζόπουλο και Χριστόδουλο Χατζηκυριάκο λέγοντας πως «η παρούσα έκδοση δεν θα είχε φτάσει στο τυπογραφείο εάν δεν συνεισέφεραν εξ ολοκλήρου τον όβολό τους».

Στην συνέχεια ο π. Μιχαήλ ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους προέβη στην συγκεκριμένη έκδοση. Ο πρώτος, όπως είπε, είναι ότι πρόκειται για έναν τοπικό άγιο της Εκκλησίας των Αθηνών, ο δεύτερος διότι το έτος 2022 συμπληρώνονται οκτακόσια χρόνια από την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ, ο οποίος ήρθε ως Μητροπολίτης Αθηνών από την Κωνσταντινούπολη και καταγόταν από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από τις αρχαίες Κολοσσές, γνωστές και από τις επιστολές του αποστόλου Παύλου. «Ένας Μικρασιάτης, λοιπόν, έρχεται στην Αθήνα και το παράδειγμά του, ως πρότυπο πολυδιάστατου και οραματιστού ποιμένος, συνεχίζει να λάμπει οκτακόσια χρόνια αργότερα…»

«Ο τρίτος λόγος είναι, ότι το έτος 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που, Μικρασιάτες πάλι, από την περιοχή της Ερυθραίας, τα Βουρλά, το Μελί, τ’ Αλάτσατα, την Φώκαια και την Σμύρνη, έρχονται πρόσφυγες στην Αττική γη, στην γη της αγίας Φιλοθέης, στην περιοχή τού Νέου Ψυχικού. Μικρασιάτες αυτοί, Μικρασιάτης και ο άγιος! Εργάστηκαν, δούλεψαν και παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ουδέποτε παραιτήθηκαν. Απεναντίας, όπως και ὁ άγιος που επιδόθηκε σε έναν αγώνα ευπορίας ανακαινίζοντας τον Παρθενώνα, δημιουργώντας βιβλιοθήκες, επιμορφώνοντας τον ιερό κλήρο, στηρίζοντας τους μοναστές, υπερασπιζόμενος με κάθε ευκαιρία τα δίκαια του ποιμνίου του, έτσι και εκείνοι, την γη που παρέλαβαν, την αξιοποίησαν τόσο, ώστε ὁ Δήμος μας να χαρακτηριστεί πρότυπος Δήμος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!

Ὁ άγιος το διάστημα των είκοσι πέντε περίπου ἐτών που έμεινε στην Αθήνα, κατοικούσε στην λεγόμενη Πινακοθήκη των Προπυλαίων της Ακροπόλεως. Εάν ήταν μαζί μας σήμερα, δεν θα μπορούσε να μην ευχαριστήσει τους φύλακες του Ιερού Βράχου! Τους συμπολίτες μας που φυλάσσουν ό,τι ιερότερο παρέδωσε η Ιστορία… Η παρούσα έκδοση αφιερώνεται σε όσους φύλαξαν, σε όσους φυλάττουν και σε όσους θα φυλάσσουν στο διηνεκές τα ιερά της Ιστορίας των Αθηνών».

Το βιβλίο, μπορείτε να προμηθευτείτε από τον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό έναντι συμβολικής τιμής.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις